• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

stuka

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Gabi9407

stuka

Postautor: Gabi9407 » czw 23 cze, 2011

witam... w związku że jestem żółtodziobek a potrzebuje pomocy to liczę właśnie na Was:)

w moim Romku racingu w lewej podnurzce jak zacisnę sprzegło czuje drgania... tak jak by z okolic przedniej zębatki ale nie znam się na tym więc właśnie pytam co to może być:) mój kolega w zwykłym romku ma to samo tylko że u niego tak wali że nawet podczas jazdy na gazie czuć

i drugie pytanko... co się dzieje bo od pewnego czasu jak zmianiam biegi to coraz bardziej czuje takie pyknięcie jak wrzucam wyższy bieg... dodam że umiem jeździć i sprzęgło do końca idzie;D nawet tak patrzyłęm czy słychać jak go uspokoje do 1k obrotów i wrzucić wyższy bieg to też wali tak... nie jest to jakieś straszne ale trochę wkurza.... proszę o pomoc i z góry dziękuję:)

mój romek ma 1500km przebiegu jeśli to w czymś pomoże

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: stuka

Postautor: michau_ek » czw 23 cze, 2011

dołączam się do tych pytań, teraz na odblokowanym module czuje coraz większe drgania..

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » czw 23 cze, 2011

Jest to całkowicie normalne, pomijając oczywiście skutki 'gołych' połączeń śrubowych (tzn brak podkładek gumowych, silikonu itp) spowodowane jest to także tym, że odblokowany moduł pozwala kręcić się silnikowi do najwyższych prędkości obrotowych, co przyczynia się do w/w wibracji i jest to ciężkie do wyeliminowania ;]
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » czw 23 cze, 2011

A to że są te dziwne odgłosy przy zmianie biegów to prawdopodobnie to że masz za słabo naciągnięte sprzęgło.

samoo96
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: samoo96 » czw 23 cze, 2011

Ziom97, masz racje.. :D
czyli musicie jeździć wolniej i nie będzie problemu.. xD
A ten stukot przy zmianie biegów to jest to że poprostu silnik sie wyrabia w jakimś stopniu i tryby automat mogą nie wytrzymywać.. wkońcu to chinol :( ja mam też coś takiego i chyba dlatego że miałem od początku odblokowany moduł i jak tylko 400km przejechałem to odrazu był spód cały czas i mam tak samo jak wy..
Lub oczywiście może być też tak jak napisał choinka.. ale to by było czuć bardziej szarpniecie niż stukot moim zdaniem ale nie jestem pewny na 100% wiec nie mowie ze napewno..
Ostatnio zmieniony czw 23 cze, 2011 przez samoo96, łącznie zmieniany 1 raz.
DoradziÂłem Ci coÂś..? :)
WciÂśnij 'pomĂłgÂł' albo postaw piwko..:)

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/97134

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » czw 23 cze, 2011

A co do zmiany biegów to nieraz mam tak, że gdy przed wciśnięciem sprzęgła puszczę gaz (najpierw gaz puszczam, potem sprzęgło naciskam xD ) to nawet skrzynia potrafi mi się zblokować, wtedy jadę chwilę i najpierw sprzęgło naciskam a potem gaz puszczam, słychać jak na schodzi z obrotów to wtedy daję bieg wyższy i leciutko wchodzi :)
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

FERROSRIDER
Uczeń
Uczeń

Postautor: FERROSRIDER » czw 30 cze, 2011

ja z tymi biegami to samo mam.
Obrazek

Wróć do „Pomoc”