• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Kingway Yamasaki - kilka pytań

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
fake4r

Kingway Yamasaki - kilka pytań

Postautor: fake4r » ndz 19 cze, 2011

Witajcie :)
Otóż od niecałego miesiąca jestem posiadaczem motorku jak w tytule. Z gwarancji zrezygnowałem, kupiłem sobie olej Castrol Power1 i zmieniłem przy 300km przebiegu.
Motorek na razie mnie nie zawodzi ale jest parę rzeczy które mnie trochę niepokoją, mianowicie:

1. Ssanie - (otwiera zamyka blaszkę zaraz za wlotem filtra powietrza). Z tego co spotkałem się w innych motorkach to było tak że pociągnięcie wajchy ssania podnosiło obroty silnika, a tutaj nie działa to w ten sposób. Mam wrażenie że działa to na zasadzie takiej że ta blaszka po prostu zamyka/ogranicza dostęp powietrza od filtra i to wszystko. Czy ssanie w górze czy na dole obroty się nie zmieniają, nie wiem czy tak ma być dlatego się pytam ?

2. Sprawa druga - problem z odpaleniem ciepłego silnika. Gdy jest ciepły nie chce załapać, musiałem go męczyć parę chwil i dopiero odpalał. Po jakimś czasie dopiero się kapnąłem :) że gdy odkręcę lekko gaz przy odpalaniu to chwyta od razu. Na zimnym zapala bez problemu. Co może być nie tak ?

3. Sprawa ostatnia to metaliczny dźwięk/dzwonienie przy określonych obrotach - wysokich (nie wiem przy ilu bo nie mam obrotomierza) też gdy schodzi z gazu to występuje taki odgłos. Zawory czy coś innego ?
Ostatnio zmieniony ndz 19 cze, 2011 przez fake4r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

Re: Kingway Yamasaki - kilka pytań

Postautor: stepien0601 » ndz 19 cze, 2011

fake4r pisze:1. Ssanie - (otwiera zamyka blaszkę zaraz za wlotem filtra powietrza). Z tego co spotkałem się w innych motorkach to było tak że pociągnięcie wajchy ssania podnosiło obroty silnika, a tutaj nie działa to w ten sposób. Mam wrażenie że działa to na zasadzie takiej że ta blaszka po prostu zamyka/ogranicza dostęp powietrza od filtra i to wszystko. Czy ssanie w górze czy na dole obroty się nie zmieniają, nie wiem czy tak ma być dlatego się pytam ?

Tak ma być.
fake4r pisze:2. Sprawa druga - problem z odpaleniem ciepłego silnika. Gdy jest ciepły nie chce załapać, musiałem go męczyć parę chwil i dopiero odpalał. Po jakimś czasie dopiero się kapnąłem że gdy odkręcę lekko gaz przy odpalaniu to chwyta od razu. Na zimnym zapala bez problemu. Co może być nie tak ?

Dość długa i wkurzająca regulacja gaźnika pomoże, regulacja squadu mieszanki paliwo powietrznej, a przy tym obrotów.

Awatar użytkownika
pavaczek
Administator
Administator
Pojazd: Ogar 900 110cc

Postautor: pavaczek » ndz 19 cze, 2011

fake4r pisze:3. Sprawa ostatnia to metaliczny dźwięk/dzwonienie przy określonych obrotach - wysokich (nie wiem przy ilu bo nie mam obrotomierza) też gdy schodzi z gazu to występuje taki odgłos. Zawory czy coś innego ?

Prędzej jakieś niedokręcone elementy nadwozia, plastiki, tłumik czy coś ;) albo niedokręcony silnik ;)

fake4r

Postautor: fake4r » ndz 19 cze, 2011

pavaczek pisze:
fake4r pisze:3. Sprawa ostatnia to metaliczny dźwięk/dzwonienie przy określonych obrotach - wysokich (nie wiem przy ilu bo nie mam obrotomierza) też gdy schodzi z gazu to występuje taki odgłos. Zawory czy coś innego ?

Prędzej jakieś niedokręcone elementy nadwozia, plastiki, tłumik czy coś ;) albo niedokręcony silnik ;)

Odgłos dochodzi raczej z silnika w okolicach cylindra głowicy o ile się nie mylę.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » ndz 19 cze, 2011

Na moje masz wszystko w prządku. A co do 3 po dokręcaj wszystko :P po prostu jest coś niedokręcone.

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » ndz 19 cze, 2011

Co do 3 pytania: też na wysokich obrotach coś hałasuje. Tylko, że to nie dzwoni, tylko tak jakby trzeszczy na metalicznie. Wszystkie śruby mam dokręcone, to na pewno nie są plastiki bo wczoraj wszystkie plastiki ściągałem, żeby popodkładać pod nie jakieś gumowe podkładki, bo strasznie trzeszczały i jak te plastiki miałem ściągnięte to patrzyłem czy coś prócz plastików hałasuje, no i właśnie ten dziwny dźwięk słychać na wysokich obrotach. Starałem się łapać, za wszystko co jest przy motorze i jednocześnie dodawać gazu, ale za cholerę nie mogę dojść do tego, skąd ten dźwięk się wydobywa. Poradzi mi ktoś, co to może hałasować?

A co do ssania, to u mnie na zimnym silniku na ssaniu obroty są niższe niż bez ssania, a na ciepłym silniku po podciągnięciu ssania, silnik gaśnie. I ja mam dobrze ustawione ssanie. Kiedyś linkę do ssania miałem za słabo naciągniętą i po podciągnięciu ssania, nie było różnicy czy mam włączone ssanie, czy wyłączone. W zimie bardzo ciężko było odpalać i na ssaniu i bez. Podciągnąłem trochę linkę i ssanie śmiga jak powinno. Odpala bez problemu nawet w temperaturze -20 stopni.

Mi na ciepłym silniku nie odpali z odkręconą manetką. Ty chyba masz troszkę za niskie wolne obroty.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pn 20 cze, 2011

co do 3: ja mam teraz taki problem ,że coś mi gwiżdżę ,świszczy ,trzeszczy ,ch** wie co w końcu za przeproszeniem, i myślałem ,że pada łożysko w sprzęgle a to okazało się ,że przegroda mi się odspawaała w wydechu :P

fake4r

Postautor: fake4r » wt 21 cze, 2011

Posiadam świecę LG A7TC czy jest sens zmieniać na ngk, jeśli tak to czy taka pasuje ? http://allegro.pl/ngk-c7hsa-i1658612920.html

Awatar użytkownika
kriss3000
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: kriss3000 » wt 21 cze, 2011

taką właśnie mam - oczywiście pasuje

edit: sory za błędy, poprawilem już - mam złamaną po szlifie lewą rękę a jedną ciężko się pisze
Ostatnio zmieniony wt 21 cze, 2011 przez kriss3000, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko na swoje priorytety, niestety...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

fake4r

A jeżeli chodzi o Recyrkulator spalin to żeby usunąć muszę zrobić tak jak na zdjęciu żę zatkam otwory 1 i 2 a ten cały recyrkulator 3 wywale stamtąd ?

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt 21 cze, 2011 przez fake4r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piotrus96
Weteran
Weteran

Postautor: piotrus96 » wt 21 cze, 2011

To 3 zostaw. Zatkaj tylko otwory :)

fake4r

Wtedy jak nie będzie podłączony po co ma tam niepotrzebnie dyndać ?

[ Dodano: Nie 26 Cze, 2011 ]
Mam takie pytanko - czy przy zmianie na zestaw 72 będę potrzebował większy/inny gaźnik lub dysze czy to zbędne.
I co jeszcze można wymienić z podstawowych elementów aby to trochę lepiej chodziło, filtr stożkowy w obudowie, zębatka, świeca coś jeszcze ?

Wróć do „Pomoc”