• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Remont silnika / ściągacz magneta

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
prezes
Zasłużony
Zasłużony

Remont silnika / ściągacz magneta

Postautor: prezes » śr 08 gru, 2010

Witam, jako że w najbliższy weekend biorę się za rozkręcenie swojego silnika, chciałbym go potem porządnie złożyć. Jakim elementom zwrócić szczególną uwagę, w jakim stanie są. I kiedy one będą kwalifikowały się do wymiany? Miałem problem z 2 biegiem który czasem wyskakiwał. Gdzie szukać mam przyczyny?
Kolejna sprawa to jak ściągnąć magneto. Z tym wiadomo są czasem problemy. Dałoby radę samemu dorobić ściągacz magneta?

Awatar użytkownika
dawid112
Specjalista
Specjalista

Re: Remont silnika / ściągacz magneta

Postautor: dawid112 » śr 08 gru, 2010

samemu raczej nie dorobiłbyś ściągacza, chyba że masz jakieś maszyny, na warsztacie spróbuj, najlepiej dać dla jakiegoś tokarza i by dorobił,

Imp3r

Postautor: Imp3r » śr 08 gru, 2010

prezes, najlepiej by było chyba kupić taki ściągacz do magneta. Jest to wydatek ~20zł. Tylko uważaj aby dobrać odpowiednią średnice. W ogarze to prawdopodobnie 27mm, :)

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » śr 08 gru, 2010

Ja kupiłem pierwszy tańszy ściągacz na allegro za pobraniem dałem za niego 34zł dzisiaj rozbierałem silnik i ten ściągacz to genialna sprawa.

pindol

Postautor: pindol » śr 08 gru, 2010

Bez ściągacza nie dasz rady no chyba że jesteś bystry i sam coś wykombinujesz ale jak nie chce ci sie myśleć to masz to
http://allegro.pl/sciagacz-magneta-king ... 19253.html

Jak rozbierasz silnik to zależy ile masz km zrobione, lepiej wymienić wszystkie łożyska, uszczelniacze bo to prędzej czy później trzeba wymienić.
Jak ci dwójka wyskakiwała to może cuś z wodzikami lub wodzikiem nie wiem ile ich tam jest, albo poprostu za słabo wciskasz bieg a uwierz mi że ci sie może zdawaćże go docisnełeś a tak nie jest.
Warto wymienić pierścienie i wszystkie uszczelki np na zaworach
Sprawdź tarcze sprzęgła jak się mają i to chyba wszystko a no i olej najlepiej wymień

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » śr 08 gru, 2010

ja właśnie od tego gościa kupiłem :)

adrol

Postautor: adrol » pt 10 gru, 2010

no to tak, sprawdź czy pierwsza tarcza sprzęgła nie jest przekoloryzowana, jeśli jest to oznacza prawdopodobnie spalone sprzęgło i może ale nie musi się kwalifikować do wymiany, jak masz duży przebieg, to można wymienić sprężyny sprzęgła, łożyska, uszczelniacze, uszczelki olej. przy rozbieraniu nic nie robić na siłę, jeśli coś nie idzie to wszystko ładnie obejrzeć i zobaczyć czy coś nie blokuje, najlepiej dać choćby nowe pierścienie, przy naprawdę dużym przebiegu należałoby skontrolować stan wytarcia wałka i popychaczy (niestety mamy łopatkowe popychacze zamiast rolkowych) no uszczelniacze zaworowe, prowadnice (ale to już przy ogromnych przebiegach) no i sprężyny zaworowe przydałoby się sprawdzić, nie pamiętam jakie były wartości nominalne sprężyn i jaka jest tolerancja, musiałbym bym obczaić w serwisówce hondy ;) Najlepiej jakbyś podał swój przebieg.

Awatar użytkownika
prezes
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: prezes » pt 10 gru, 2010

Przebieg nie wielki bo 12tys km. Ale intensywnie był eksploatowany także może być w nie najlepszym stanie. A pomożesz mi jeżeli chodzi o ściągnięcie magneta?

adrol

Postautor: adrol » pt 10 gru, 2010

no 12 tys. to tak średnio ale jak masz kasę i chcesz żeby silnik był jak nowy to najlepiej wszystko wymienić
Magneto najlepiej ściągać ściągaczem, naprawdę się to przyda, ale ewentualnie możesz spróbować zdjąć magneto za pomocą dwóch śrubokrętów, ale za ewentualne szkody nie ponoszę odpowiedzialności :D, jeszcze można jakoś chwycić za magneto a druga osoba za pomocą pobijaka (tak żeby nie rozbijać gwintu ) i młotka wali w wał, ale to takie bardzo domowe sposoby i w ostateczności.
no i żeby zdjąć magneto musisz odkręcić śrubę :D

Imp3r

Postautor: Imp3r » pt 10 gru, 2010

ja zdjąłem magneto młotkiem ale zajęło mi to sporo czasu a co za tym idzie popsułem magneto, także sam myślę nad kupnem takiego ściągacza

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » pt 10 gru, 2010

Ten ściągacz jest drogi, ale ja nie żałuje dałem te 34zł i bez problemu magneto odeszło:) Na pewno mi sie jeszcze przyda, więc to nie strata pieniędzy wole dać te 34zł niż później kupować nowe magneta albo, co gorsze krzywy wał. Ja to nawet nie wyobrażam sobie jak można ściągnąć magneto śrubokrętem jak ja kręciłem tym ściągaczem to strasznie ciężko było przekręcić klucz.

Awatar użytkownika
prezes
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: prezes » pt 10 gru, 2010

Jutro spróbuję ściągnąć magneto ale bez wykręcania silnika z ramy - tak żeby nie męczyć się zbytnio. A jak magneto pójdzie gładko to kompletnie go rozbiorę.

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » sob 11 gru, 2010

Co do magneta to nie trzeba jego ścigać, jeśli będziesz zaglądał tylko do skrzyni. Więc magneto można nieś ciągać, ale będziesz musiał wszystko ściągnąć od strony sprzęgła

Awatar użytkownika
prezes
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: prezes » sob 11 gru, 2010

też tak można. Ale ja bym wolał kompletnie rozkręcić silnik. Zaraz się biorę za uszczelnienie drzwi a potem za robotę.

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » sob 11 gru, 2010

Ja właśnie dla tego kupiłem ściągacz magneta, bo musiałem wyczyścić kartery z piasku itp.

Wróć do „Pomoc”