• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Poważny problem po raz "enty" :/

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
MaRi
Uczeń
Uczeń

Re: Poważny problem po raz "enty" :/

Postautor: MaRi » wt 19 kwie, 2011

No właśnie tylko problem będzie te zawory ściągnąć bo jak zakładałem 72 to on mi ściągał a ten ściągacz do sprężyn nie wchodził w ten otwór od naszej głowicy i męczył się chyba z 20min a ja mu w tym pomagałem bo samemu ciężko by było ;) Jutro uderzę tam jeszcze raz i pogadam z nim czy nie ma innej możliwości jeśli znowu będzie zlewka to zamówię ten zestaw i ma to zrobić z robocizną max.70zł jeśli więcej to podziękuję i zrobię z ogara rower albo hulajnogę ;)
Sam mechanik przyznał że taniej by wyszło zrobić z niego ozdobę i doniczkę na działku :|

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » wt 19 kwie, 2011

Kurde Ten Twój ogar to ciekawy przypadek.
Wiesz każdy mechanik chce zarobić jak najwięcej i powie że nie że nie opłaca się docierać zaworów i że musisz wymienić głowicę. Dlatego bym się nie bawił z nim tylko kazał dotrzeć a jak nie to bierz go rozbierz i daj komuś głowicę żeby dotarł zawory.

MaRi
Uczeń
Uczeń

Postautor: MaRi » wt 19 kwie, 2011

No bardzo ciekawy, u mnie klasie też już nie wiedzą co z nim jest :|
A dotarcie zaworów to na czym polega bo nie czaje? :|
Wiesz o co się boję że kupię ten zestaw 72 on go założy i dalej nie odpali to go roz%ierdole tam :[
Ostatnio zmieniony wt 19 kwie, 2011 przez MaRi, łącznie zmieniany 1 raz.

olddriver
Praktykant
Praktykant

Postautor: olddriver » śr 20 kwie, 2011

Popędziłbym tego mechanika, tak, że tylko kurz by poleciał. Specjalista dużej klasy od wyciągania kasy. Przecież, żeby sprawdzić kompresję wystarczy mieć do tego przyrząd i zmierzyć. A mechanik powinien taki przyrząd mieć. Kupiłem sobie za parę złotych dawno temu jak zajmowałem się naprawą samochodów.
1. Zawory i gniazda zaworowe w głowicy stanowią komplet i powinny być szczelne. Oznacza to, że po założeniu sprężyn zaworowych, z zamkami które je trzymają, po wlaniu benzyny do komory spalania nie powinno nic przeciekać. Oczywiście to sprawdzenie wykonujemy przy zdjętej głowicy. Mogę się założyć, że 90% zakładających zestawy o większej pojemności nie robi tego, wychodząc z założenia: nowe to znaczy dobre. Można wyjść z takiego założenia, bo i tak podczas pracy silnika całość się "uszczelnia". Zawory "wyklepują" gniazda. Z tego wynika między innymi konieczność regulacji luzu zaworowego który w przypadku naszych silników w miarę przebiegu maleje. Za małe luzy oznaczają jednak możliwość wypalenia gniazd lub zaworów.
W kupowanych na Allegro zestawach 72 cm3 gniazda zaworowe są tylko wyfrezowane kilkoma frezami o różnych kątach i nie są "spasowane" z zaworami. Aby to zrobić należy zastosować pastę zaworową, czyli inaczej mówiąc polerską. Na przylgnię zaworu nakładamy niewielką ilość pasty i dociskając palcem kręcimy w lewo i prawo. Nie należy używać żadnych wiertarek i innych urządzeń w celu przyśpieszenia docierania. Nie powinno się dopuścić, żeby nawet małe ilości pasty dostały się do prowadnicy zaworu i jego trzonka. Może to spowodować porysowanie i późniejszy nadmierny luz. Podany sposób jest sposobem "domowym", ale w większości przypadków skutecznym. W profesjonalnych warsztatach do " kręcenia zaworem" używane są specjalne maszyny. Po całej operacji docierania należy bezwzględnie wszystko b. dokładnie umyć np w benzynie. Pozostawienie nawet niewielkiej ilości pasty (korundu) może spowodować trwałe uszkodzenie silnika.
2. Doskonały tutek jak rozbroić i uzbroić głowicę napisał na tym forum Dargas. Podany sposób zdejmowania i zakładania zamków jest banalnie prosty. Bez przyrządu do zdejmowania zamków można to zrobić samemu. Łatwo, szybko, bez problemów.
3. Nie zamawiaj nowego zestawu. Rozbierz to co masz. Sprawdź w jakim stanie jest uszczelka pod głowicę. Sprawdź jak złożony jest układ zaworów i rozrząd. Ale bym się obśmiał jeśli panu mechanikowi "pomyliły" się zawory i włożył od 50 cm3 lub zamienił je miejscami. A wtedy nie ma bata. Kompresji nie będzie.
4. Przykro mi, że nie mieszkasz bliżej. Złożyłbym Ci go za free w godzinę. A jeśli by się nie udało, to przynajmniej było by wiadomo o co biega.

MaRi
Uczeń
Uczeń

Postautor: MaRi » śr 20 kwie, 2011

olddriver, Dzięki za rady ;) Mechanik mierzył kompresję przy mnie przyrządem,aku ledwo co kręcił ale dobra siedziałem cicho :/ Zestaw nowy już niestety zamówiony i jak przyjdzie to mu go mam zanieść i założy,ciekawy jestem ile weźmie za wymianę :/ Ogólnie to już tyle kasy na niego wyłożyłem i dalej nic :/ Szkoda gadać....

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » śr 20 kwie, 2011

Skoro nowy zestaw masz kupiony to nic tylko czekać.
Jak coś będzie wiadomo pisz.

MaRi
Uczeń
Uczeń

Postautor: MaRi » śr 20 kwie, 2011

Zamówiłem od multicar,powinien do piątku dojść albo nawet jutro jak dzisiaj wysłał kurierem.Gdy tylko będę wiedział coś więcej będę pisał na bieżąco ;)

olddriver
Praktykant
Praktykant

Postautor: olddriver » czw 21 kwie, 2011

MaRi pisze:olddriver, Dzięki za rady ;) Mechanik mierzył kompresję przy mnie przyrządem,aku ledwo co kręcił ale dobra siedziałem cicho :/ Zestaw nowy już niestety zamówiony i jak przyjdzie to mu go mam zanieść i założy,ciekawy jestem ile weźmie za wymianę :/ Ogólnie to już tyle kasy na niego wyłożyłem i dalej nic :/ Szkoda gadać....

1. Jaki był wynik jak mierzył?
2. Na finał sprawy pan Mechanik wyjedzie z warsztatu Mercedesem, a Ty Ogarem <hura>

MaRi
Uczeń
Uczeń

Postautor: MaRi » czw 21 kwie, 2011

Wynik 2 atmosfery z tym że tak jak wcześniej pisałem aku ledwo co kręcił.
Mechanik z tego co mi wygląda to jest dobry ale nie lubię jak ktoś kogoś robi w cepa i czerpie z niego korzyści <uoee>

olddriver
Praktykant
Praktykant

Postautor: olddriver » czw 21 kwie, 2011

2 atmosfery to skromnie. Mam nadzieję, że mierzyliście przy otwartej przepustnicy w gaźniku. Wydaje się, że brak kompresji jest przyczyną tego, że nie zapala. Nie wiem ile powinno być "fabrycznie". U mnie po założeniu nowego zestawu było 12,95 atmosfery.
Ostatnio zmieniony czw 21 kwie, 2011 przez olddriver, łącznie zmieniany 1 raz.

MaRi
Uczeń
Uczeń

Postautor: MaRi » pt 22 kwie, 2011

Zestaw przyszedł ale cylinder ma niestety wybite już 72ccm <uoee> Czyli tych z 49ccm już nie ma a szkoda.Zaraz jadę do mechanika zawieźć i zdam relacje co i jak i jestem ciekawe kiedy się za to zabierze bo moto stoi już tam 3 tydzień :/

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Pojazd: Corsa C FL
Podziękował : razy
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » pt 22 kwie, 2011

MaRi, zeszlifuj to 72 i zamaluj czarną farbą :P

MaRi
Uczeń
Uczeń

Postautor: MaRi » pt 22 kwie, 2011

Będę musiał zeszlifować jak mi to założy bo już zaniosłem ;P
I tekst mechanika:"Proszę cierpliwie czekać na telefon" Uświadomiło mnie że mogę poczekać jeszcze na niego z tydzień.... :|

olddriver
Praktykant
Praktykant

Postautor: olddriver » pt 22 kwie, 2011

Złożyć, złoży. Działać będzie. Ale nie dowiemy się co było nie tak. "Pan Mechanik" raczej tego nie powie.
Ostatnio zmieniony pt 22 kwie, 2011 przez olddriver, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » sob 23 kwie, 2011

Niech Ci odda stary zestaw - będziesz miał na zapas. Przy okazji tak jak koledzy wyżej pisali sprawdzisz szczelność zaworów, dotrzesz je i będzie sprawna głowica.
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Wróć do „Pomoc”