• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Motorower w mieście - pierwszy zakup

Rozmowy o motoryzacji.
Vache

Motorower w mieście - pierwszy zakup

Postautor: Vache » ndz 17 kwie, 2011

Witam serdecznie,
chciałbym zainwestować w motorower, ale w tej dziedzinie jestem kompletnym laikiem, dlatego proszę o wsparcie bardziej doświadczonych ;)
Do rzeczy:

najważniejsze:
*fundusze niewielkie: chciałbym się zamknąć w 3,5 tys, ale jeśli będzie trzeba, to myślę, że dam radę wysupłać 4 tys.
*spalanie w mieście chciałbym żeby było nie większe niż 3,5l

nieco mniej, ale nadal ważne:
*solidny, żeby nie psuł się przy każdym puknięciu
*możliwość podkręcenia do 80km/h, coby się nie czołgać po mieście tylko jeździć (w ostateczności 70km/h przeboleję)

Miło by było jakby mi się też po prostu podobał;). Rozglądałem się nieco i w oko wpadły mi np Kingway street lub zipp pro. Problem jest taki, ze słyszałem wiele nieciekawych opinii, zwłaszcza jeśli chodzi o markę zipp. Co wy o tym sądzicie? Pogłoski są prawdziwe czy kompletnie wyssane z palca przez hejterów? <lol>

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Motorower w mieście - pierwszy zakup

Postautor: ZiomeK » ndz 17 kwie, 2011

Witam, gdyż widzę iż mamy new membera :)
A co do tematu. Jak nie będziesz szanował to po krótkim czasie może Ci się sypnąć taki np. Zippek lub też inny sprzęt, markowy więc to w dużej mierze zależy od tego, w jakie ręce trafi motorek. Jest kilku użytkowników, którzy na Ogarach 900 wykręcili ponad 20000km bez dłubania w silniku, więc jednak można.
Z tych sprzętów, które wymieniłeś to Zipp kosztuje ~4300zł. Z każdego wyciągniesz 70km/h licznikowe, a jakbyś chciał, to zainwestuj ~150zł w cylinder 72ccm lub też ~700 w silnik 110ccm :)
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

samoo96
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: samoo96 » ndz 17 kwie, 2011

Vache, a jak to ma być moto nowy czy może być używka..?
DoradziÂłem Ci coÂś..? :)
WciÂśnij 'pomĂłgÂł' albo postaw piwko..:)

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/97134

Vache

Samoo96, osobiście wolałbym nowy, ale jak masz ciekawą propozycję używaną to też wezmę pod uwagę ;)

samoo96
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: samoo96 » ndz 17 kwie, 2011

Aha.. :) powiem Ci mam Zippa Nekena i nie mam z nim żadnych problemów prócz tego że ze dwa razy może mi się łańcuch zerwał ale to wkońcu motor jest.. ;P Jeśli będziesz chociaż troche dbał to pojeździsz długo ja mało co dbam o niego i mam już 7 tyś prawie nakręcone i nic się nie dzieje.. :)
Tylko musiałem sobie tłumik przerobić a dokładnie samemu zrobić bo tamten orginalny bardzo rzegocze jak sie jedzie.. :D
DoradziÂłem Ci coÂś..? :)

WciÂśnij 'pomĂłgÂł' albo postaw piwko..:)

Pal gume a nie dusze..;D

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/97134

Awatar użytkownika
zumico gr 500
Specjalista
Specjalista

Postautor: zumico gr 500 » ndz 17 kwie, 2011

Ja osobiście polecam Zumico gr 500.
Mam już przejechane na nim 2500 km i nie ma żadnych problemów,ładnie idzie i ogólnie super motorek. Zawsze jak gdzieś zajeżdżam to ludzie się dziwią,że to jest pojemność 50 cm,bo wygląda na dużo więcej. Spokojnie osiągniesz nim prędkość 80 km/h . :)
Fajny również jest kingway naked,z wyglądu praktycznie niczym się nie różni od Zumico. Kolega ma na nim już ponad 5000 km i żadnych problemów nie ma.
A co do zippa pro 50,to mój kolega ma po niedzieli właśnie kupować ten motorek. Jak trochę pojeździ to będę coś więcej wiedział co do tego jak się sprawuje.
Każdy z tych motorów spełnia twoje wymagania,Zumico i Kingwaya kupisz w granicach 3100-3400 zł.
Zipp pro 50 już jest trochę droższy,niedawno w ogóle wszedł do produkcji , sam się dziwię , że jest sprzedawany w cenach wynoszących ponad 4 tys. zł.
Silnik jest taki sam , na licencji hondy. Być może kosztuje tyle dlatego , że z wyglądu jest kopią Hondy NSR 125.
Ale wracając do tematu,to wszystkie te motorki w mieście nie przekroczą spalania 2,5l.
Jest jeszcze wiele motorków , które spełniają te wymagania,np. kingway street czy ogar 900. Zależy jakie ci się będą podobać.
Pozdrawiam. :)
Ostatnio zmieniony ndz 17 kwie, 2011 przez zumico gr 500, łącznie zmieniany 3 razy.
NajpiĂŞkniejsza muzyka to ryk silnika. ;)
Liczy siĂŞ pasja!

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » ndz 17 kwie, 2011

Jak dbasz tak masz. A co myślisz o zipie shock ? Też ładny ale nie orientuję się w cenie. Jak jak Tobie się podoba Ferro 901? Praktycznie każdy motor silnikiem jak w ogarze czy gb lub ferro jest taki sam i zadowoli Ciebie tylko musisz szanować. A żeby szedł lepiej inwestujesz max 200zł na zestaw 70ccm i śmigasz z większą prędkością i mocą :)

Vache

Ferro 901 wygląda trochę dziwacznie, tyle przestrzeni nad przednim kołem... z tych co tu padły najbardziej podobają mi się zipp pro, shock i kingway street.
Ziom97 pisze:Z każdego wyciągniesz 70km/h licznikowe

Wogóle jak to jest? Oficjalnie nie wyciągają więcej niż 45km/h, ale że wcześniej zastanawiałem się nad kupnem 2t (myślałem m.in o rieju rs2, dopóki mnie nie uświadomiono, że różnica w utrzymaniu 2t a 4t jest znacznie większa niż przypuszczałem :| ) to wiem o różnych blokadach ;) po zdjęciu ich będzie max 70km/h? nie da rady choć 10 km więcej?:D

A co do instalowania większych cylindrów, nie ma problemów z rejestracją tego na motorower? nie mam (jeszcze! :p ) prawka A, a nie chce mieć jakichś ewentualnych problemów prawnych

Shocker
Uczeń
Uczeń

Postautor: Shocker » ndz 17 kwie, 2011

Ja mogę z czystym sumieniem polecić motorower Zipp Shock. Jest baardzo wygodny, ma 2 hamulce tarczowe, co jest bardzo, na prawdę bardzo przydatne, już miałem okazję się o tym przekonać (w mieście), Jest zwrotny i przewidywalny, ma dobre oświetlenie i widoczne kierunkowskazy co ułatwia pokonywanie miejskiej dżungli. Nowy na allegro widziałem chyba za 2997zł, sprzęt niezawodny. Co do prędkości to licznikowe 80 osiąga bez trudów (oczywiście odblokowany). Plastiki są bardzo solidne, żadnego ułamanego, wyblakłego mimo przebiegu ponad 8000km.

Pozdrawiam. :)

Awatar użytkownika
Bastian
Specjalista
Specjalista

Postautor: Bastian » ndz 17 kwie, 2011

Jakby ci się spodobał zipp shock to lepiej kup kingwaya streeta bo to jest to samo tylko zipp jest drozszy nie wiadomo czemu. Może kingway łoś taki czoperek by ci wpadł w oko ??

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » ndz 17 kwie, 2011

a ja Ci polecę poczciwego Ogarka . mamy dwóch userów którzy mają ponad 25 000 km nakręcone,jeden nawet 30 000 km bez większych usterek ,a często dostawał po du*** np. na 3 biegu osiągał 80 km/h:D spalanie masz znikome wręcz ,mój zadowala się 2l na 100 a mam sportowy filtr powietrza (taki z niego sport jak z Najmana boxer :D ). bez filtra udało mi się raz na 2l zrobić 158km z czym ,że ostatnie 3 km pchałem xD

Awatar użytkownika
Pawlos312
Weteran
Weteran

Postautor: Pawlos312 » ndz 17 kwie, 2011

Ja Ci również polecam Ogara 900, bo te GB streety, Junaki, Ferro itp to mają taką dziurę przed przednim kołem i to strasznie wygląda według mnie. Ja mam Ogara Racinga, dużo km na razie nie mam, bo jedyne 1600 ale na razie nic się strasznego nie działo, wymieniłem tylko linkę od sprzęgła. Łosie, gb streety, ogary itp mają te same silniki, różnią się jedynie wyglądem, więc od ciebie zależy jakiego weźmiesz. Co do ogara to 50cmm spokojnie osiąga 75km/h LICZNIKOWE, i spalanie też jest małe ok.2l.
Obrazek

Vache

Chyba jednak postawię na kingway street'a. Nawet ładny, w odpowiednim przedziale cenowym i potrzeb paliwowych. Decyzja nie jest jeszcze ostateczna, ale myślę, że raczej się nie zmieni ;)
a może ktoś z forum ma ten motorower i mógłby się podzielić opinia na jego temat?
Ostatnio zmieniony ndz 17 kwie, 2011 przez Vache, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Pojazd: Corsa C FL
Podziękował : razy
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » ndz 17 kwie, 2011

Vache, Stunti posiada street'a więc mam nadzieję, że opisze Ci co nieco ;p

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Postautor: RADI » ndz 17 kwie, 2011

Vache, Słuchaj spróbuj sobie coś sprowadzić...
Widziałem na allegro xr7 z rozbitą lampą i lusterkiem za 3600zł ... w 4200zł byś się zmieścił ale to był 2010r !! TO pachnie nowością ..
Tam masz am6 i sięnie muli tak jak ogary i itp .
Pozatym nawet jak by cb on wyszedł 4500 to za 2-3 lata sprzedasz go za 6 i jeszcze zarobsz ...
NIe pchaj się w chine ... jak kupisz zadbanego japonca posluzy ci o wiele więcej .
Kumpel ma rs50 i mu spala 3l/100 przy żyłowaniu ( do 11tys obr ) 3,5l/100 więc raczej się mieści .
Popatrz na allero bo za 4 tys kupisz ładnego japonca lub sprowadzisz prawie nowy ;)

Wróć do „Moto-topic”