• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Zumico GR200 zwiększenie pojemności i inne usprawnienia.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Green-Ivan
Amator
Amator
Pojazd: Zumico GR200

Zumico GR200 zwiększenie pojemności i inne usprawnienia.

Postautor: Green-Ivan » śr 12 kwie, 2017

Witam wszystkich. Jako, że posiadam prawie seryjne Zumico GR200 tylko, że bez blokad. Póki co te 50ccm niby wystarcza, jednak mógłby się zbierać trochę lepiej pod górę. Myślałem o zwiększeniu pojemności tylko teraz pytanie na ile? Widziałem zestawy 70,80, 110ccm i opis budowy kitu big bore tylko był strasznie mało konkretny. Ostatniego nie rozumiem do końca idei. Jeśli ktoś wie jak dobrze wykonać to z chęcią zapoznam się z takim opisem. Dostęp do tokarek,frezarek mam, a jak pokombinuje to nawet do obrabiarki numerycznej.

Druga sprawa gaźniki czy gaźniki Molkt PZ300 lub Mikuni 25mm da się spasować z 139FMB. No i który jest lepszy. O mikuni słyszałem jeszcze za czasów szkoły i są to podobno dobre gaźniki japońskiej konstrukcji. O molkt nie słyszałem nic.

Kolejna sprawa wydech, czy wydechu mogą być jakieś ograniczenia. Ewentualnie co założyć by brzmiało to trochę bardziej po ludzku i nie groziło mandatem za robione larmo.

Ostatnia sprawa jak to wygląda z olejem w 139FMB co tam faktycznie lać. Przed ostatnią wymianą szukałem jak idiota każdy pisał w sieci co innego. Jeden o syntetyku,inny o pół-syntetyku, a trzeci o mineralnym. Finalnie nalałem syntetyczny 10W40 Motula 300V FL i o dziwo z tego co czytałem silniki się nie rozciekł. Może to za sprawą małego przebiegu kupiłem go z przebiegiem 3023km teraz ma 3400km z czego 300km na pełnym syntetyku. Mam go w dobrej cenie dla siebie to stwierdziłem dlaczego by nie spróbować.
Pytanie teraz przy docieraniu nowego cylindra lać daje posiadanego motula, czy występuje tam jakaś procedura docierania i doboru oleju w tym czasie.

W istniejących tematach nie znalazłem odpowiedzi które mnie satysfakcjonują.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Zumico GR200 zwiększenie pojemności i inne usprawnienia.

Postautor: to&owo » śr 12 kwie, 2017

Jakbym miał dostęp do takiego sprzętu to bym pół silnika sam wytoczył :D. Daj znak w temacie, żeby mi sie wyświetlił w nieprzeczytanych postach, to coś wieczorem uskrobie dla ciebie, bo teraz na telefonie jestem :p

Green-Ivan
Amator
Amator

Postautor: Green-Ivan » śr 12 kwie, 2017

Każda wskazówka się przyda.
Trochę wiedzy i umiejętności mam jedynie potrzebuje wytyczne jak to ugryźć
Z góry dzięki.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » czw 13 kwie, 2017

Olej to zalej najlepiej motocyklowy, jest różnica w porównaniu ze zwykłym samochodowym.
Co do kitów, jest 72, 88, 107ccm. gaźnik spokojnie styknie pz20 do fabrycznego 72-88, do 110 też, ale i 22mm nie zaszkodzi.
Ja polecam zamontować 72 i cieszyć się kompromisem.

Green-Ivan
Amator
Amator

Postautor: Green-Ivan » pt 14 kwie, 2017

Wiem, że olej motocyklowy różni się od samochodowego to akurat przerabiałem kilka lat wstecz w szkole.
Olej jest stricte motocyklowy dokładnie jest to Motul 10W40 300V 4T Factory Line.
Z góry mówię zapłaciłem za niego połowę tego co w sklepach.

Co do cylindra to interesuje mnie wersja 88ccm. Jeśli można prosić o jakieś wskazówki coś mniej więcej znalazłem jednak chciałbym bardzo dokładne dane. Co muszę kupić i jakie parametry ma osiągnąć cylinder po szlifie oraz czy tłok ma zostać podany jakiejś obróbce.

Co do gaźnika to, że tak powiem jest taka zachcianka i chodzi mi o to tylko czy mikuni podejdzie pod oryginalny króciec gaźnika.
Do tego myślałem o filtrze gąbkowym.

Z rzeczy które dostrzegłem to taka, że opony mam na wykończeniu. Oryginalnie na przodzie jest 2,5x17 pytanie teraz z jakiej firmy brać nową oponę i ewentualnie czy da się upchać większą gumę. Na tył poprzedni właściciel wpakował 3,25x17, a łańcuch podobno z jakiegoś moto o dużej pojemności oryginalny dla niego był cieniutki jak z roweru <rotfl>

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » pt 14 kwie, 2017

88ccm najlepiej kupić gotowe, te ścinane to kupa. Gaźnik może sobie dać jaki chcesz, masz dostęp do sprzętu, więc utoczyć adapter to nie problem. :D tylko wszystko musi mieć jakiś sens, co za dużo to niezdrowo.
Oponke daj 2.75 i tak będzie najlepiej.

Green-Ivan
Amator
Amator

Postautor: Green-Ivan » sob 15 kwie, 2017

Co do cylindra też doszedłem do wniosku, że przerabianie czego mija się z celem.
Finalnie kupie sobie zestaw 80ccm jest taki cudak w sklepie nieopodal mnie.
Jeśli znajomy będzie miał czas to może oddam mu wcześniej głowice na porting kanału wydechowego i dolotowego.

Ostatnia rzecz przez ile kilometrów docierać nowy zestaw i co ile km wymieniać olej.
Jakie wartości obrotowe i prędkości utrzymywać w trakcie docierania.
Jak rozumiem posiadany już olej może zostać.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » sob 15 kwie, 2017

Olej wymieniłbym po 50km, 300, a potem po 700km. Następnie co tysiąc, dwa. Prędkości obrotowe to na początku niskie, tak do 6000rpm, a potem to normalnie jeździł, co jakiś czas mocniej depnął, ja tak robię.

Green-Ivan
Amator
Amator

Postautor: Green-Ivan » sob 01 lip, 2017

Dobrze temat zwiększenia pojemności wraca jak bumerang do mnie.
W końcu złapałem kontakt z kolegą który jest w stanie pomóc mi złożyć silnik w moim zumico i ma w pracy dostęp do tokarki oraz frezarki.
Prawdopodobnie będzie to jednak 88ccm.
Z tego co widzie cylinder z 110ccm ma 93mm wysokości i trzeba go zeszlifować na te 89mm tylko teraz się zaczynają pytania:
Łańcuszek rozrządu 82 ogniwa przy przetoczeniu na 89mm do pojemności 88ccm podobno jest problematyczny bo mocno napięty. Tak z kumplem kombinowaliśmy by przetoczyć cylinder na 88,8-88,5mm tylko wtedy prawdopodobnie pojawi się problem tłok o zawory. Kolega zaproponował by też stoczyć tłok na 37mm na 36,5-36mm. Tylko teraz pytanie czy po takim zabiegu to zatrybi i czy wtedy złożymy to na oryginalnych uszczelkach. Rozrząd powinien naskoczyć bez większych problemów jak główkowaliśmy. Wiem, że pojemność będzie ciut mniejsza niż 88 pewnie gdzieś +/- 86ccm.Do tego gaźnik PZ19 i powinno ciągnąć to do przodu.

Druga kwestia czy od strony tulei trzeba coś ścinać? Czy można pominąć ingerencję w nią.

Wróć do „Pomoc”