• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Mini buggy 110 / brak instalacji elektrycznej 152 fmh

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
maly87
Uczeń
Uczeń
Pojazd: gs moon xykd 150-3

Mini buggy 110 / brak instalacji elektrycznej 152 fmh

Postautor: maly87 » sob 06 sie, 2016

Witam Serdecznie

Ja i synek liczymy na waszą wielką pomoc, zakupiłem dla dzieciaczka mini buggy 110 z silnikiem 152 FMH (1+1) prawie wszystkie podzespoły od elektryki są mianowicie:

* iskrownik 6 cewek takie mam kolory przewodów :
Zielony
Żółty z zielonym paskiem
czarny z kropkami
Biały z czarnym paskiem
Niebieski
* regulator 4 pin
* moduł CDI 6pin (ale wpinana do niego kostka ma 5 przewodów)
* cewka wn
* akumulator
* panel przełączników (brak w nim tylko stacyjki bo nie wiem jaką kupić)
* Lampa
* Klakson

Chciał bym to wszystko poprawnie połączyć w całość, zależy mi na ładowaniu i światłach

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam cierpliwość lutownicę czas :) tylko synek nie może się doczekać

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Mini buggy 110 / brak instalacji elektrycznej 152 fmh

Postautor: Smolarek » ndz 07 sie, 2016

Hej. Podaj jakiś jakiegoś maila albo gg to ci wyśle schemat pod twoja instalację nawet z kolorami. Wszystko co masz jest prawidłowe tylko chyba wiązki jako całości nie masz(tak mi się wydaje).

maly87
Uczeń
Uczeń

Postautor: maly87 » ndz 07 sie, 2016

Właśnie wiązki nie było i tu był problem

kofalek19@gmail.com

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » pn 08 sie, 2016

Wiązka elektryczna do ciebie to taka co w kostce na regulator napięcia ma kable- zielony- biały- żółty i czerwony ( stator zmasowany) w uproszczeniu takie instalacje są do toros el clasico, ranger clasic, zumico gr 200 , łoś ,king- szukaj na aledrogo łatwiej ci będzie to ogarnąć z wiązką niż bez bo bez niej to ci rzeźba w gównie wyjdzie jedynie <luzik> <lol> i tak masz już pod górkę bo przełączniki masz inaczej niż w motorze i wielu rzeczy będziesz musiał się domyślać.

maly87
Uczeń
Uczeń

Postautor: maly87 » wt 09 sie, 2016

Dzięki za odpowiedź
Powiem tak dla tego chodziło mi o ładowanie żeby móc już po swojemu pociągnąć te kable do np. Świateł kierunków i kalesonu
To sobie bez problemu zrobię chodziło o te 12V prawidłowe żeby wiedzieć skąd pociągnąć
Lukne te instalacje ale je też w razie czego będę musiał pociąć i dać dłuższe że względu na wymiaru pojazdu około 1,4 czyli po pojeździe to około wyjdzie 2m nie które komponenty

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » wt 09 sie, 2016

W ogóle ciekawa koncepcja taki silniczek w taką brykę ładować , jak już ogarniesz całość daj znać jak to jeździ bo jestem ciekaw . <radocha>

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » wt 09 sie, 2016

znajomek ma taakiego :p tylko 70ccm, nie jedzie wcale, 3 biegi polautomat. Tragedia, czasami na 1 biegu wjezdza pod gorki

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » wt 09 sie, 2016

Ooo to elokwentnie powiem kupa <uoee>
Wcale nie dziwne hehe w sumie kupa żelastwa tam jest wielkie koła i duży opór 110 powinno to do 50+ km/h rozbujać na ostrych przełożeniach jak pamiętam to kłady 110 dochodzą do 60 km/h ale to małe pyrdki są.
No ale widzę że tu pojazd dla małego jest więc raczej chodzi o frajdę z jakiej kolwiek jazdy i wspólne składanie sprzęta <radocha> .
a buggy wygląda na solidny czy też bezpieczny jak dla małolata w tym wieku.

maly87
Uczeń
Uczeń

Postautor: maly87 » śr 10 sie, 2016

Dokładnie tu nie chodzi o prędkość chodzi o to żeby razem z synkiem jeździć
Ja mam buggy xykd 150 ale zrobiłem swapa na yamaha fz 750 110 hp to leci 200 km/h
I tak synek zachciał że mną jeździć to jakoś powoli damy radę B-) dziś wieczorem zaczynam składać instalacje

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » śr 10 sie, 2016

jasne, że tak. Chłopaczek będzie miał mnóstwo radości. Tutaj sła y stosunek moc/waga jest raczej atutem.

maly87
Uczeń
Uczeń

Dobra to tak w ramach przygotowania do wieczornej roboty korzystając ze schematu SMOLAREK za co bardzo dziękuje
Obrazek

Teraz tak ZIELONY - Masa; Niebieski - impulator i teraz do tego schematu muszę podpiąć

Żółty z zielonym paskiem
czarny z kropkami
Biały z czarnym paskiem

Damy radę rozkminić za co odpowiadają moje przewody z iskrownika do tego schematu ??

Pewno, że dam znać nawet coś nagram myślę że silniczek da rade bo mimo wszystko nie jest aż tak ciężki całość około 100 kg , i tak już zmieniłem silnik bo jak go kupiłem to był w nim silnik tylko z biegiem do przodu a teraz jest taki sam tylko 1-N-R no synek już czeka dla tego dziś długa noc i nie jeden papieros przede mną :>

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » śr 10 sie, 2016

Te kreski i kropki na twoich kablach to chińska dywersja spokojnie można uznać że je olewamy wiec co nastepuje i najważniejsze to twoje światla. Czyli ze statora to co na cdi idzie to czarny i niebieski, zielony juz ci pisałem co zrobić, i biały z żułtym ida na regulator napiecia, z czego żułty przed reglem rozgałęzia sie na nitke na lampe światla mijania po przełaczeni na światla drogowe. Światło pojawia sie po odpaleniu i jego intensywność zależy w głownej mierze od obrotów. Kolejność pinow na regulatorze znajdziesz w necie z czego zułty i bialy sa na ukos ale to kwestia reglera ja mam 4 takie same i do tego statora ale rużnie kable tam sie ukladaja. Czerwony z regulatora jest z bezpiecznikiem i idzie na aku- to jest ładowanie. Dostałeś tez odemnie jeszcze dwa inne schematy i jak lamietam tam jest wersja troche uproszczona bo to z crossów jest instalka.

maly87
Uczeń
Uczeń

bo w tym schemacie jest tez inny moduł i po prostu znam piny z mojego cdi i montuje po swojemu pod swój cdi ?? a ten żółty i biały jk np. pomylę ułożenie o co w tedy może się stać ?? jak dowiem się, że np. źle zapiąłem ??

powiem tak ja światła i kierunki i tak puszcze przez przekaźniki na stałe z aku więc na dobrą sprawę nie muszę tego żółtego obciążać

tylko teraz pytanie w które miejsce w cdi wpiąć ten czarny

dasz rade jakoś to na fotce mojego modułu zaznaczyć ??

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » śr 10 sie, 2016

JAK pomylisz piny w regulatorze to ładowania nie będzie jedynie . ten żółty przed regulatorem to tylko lampa przednia i postój tylni -jedynie . kierunki i inne pierdy dawaj z aku nie będziesz obciążał prądnicy , ale lampy przedniej nie dawaj z aku bo nie wydolę z ładowaniem uwierz w co mówię bo to przerabiałem na wszystkie możliwe sposoby a, na inne jakie znam to za dużo zabawy i kasy by poszło . moduł mam chyba taki sam ale nie pamiętam układu ten twój śmierdzi mi blokadą ale nie dam głowy . postaram się zaraz coś ogarnąć daj mi chwilę
https://www.youtube.com/watch?v=SRjpidQZyTA
to by tak leciało idealnie pasuje nawet masz od razu pomysł na podpięcie regulatora.

Ja spadam w kime bo rano do pracy lecę w razie co będę od 8 podglądał co tu się dzieje.
powodzenia.
Ostatnio zmieniony śr 10 sie, 2016 przez Smolarek, łącznie zmieniany 1 raz.

maly87
Uczeń
Uczeń

ok to tak zrobię jak mówisz

spokojnie mam całą noc i tak w pracy jestem to rzeźbie :> taka praca :> więc czasu mam multum do rana

a jak dam lampę przednią taką co ma światła mijania i drogowe ?? to da radę uciągnąć

Wróć do „Pomoc”