• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Upgrade 50cc do osiągów DAX'a 6V ?

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Pilo
Majster
Majster

Re: Upgrade 50cc do osiągów DAX'a 6V ?

Postautor: Pilo » ndz 08 maja, 2016

Zarówno 72 jak i 110 mają półkoliste komory spalania. Zawory mają ten sam rozmiar, pod takim samym kątem rozwarcia, czyli główna kopuła jest identyczna.... jest więcej mięsa w tym samym kształcie i nie ma tak rozległych frezów na krawędziach. Jest lepiej.
Co do planowania, to te płaskie tłoki w 110 nie wychodzą nawet ponad krawędź cylindra, a jeszcze mamy 1.4mm uszczelkę pod głowicą. Mówiąc w skrócie fabrycznie mamy stopień sprężania na poziomie 8,8:1,

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » ndz 08 maja, 2016

zdarza sie nawet 9.1:1. Ktoś kiedys nawet w Pl chwalił sie 10:1. Nie ukrywam, że jestem przeciwnikiem głowic 72 w 110. Nie uznaję tego rozwiazania, właśnie ze względu na wspomniany frez (chodzi o uszczelkę pod głowicę). Źle się wyraziłem.musiałbym dokładnie zobaczyć głowicę od 110 ale w swojej 72ccm udało się zebrać naprawde sporo materiału.Kompresję można spokojnie zwiększyć także tłokiem high compresion, których akurat jest pod dostatkiem (ze względu na popularną średnicę tłoka)

Pilo
Majster
Majster

Podaj namiary na tłok o podwyższonym ciśnieniu.

Nie rozumiem o co Ci chodzi z uszczelką pod głowicą. Głowica od 72 ma frez kończący się na 47mm (z 40m) . Dalej jest płasko. W 110 ten frez jest do 52 mm (też rozpoczyna się z 40mm>). Uszczelka pod głowicę od 110 idealnie pasuje,m a dalej to już tylko zwiększanie ciśnienia.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

podam ci jak wejde na kompa, bo pisze ze starej nokii :p ale latwo znaleźć na ebayu, np. W niemczech, szukaj do 88ccm, bo tych jest najwiecej.

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Pojazd: Złomosaki DIYedyszyn
Kontaktowanie:

Postautor: polo » ndz 08 maja, 2016

Kiedyś kupiłem głowicę do 72cc która miała trochę większe średnice kanałów niż seria przy tych samych średnicach grzybków zaworów. Nie mierzyłem reszty, ale po założeniu tego na cylinder 110 było na tyle ciasno, że tłok walił po zaworach. Pomogło dopiero frezowanie w tłoku, ale silnik przeżył niecałe 200km.
Nie mam pojęcia jaki osiągnąłem stopień sprężania. Pamiętam tylko, że było go ciężko kopnąć w stosunku do świeżo dotartego 72cc. Ale to bylo robione na pałę, bez merytorycznego przygotowania ;) A może to tłok był felerny...

Tak patrzę na wątek, i zapomnieliście o jakimś lżejszym wydechu. Nie mówię już o liczeniu pojemności, ale fajnie byłoby jeśli chociaż nie będzie zwężek jak to w chińczykach bywa.
Również zgadzam się, że 88 to najbardziej rozwojowa opcja. Pojemność się zwiększa przy krótkim skoku tłoka, a to daje szanse na dosyć bezpieczne kręcenie w okolicach 5 cyfr :D Parę lat temu ktoś rzucił tu temat głowicy 125. Skończyłem obserwować na szukaniu zębatki wałka. Doszło to w ogóle do skutku?

Teraz, po paru latach mam zamiar składać ten silnik na nowo i temat mnie zaciekawił. Sorry jeśli coś pokręciłem. Po przesiadce na większe moto wypadłem z obiegu i nie jestem na bieżąco z 139. :)
#PRzRacingTeam
Obrazek....Obrazek....Obrazek

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

od 125 wsadził klemens, ale zrobił to po pratyzancku. inny rozstaw szpilek. ostatnio, znalazłem ciekawy silnik, który przy 47mm średnicy tłoka daje 85ccm. jest to silnik z pitbike mrf mini. wydaje mi się, że może to być błąd, i jest to silnik 72ccm. ale mrf się upiera przy skoku tłoka coś w okolicach 49mm, co rzeczywiście daje taki wynik.
http://japan.webike.net/products/21986980.html do 50ccm xD za jedyne 130 baksów :D
http://japan.webike.net/products/22098859.html do 88ccm, ale na 52mm. czyli chyba tyle, ile mają oryginalne zestawy na wał z 50ccm. dobrze mówię ?

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Ciężko mi oceniać nie mając głowicy w ręku. O rozstawie wiem. Jeśli tylko starcza mięsa wokół szpilek, to rozstaw jest najmniejszym problemem :D Bez planowania, obniżenie stopnia sprężania zaciera zyski z zaworów.
Myślałem kiedyś o całym cylindrze 125 uciętym do skoku 50-88cc, tylko o ile pamiętam, zostałoby tam niewiele tuleji :D
#PRzRacingTeam

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » ndz 08 maja, 2016

Seeder coś nie tak łatwo znaleść te tłoki o których mowisz bo szukam juz dwie godzinki i bez rozsądnych efektów tak samo jak z uszczelka milti leyer steel- kicha. Albo ja tak szukam albo wcale tak wesoło nie jest. Bo fakt urzywam do tego telefonu i trochę to mnie ogranicza. Cholera brał bym jedno i drugie gdyby sie dalo to znaleść.
Podsumowując cale to koncypowanie sprawa zamyka sie w uzyskaniu jak najwyrzszwj kopresji?
Bardzo to ciekawe te zestawy sa .Moje 88cco bylo tak slanowane ze tłok w Gmp miał 0,2mm do głowicy chodzilo to na standardowym kućcu i pz 20 z dysza 80 ten zestaw latał 82km/h na przelozeniach 14/41 miał kopa nawet z obciązeniem i sakwami i big torba na barzniku. a z kolei 110 na przelozeniach 16/41 pz20 dysza 90 kuciec standard glowica od 72 narazie leci max z wiatrem w plecy i najlepiej po grochuwie te 80 jedynie fakt to ze zrywny jest jedynie jeszcze moze nie dotarty bo mam okolo 300 km na blacie.
Tak z ciekawostek jak montowalem 110 to na moje oko mozna śmialo z cylindra zebrać 1.5mm a tlok bedzie od flowicy w gmp okolo 0.4-0.7 mm szysto zalezy jaka kto uszczelke trafi. Zastanawiaja mnie jeszcze luzy zaworowe gdzieś trafilem jakiś tlumaczony manual jakiegoś tajlandzkiego 110 atv quada gdzie zapis dla zaworu ssacego brzmał " w przedziale 0.05~0.09 " tego to ja juz nie kumam.

Pilo
Majster
Majster

Dzisiaj to mierzyłem. U mnie w 110 tłok jest schowany o 0.6mm w cylinder, a uszczelka głowicy ma 1.2mm. Aż się prosi o urżnięcie cylindra o 1mm, co da zysku 2.2 cm3 w komorze spalania. A może dać sobie spokój, tu i tak jest 30% więcej pojemności niż w mojej byłej 88.

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Kiedy przesadzicie z doprężaniem, to zacznie stukać albo od razu się posypie jak ten mój. Wszystko musi być w granicach rozsądku, a robotę robi też rozrząd i zasilanie.
#PRzRacingTeam

Pilo
Majster
Majster

W tym przypadku ciężko przesadzić. Głowica hemi, a tłoki mamy płaskie. O 10:1 trzeba ostro walczyć.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » pn 09 maja, 2016

dokładnie.adrol na hi-compie uzysskał ponad 10:1, ale to bylo 125 z glowica od yx140 i ogolnie ciezko bylo sie polapac co tam siedzi w silniku. Wiem, ze on na 100% zalatwilby mls i hi compa. Japonce z yt itd. Mowia, ze bezpieczna granica w tym silniku to sprężanie w okolicach 13 bar.

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: polo » pn 09 maja, 2016

A znacie pojemności komór spalania w 50,70,110 i 125cc?
#PRzRacingTeam

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » pn 09 maja, 2016

Pojemność silnika | komora spalania
50 | 5,5
72 | 8.2
107 | 11.9

Wystarczy znać jedne wzór aby to policzyć.

88 to każdorazowo pojedyncza wydumka. To nie jest fabryka. Ja miałem stopień sprężania w okolicach 10:1, Smolarek miał może 7:1. Oba jeździły. ;p
Ostatnio zmieniony wt 10 maja, 2016 przez Pilo, łącznie zmieniany 1 raz.

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » pn 09 maja, 2016

Ta tylko tobie ujebalo korbowud zapomniałeś dodać, po za tym ja ciachałem urzywany cylinder ,który niestety jakieś tam rysy miał, tez sie zapomniałem przyznać. <dokuczacz>

Wróć do „Mechaniczne”