• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Pojedyncze pytania

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
twarku
Uczeń
Uczeń

Re: Pojedyncze pytania

Postautor: twarku » czw 27 sie, 2015

Przyszła mi dzisiaj paczka z częściami(głowica, cylinder) a do tego doszło coś takiego. Do czego to może służyć ?
I jeszcze jedno pytanko: Czy dawać uszczelki razem z silikonem czy tylko silikon?
Obrazek

vxproplus
Majster
Majster
Pojazd: Router WS 50 MR'13
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: vxproplus » czw 27 sie, 2015

To są uszczelniacze zaworowe. Powinno się dawać same uszczelki i tak też składałem cały silnik u siebie w motorze.

twarku
Uczeń
Uczeń

Postautor: twarku » czw 27 sie, 2015

Ale czy silikon nie da lepszego uszczelnienia i gdzie dokładnie mam założyć te uszczelniacze?

vxproplus
Majster
Majster

Postautor: vxproplus » czw 27 sie, 2015

Albo silnik jest szczelny albo nie. Bardziej szczelny nie będzie. Jeżeli powierzchnie są w kiepskim stanie a sam silnik był rozbierany setki razy to jest wskazanie do użycia silikonu. Jak powierzchnia będzie dokładnie wyczyszczona, równa i odtłuszczona to nie będzie ciekło nawet na samej uszczelce.
Uszczelniacze zaworowe montuje się na prowadnicy zaworu pod sprężynami zaworów.

Decks
Amator
Amator

Postautor: Decks » ndz 30 sie, 2015

Mam problem z motorkiem. Mam silnik 110cc na gaźniku pz19 i dyszy 90. Ustawiłem iglice na środek i nie idzie tego wyregulować. Zacząłem od wykręcenia o pół obrotu śrubki od składu mieszanki, po czym wykręcałem co pół obrotu. Doszedłem tak do 3 obrotów, a motocykl cały czas strzela na wysokich obrotach, tak jakby miał odcinke, a na wolnych obrotach chodzi w miarę równo, tylko co chwilę słychać delikatne strzały, jakby wypalały się w tłumiku resztki paliwa. Pomóżcie, czy to wina gaźnika, a może coś innego?

vxproplus
Majster
Majster

Postautor: vxproplus » ndz 30 sie, 2015

Śrubka nie służy do regulacji składu mieszanki w całym zakresie obrotów. Prawdopodobnie masz za dużą dyszę główną w gaźniku. Może też być, że przez kiepski albo bardzo brudny filtr powietrza.

Decks
Amator
Amator

Postautor: Decks » ndz 30 sie, 2015

Filtr jest kupiony nowy, przejechałem na nim 40km, jest bardzo duży i gąbkowy, więc to nie może być to, spróbuje na dyszy 70 i zobaczę jak będzie.

@edit
Po zmianie dyszy na 70 zaczął chodzić normalnie.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » wt 01 wrz, 2015

Uszczelniacze zaworowe montuje się na prowadnicy zaworu pod sprężynami zaworów. Nad sprężynami są dwie połówki zamka. Daj podkładki i silikon. Jz dałem przed sprzedażą silnika tylko uszczelki i silnik minimalnie, ale ciekł. Więc kuźwa rozpoławiałem: dałem jeszcze raz NOWE uszczelki z silikonem. Do następnej rozbiórki będzie z tym spokój.
Obrazek

Awatar użytkownika
Rebeluch
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Rebeluch » ndz 13 wrz, 2015

Witam. Jaki przerywacz kierunków muszę kupić, żeby działały mi ledowe kierunki?
Proszę o jakiś przykładowy link do aukcji.
Daj + to nie boli a motywuje !
________> http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/145150 <______________

maciora1892
Praktykant
Praktykant

Postautor: maciora1892 » wt 15 wrz, 2015

WItam!!!
Mam do was pytanie.Dziadek jak to starsza osoba wymieniał olej w skuterze pierwszy raz i do skutera 4t zalał olej do 2t bo taki kupił gdyż był na nim jak on to mówi (komarek) narysowany, ponoć jeździł już coś na nim dzisiaj na tym oleju . I tutaj jest mój dylemat jaki olej (syntetyk półsyntetyk czy mineralny) olej do 4t motocyklowy zalać gdyż obawiam się żeby nie doszło do jakiegoś rozszczelnienia gdyż 2t jest o dość małej zawiesistości olejem, czy jest potrzebne jakieś płukanie silnika . Prosił bym o jakąś poradę bo jestem załamany.

Awatar użytkownika
Rebeluch
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Rebeluch » ndz 20 wrz, 2015

Siemka.
Mam pytanko.
1.Czy zgodnie z polskim prawem można jechać motocyklem/motorowerem ze słuchawkami pod kaskiem?
Pytanie2. Czy można jeździć na motocyklu w japonkach/na boso?
Dzięki. (:
Daj + to nie boli a motywuje !

________> http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/145150 <______________

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » ndz 20 wrz, 2015

tak i tak.
obydwa przypadki bajecznie nierozsądne.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » czw 24 wrz, 2015

maciora1892 pisze:WItam!!!
Mam do was pytanie.Dziadek jak to starsza osoba wymieniał olej w skuterze pierwszy raz i do skutera 4t zalał olej do 2t bo taki kupił gdyż był na nim jak on to mówi (komarek) narysowany, ponoć jeździł już coś na nim dzisiaj na tym oleju . I tutaj jest mój dylemat jaki olej (syntetyk półsyntetyk czy mineralny) olej do 4t motocyklowy zalać gdyż obawiam się żeby nie doszło do jakiegoś rozszczelnienia gdyż 2t jest o dość małej zawiesistości olejem, czy jest potrzebne jakieś płukanie silnika . Prosił bym o jakąś poradę bo jestem załamany.

Spuść olej 2T z silnika. Olej ten jak wiesz jest dodawany do benzyny silników dwusuwowych, celem smarowania gładzi cylindrowej. Kup olej 4T o lepkości 10W/40 np. Orlenu półsyntetyk jeden litr i wlej ok. 0, 8 dm3-> wg. instrukcji obsługi. Koszt ok. 23 -28 zeta. Nie musisz płukać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Aviano
Praktykant
Praktykant

Postautor: Aviano » wt 29 wrz, 2015

Panowie mam pytanie, czy opłaca się montować zestaw 110ccm do standardowego silnika 50ccm ? Mówie tutaj o całym zestawie tzn głowica, cylinder, tłok itp przystosowane pod tą pojemność 110, wzmacniany wał, dłuższe szpilki, i inny łancuszek rozrządu (dłuższy). Wiecie może jak sie ma awaryjność w takich przerabianych silnikach? Czy skrzynia biegów przystosowana pierwotnie do 50ccm wytrzyma zestaw 110? Z góry dzięki wszystkim za pomocne odpowiedzi ;D

Latos
Specjalista
Specjalista

Postautor: Latos » śr 30 wrz, 2015

Wszystko można i wszystko wytrzyma, silniki nowe 110cc różnią się tym że są tak fabrycznie złożone. Czy się to opłaca to już zależy od tego czego wymagasz wtedy od takiego silnika - trochę dołożysz to masz nówkę 125 z alu cylindrem, lifana. 110 też możesz zrobić bez problemu, tyle że nie będzie mieć takich osiągów jak lifan, no i wiadomo - typowo chińska jakość. Jednak pieniądze jakie wydasz to jest ponad dwukrotnie mniej, także możesz rozważyć jedno i drugie. Żywotność zależy od tego, jak używasz i jaki zestaw ci się trafi - z tym drugim to loteria

Wróć do „Pomoc”