• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Pali bezpiecznik

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Kubasz
Praktykant
Praktykant

Pali bezpiecznik

Postautor: Kubasz » czw 23 lip, 2015

Siema. Mam problem ze swoim Gr 200, jakiś czas temu spalił mi się bezpiecznik ( ten główny rurkowy ), ale no wiadomo nic nie jest niezniszczalne więc kupiłem nowy, wymieniłem, odpaliłem silnik z rozrusznika, zgasiłem i gdy chciałem ponownie odpalić, spalił mi się znowu. Wtedy pomyślałem, że jakiś nieudany był więc kupiłem następny i wymieniłem, lecz sytuacja się powtórzyła. Sprawdziłem całą elektrykę i nie ma żadnej zwory, wszystko w porządku, ale nie wiem czemu bezpiecznik mi pali. Może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał, albo ma jakieś pomysły, to piszcie :)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Pali bezpiecznik

Postautor: to&owo » czw 23 lip, 2015

mi te szklane jakos ine podeszły, wsadziłem płytkowe. moze za mały ten ebzpiecznik ? 10 a?

Kubasz
Praktykant
Praktykant

Postautor: Kubasz » czw 23 lip, 2015

Oryginalnie był szklany to i szklany kupiłem. Tak 10a ma, ale może masz racje, przerobić na płytkowy i zobaczyć.

bananu7
Amator
Amator

Postautor: bananu7 » czw 23 lip, 2015

Ale jaki to ma sens? Jedyne co się może zmienić, to materiał, ale przecież szklane też mają różne!

Zobacz, czy ma być fast-blow czy slow-blow; przy odpalaniu silnika na rozrusznik leci praktycznie 100% mocy akumulatora, i może iśc większy chwilowy impuls. Fast-blow mimo tego samego (10A) omarkowania będzie się palił, mimo tego, że nie ma zagrożenia dla instalacji.

EDIT: aczkolwiek przeróbka na płytkowy ma o tyle sens, że są bardziej powszechne. Jak zamówiłem gniazdo zapalniczki, to był płytkowy, a uzasadnienie było takie, że można taki kupić na każdej stacji.
Ostatnio zmieniony czw 23 lip, 2015 przez bananu7, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » czw 23 lip, 2015

bananu7, zyjemy w Polsce i mowimy po polsku, bezpiecznik szybki i zwloczny a nie jakies pow blow. Po za tym prad idacy na rozrusznik omija bezpiecznik.
Czy czasem ktores ze zlaczy srubowych od przekaznika rozrusznika nie dotyka do ramy?
Zmiana na bezpiecznik plytkowy jest bardzo dobrym pomyslem,sam tak mam zrobione. Poszukalbym jeszcze w lampach moze cos ulatalo. Wlaczaj kolejne odbiorniki produ w moto i moze cos sie samo znajdzie.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pt 24 lip, 2015

mi kiedys srubka od ciegna ssania dotykowala przewodu plusowego we wlaczniku kierunkowskazow,i jednoczesnie zmasowanej kierownicy :d wlączalem kierunkowskaz i po chwili bezpiecznik siadal. Ja wymienilem na plytkowy bo wychodzilo taniej, a poza tym te szklane jakos szybko mi padaly jak tylko delikatne zwarcie gdzies zrobilem.

Kubasz
Praktykant
Praktykant

Postautor: Kubasz » sob 25 lip, 2015

Ja miałem na nim szlifa i lampy nie mam, kable wiszą, ale sprawdzałem je i nic sie tam nie dotyka. W tygodniu wpadnie nowa lampa to zobaczymy wtedy czy będzie zwore robiło.

dzikilopez Sprawdzałem nic nie dotyka oraz kolejno jak włączam nic sie nie dzieje

Na dniach przerobie na bezpiecznik płytkowy :)

Kubasz
Praktykant
Praktykant

Postautor: Kubasz » wt 28 lip, 2015

Powodem był odczepiony kabelek, który robił zwore. Dziękuje za aktywność speeder, bananu7, dzikilopez, Temat do zamknięcia

Wróć do „Pomoc”