• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Gubi olej

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
dsfilo
Specjalista
Specjalista

Gubi olej

Postautor: dsfilo » sob 30 maja, 2015

Witam,

Do dzisiaj przejechałem bezproblemowo 12800km. Ostatnio jednak zobaczyłem, że zaczął gubić olej. Kapie z łączenia wydechu z głowicą. Niby nic ale po kropelce i za 1000 km jak wymieniałem to było ledwo 300ml.

Rozebrałem sobie górę silnika, żeby zobaczyć co tam słychać i czemu kapie :) cyl elegancki. Uszczelki wymienione ale dalej kapie co mnie smuci...

Czy może to być wina uszczelniaczy albo już zmęczonych pierścieni? Dodam że nie kopci na niebiesko - pali elegancko, wszystko jak być powinno...

Odkręciłem górę bo też ostatnio zaczął mi wibrować po przekroczeniu 5k obrotów (myślałem że może się przytarł albo są luzy na wale ale wszystko ok) - i tu kolejne pytanie, bo mam urwaną szpilkę w wydechu - czy złe połączenie może mieć jakiś wpływ na wibracje??

A dodam jeszcze ze silnik 110

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Re: Gubi olej

Postautor: ReallY » ndz 31 maja, 2015

Myślę że możesz mieć pękniętą głowicę.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » ndz 31 maja, 2015

Zamówiłem nową głowice i uszczelkę... Mam nadzieję, że ta wycieczka z 300ml oleju nie spowodowała wielkich szkód w silniku...

Powiedzcie mi jeszcze od czego mogą być te wibracje dziwne?

Silnik chodził cacy - nie było się czego uczepić. Później uzupełniłem olej i zaczął mi powyżej 5h wibrować - niby nic ale nie chcę się na trasie zdenerwować. Cylinder wygląda jak nowy - tłok też, pierścienie nie puszczają (jak na 12800km przebiegu chyba jest dobrze) - biegi chodzą jak ta lala - no ale całość wibruje, co przy dłuższej trasie powoduje dziwne uczucie na wiadomej części ciała :)

Latos
Specjalista
Specjalista

Postautor: Latos » ndz 31 maja, 2015

A uszczelniacz zaworowy?

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » ndz 31 maja, 2015

Też tak myślałem ale w sumie kupiłem nową głowicę (gwinty wydechu w starej były dead) i we wtorek zobaczę co to da.

Silnik chodzi ale olej kapie z wydechu jak krew z nosa :( Myślę że nowa głowica + UPG sprawę załatwi.

Podokręcam też sprzęgło i magneto - może wibracje są z ich powodu...

Wróć do „Pomoc”