• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Re: Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Postautor: michalkm » śr 27 maja, 2015

Zwłaszcza, że już sprawdzony, że pasuje do chińszczyzny - w tym momencie jeśli coś walnie, to już tylko z mojej winy, jako że montowałem górę silnika pierwszy raz i co najmniej jedno głupstwo udało mi się zrobić.

Mianowicie, idealnie wyczyściłem i odtłuściłem powierzchnie, po czym... delikatnie zwilżyłem czystym olejem uszczelki. Gdzieś kiedyś czytałem i zapamiętałem, żeby tak zrobić, ale później uprzytomniłem sobie, że dotyczyło to raczej bardzo prymitywnych kartonowych uszczelek w starych dwusuwach, a tu raczej nie powinno się. Potem na szczęście okazało się na różnych forach, że wielu ludzi tak robi i jest dobrze, więc jestem dobrej myśli... W razie czego czeka mnie konkretna dopłata, bo uszczelki do tego zestawu tanie nie są. Ale mam nadzieję, że to nie będzie konieczne, zwłaszcza, że dokręciłem wszystko dosłownie z zegarmistrzowską precyzją.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » czw 28 maja, 2015

Tylko pamiętajcie, gdybyście się zdecydowali na taki zakup, żeby to była wersja do głowicy 50cc 12V - ona jest niemal taka sama, jak chińska 50-tka. Na przykład ten:
http://www.motorkit.com/en/de-50-a-95cc ... r-12v.html

Kitaco robi też wersje do głowicy 50cc 6V, która nie będzie pasować, chyba, że ktoś ma taki silnik (np. w pierwszych Jinchengach Knightach były takie).

Są też wersje do głowicy 70cc, i te może podeszłyby do naszych głowic E22 72cc, które podobno są kopią głowicy Honda 70cc Racing, przystosowaną do mocno wypukłego tłoka. Jeśli ktoś jest odważny... :-)

@Boszu: żadna chińska 50-tka nie będzie miała 4 koni, w życiu. To tylko ściema chińskich dystrybutorów. One mają troszkę ponad dwa. Ale z drugiej strony jest coś takiego:
http://www.motorkit.com/en/from-50cc-to ... itaco.html
http://www.kitaco.co.jp/english/catalog ... -VOL28.pdf
Myślę, że kupienie takiego zestawu byłoby wielkim głupstwem, bo on się pewnie nadaje tylko na wyścigi., tzn. z założeniem, że po kilku/kilkunastu przejazdach zakłada się nowy silnik. Tym niemniej 6 koni z 4-suwowej 50-tki robi wrażenie, to już bardzo blisko odblokowanej TZR50. Spece z Kitaco wyciągnęli na tym ponad 105km/h, co prawda nie na seryjnym motorowerze, tylko na własnej ikonstrukcji motocyklu miniGP.

I jeszcze trzy fotki z procesu zakładania:

Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony czw 28 maja, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 3 razy.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » czw 28 maja, 2015

jakość robi wrażenie :D uszczelki to raczej podejdą ci każde :D no jedynie UPG to słabo. ja usszczelki smaruje albo olejem, albo uszczelką w płynie, a pod głowicę smarem ŁT-43 xD
już w latach '60 w wyścigach równoległych bywały 50ccm osiągające 8KM, na głowicach od słynnych hond SS (wygląd zumico gr200)
to moto co zrobiło 105km/h ma skrzynie 5 i do tego na wałku pośrednim sprzęgło :D koszt budowy w dziesiątkach tysięcy złotych :D
Ostatnio zmieniony czw 28 maja, 2015 przez to&owo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » czw 28 maja, 2015

No ja tam swoje dane o 4KM opieram bardziej na tym, że GR200 jak i odchudzonym Łosiem w pojemności 50ccm, byłem w stanie wyprzedzić Simsona który ma nominalnie ok. 3,6KM i zapewne większy moment. (simson 50ccm, wesrja 4 biegowa, 2tyś od remontu generalnego na Niemieckich częściach)
No i mowa też o 100% odblokowanym silniku 139FMB. Czyli po za standardowymi blokadami np. na gaźniku, module itd. miałem zawsze przerobiony wydech na przelotowy. Co daje również niewielką różnicę na 50ccm. A już większą różnicę na 72ccm.

No i odchudzonym Łosiem na 50ccm byłem w stanie wyciągnąć ok. 75km/h. (dane z GPS)
GR200 na 50ccm ok. 70km/h. (tutaj nie miałem w ręku GPS, ale patrząc na późniejsze testy z GPS, no to licznik zawyżał o ok. 5km/h, gdzie licznik po prostu zamykałem i na oko pokazywał 75km/h)
I jeszcze GR200 na 72ccm jest w stanie wyciągnąć ok. 85km/h (dane z GPS i na liczniku 90km/h)
Testy wykonywałem na w miarę równym odcinku drogi przy warunkach: Bezwietrznie i temp powietrza ok. 10'c.

A tak po za tym, czym się różni głowica 12V i 6V? Bo raczej nie jest to 12 zaworowa lub 6 zaworowa :D

I uszczelki że na oleju składałeś, no to nic im się złego nie stanie. ;)
Ja pierwszym razem składałem z odrobiną sylikonu (pod cylinder) bo tak zawsze robiłem w Czeskich silnikach 223 i Polskich silnikach 023 lub 019. ;) No i w jednym przypadku podczas gdy chciałem sprawdzić stan pierścieni po 4 tyś i stan zaworów, no to głowicę po za zwykłą uszczelką, musiałem złożyć na odrobinie sylikonu (podczas rozbierania, kawałek uszczelki się odłupał w miejscu gdzie idzie łańcuszek rozrządu i przykręca się tą "dodatkową" śrubkę. Ogólnie trzymało dobrze) ;)

I tak jeszcze zapytam, bo skoro tutaj kolega się zna na tych Japońskich hieroglifach chodź coś trochę, i ogólnie na tych stronkach... To czy jest opcja kupienia, i ile kosztuje skrzynia 5 biegowa? Bo coś czytałem że do zwykłych Chińskich połówek da się wsadzić 5 biegów... ^^
Ostatnio zmieniony czw 28 maja, 2015 przez Boszu, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam na mĂłj kanaÂł na YT:
Link do kanaÂłu.
Znajdziecie tam Motovlogi, filmy ze ZlotĂłw, Stuntu i Testy motocykli/motorowerĂłw.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

dobre 50ccm chińskie ma ok. 2.9KM.
simek ma gorszy NM raczej. skrzyni piątki nie wsadzić, musisz albo zanieść kartery do tokarza i sporo pomodzić, do tego inne sprzęgło, kapa itd.
sama skrzynia to tak 2000-8000zł.
wersja 12v i 6v. chodzi o to, że 12v są nowsze, starsze są 6v. mają dłuższe tłoki i inną głowicę, skok wału ten sam.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Pięciobiegowe skrzynie są, a jakże, za jedyne 500-600 euro :-) W Japonii pewnie się znajdzie trochę taniej, ale i tak... Niestety nie mam pojęcia, która by pasowała i co trzeba zrobić silnikowi, żeby ją zmieścić.
http://www.motorkit.com/en/145-gear-box-honda-dax

Co do mocy 50cc, to ja nie mam jak zmierzyć i udowodnić, ale opieram się na wykresach dynamometrycznych robionych przez Kitaco, Takegawa i Daytona dla silników Hondy. Jakoś nie wierzę, żeby chińskie klony były mocniejsze, raczej odwrotnie. Dodatkowo te 2,9 konia, wspomniane przez Speedera, to sama góra krzywej mocy przy 7-8 tys. obrotów. Przy porównywaniu przyspieszenia z Simsonem - przy takich małych mocach w grę wchodzą też inne czynniki - masa, stan nasmarowania, zużycie pierścieni, typ, grubość i napięcie łańcucha, ciężar opon, ustawienie gaźnika do bieżącej pogody etc...

Jest jeszcze tak, że często sprzedawcy podają moc na wale korbowym, która jest wyższa, niż mierzona na tylnym kole - stąd czasem biorą się abstrakcyjne parametry typu 3,9KM dla 50cc. Moc oddawana na koło na wszystkich wykresach to 2,5-2,9 w maksymalnym punkcie i bliżej (lub poniżej) 2KM na niskich i najwyższych obrotach.
Ostatnio zmieniony czw 28 maja, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Tak jak patrzę na te skrzynie, no to w zasadzie budowa mechanizmu do zmiany biegów, po za jednym dodatkowym wodzikiem się raczej niczym wiele nie różni.
Same tryby po za 5-tym dodatkowym trybikiem, też zbytnio się nie różni (no może jeszcze układem tych trybkików)

A co do sprzęgła... Po co konieczność zmiany? Frez wygląda na taki sam, jak frez w zwykłej skrzyni, w tym że sprzęgło jest jeszcze na wale, a nie na wałku pośrednim. ;)
Najlepiej, to przydały by się dokładne wymiary itd. Wtedy bez problemu można było by osądzić czy taka skrzynia pasuje do zwykłego silnika, chodź no tak jak pisałem, że czytałem o opcji skrzyni która pasuje do normalnego Chińskiego silnika.
No i czytałem też o opcji 6-ścio biegowej skrzyni, ale tutaj już był pełen szereg modyfikacji w tym całkowita zmiana połówki i wału na szersze/dłuższe. ^^

A cena... 2,000zł to nie jest jeszcze tak tragicznie... <lol> Tym bardziej jak za Japońską, a nie Chińską skrzynię. ^^

No i ciekawe jest też to że są różne typy tych skrzyni... Jedna kończy się na przełożeniu 1.000, inna 0,950, a jeszcze inna 1,136... Nie mówiąc o tym że w niektórych 1-wszy bieg jest dłuższy a ostatni krótszy od zwykłej 4-biegowej. ;) Czyli reasumując, skrzynia bardzo krótka... ^^

Swego czasu myślałem też nad próbą ręcznego doboru skrzyni zwykłej 4-biegowej...
Bo spotkałem się u takiego kolesia z skrzynią gdzie 1 i 2 bieg były bardzo długie, a 3 i 4 bieg bardzo krótkie. (silnik od kinroad Xt50Q z bodajże 2005r) I pozwalało mu to na 2-gim biegu osiągnąć aż 60km/h. A 3 i 4-ty bieg do 80km/h (według licznika) na pojemności 72ccm. Gdzie jak tym jechałem, to 4-ty bieg przyśpieszał bardzo dobrze w porównaniu do tego co było w moim Łosiu, lub teraz jest w GR200...

A i tak jeszcze mówiąc o skrzyni, Speeder, nie wiesz jakie przełożenia ma skrzynia GR200? Bo u mnie uszkodzone są trybiki 2-giego biegu (słychać pukanie i lekkie szarpanie) i nie wiem czy kupować trybiki standardowe od np. Ogara 900/Router WS50. Czy muszę szukać czegoś specjalnego?? (na razie nie rozbierałem silnika, bo jeździć gdzieś co chwilę trzeba a na 2-gim biegu jeździć konieczności nie ma, a że 110ccm będę chciał niedługo zakładać, to od razu bym sobie zmienił) ^^

Link do kanaÂłu.

Znajdziecie tam Motovlogi, filmy ze ZlotĂłw, Stuntu i Testy motocykli/motorowerĂłw.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Wymiarów nie ma, ale da się podpatrzeć parę detali więcej:
http://www.takegawa.co.jp/pdf/02/02-04-0031.pdf

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

ze skrzynią niestety jest tak drogi Boszu, że jest ich bardzo wiele, nawet Ogary różniły się rocznikowo między sobą skrzynią:/
bywały skrzynie magna 6, u nas adrol miał do 88ccm skrzynie 5, tryby były bardzo cienkie, i coś wspominał, że wygląda podobnie, ale sprzęgło raczej nie obsłuży i że nie mieszczą się w karterach czy coś takiego. dodatkowo, uważam, że to sprzęgło zwyczajnie nie dałoby rady skrzyni pięciobiegowej, we wszelkim tuningu silnika 50ccm największym problemem jest ciagły uślizg sprzęgła.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

O różnicy w skrzyni Ogara to nawet nie wiedziałem. ;) Wiem tyle, że można zamienić miejscami przez przypadek trybiki od 2-giego biegu... Przez co zmienia się ich przełożenie na krótsze...

Hym, ale co ma sprzęgło do skrzyni?? ;)
Rozumiem w przypadku zmiany mocy, to jest rzecz normalna że sprzęgło może nie dawać rady...
Ale w przypadku zmiany skrzyni, wydaje mi się że nie powinno to robić żadnej różnicy?!

A co do tej "Instrukcji" czy "Schematu" to coś czuję że sobie to wszystko powoli będę tłumaczył i próbował ogarnąć. ;) Co tam Japończyki napisali...

Link do kanaÂłu.

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » czw 28 maja, 2015

speeder, głowica od 72 ma takie same kanały i taki sam rozmiar zaworów co 110. Ma mniejszą komorę spalania, czyli jest lepsza od głowicy 110.
Żeby mieć lepszy dół, to się zwiększa pojemność lub "przytyka" dolot (rozrząd/opory ssania). Zwiększanie mocy robi się w przesuwaniu ch-ki na wyższe obroty. Uważam, że gaźniki mamy ,aż za duże do tych pojemności.

Boszu, mistrzu, nareszcie mam kontakt. Z tego co piszesz, to masz naprawdę rewelacyjne osiągi jak na 72 cm3.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

wiem, że 110 ma takie same kanaly. i że ma większą komorę spalania. niektorzy bardziej chwalą 72, a inni 110. tylko nie bardzo wiem, o co ci chodzi :)

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Pilo pisze:Boszu, mistrzu, nareszcie mam kontakt. Z tego co piszesz, to masz naprawdę rewelacyjne osiągi jak na 72 cm3.

Jaki tam mistrzu... Jak ja dopiero ok. Roku na 4T jeżdżę i się jeszcze wszystkiego w tej dziedzinie ciągle uczę. ;)
A co do osiągów, mogły by być jeszcze lepsze... :P

I tak po za tym, to może przestańmy już tutaj spamować na każdy temat. <milczek>
A kolega Michalkm niech coś powie, jak to Japońskie 75ccm pracuje. ;) Bo jak sądzę, docieranie się już rozpoczęło??? <rotfl>

Link do kanaÂłu.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

A tak, dziś jeździłem powolutku dookoła osiedla. Na razie silnik przepracował łącznie około 35 minut i pod koniec każdej sesji jest strasznie gorący, chociaż dojście do tej temperatury, która wydaje mi się ostrzegawczą zajmuje mu coraz dłużej. Przy pierwszym odpaleniu już po 10 minutach temperatura wydała mi się ryzykowna i wyłączyłem (wg instrukcji miało być 15). Dziś rano dokończyłem "inicjację" i przepracował kolejne 10 minut, ale już aż tak się nie upiekł. Wieczorem zabrałem go na 15-minutową przejażdżkę i po niej miał mniej więcej taką temperaturę, jaką miała 50-tka po dłuższej jeździe w korku.

Napisałem wcześniej, że ma większe drgania. Albo tak mi się na początku wydawało, albo może coś się ułożyło, w każdym razie teraz drgania są praktycznie niewyczuwalne - mowa o obrotach do 3000 rpm, bo na razie tylko takie testowałem. Mam po jednej glebie nadpękniętą przednią owiewkę i ona na postoju zawsze wibrowała nieprzyjemnym dźwiękiem; teraz nic takiego się nie dzieje. Nawet powiedziałbym, że gdyby nie było słychać silnika, to nie wiem, czy wyczułbym, że chodzi, a kiedy rusza, to sunie jak po szynach. Bardziej też podoba mi się dźwięk, bo w miejsce natarczywego warczenia jest sporo cichszy, głęboki, delikatny "bulgot" - trochę to brzmi jak CBF, albo jakbym założył jakiś dużo lepszy tłumik.

Co do mocy, na tym etapie jeszcze nic konkretnego powiedzieć nie mogę, ale jedno jest pewne: na drugim biegu ma o wiele większy moment, niż 50-tka miała na pierwszym. Wygląda bardzo obiecująco. Żeby mieć jakieś porównanie, na razie zostawiłem i gaźnik i zębatkę takie same jak wcześniej, więc jeśli później i te elementy wymienię, to - raczej nie pojedzie tak jak Takegawa 124 na filmie poniżej (1:38), ale chyba całkiem ładnie się będzie zbierał.

https://www.youtube.com/watch?v=s7K7AViLvng

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » pt 29 maja, 2015

Ojj... Pięknie ta Takegawa wchodzi na obroty! ;) Aż trudno mi w to uwierzyć! :D Bo jak tak człowiek posłucha 50-tki, czy nawet 72ccm jak wchodzi na obroty, to się wydaje nie możliwe heh. ^^

A co do grzania się... Przydał by się termometr. ^^ Chodź, zawsze temperaturę można sprawdzić śliną lub wodą. Bo jak będzie na cylindrze/głowicy skwierczeć. No to znak że jest zdecydowanie za gorący. Bo jak wiadomo, woda wrze przy 100'c.

I co do pierwszej pracy gdzie jeszcze nigdzie nie jedziemy, może dobrą metodą było by postawić obok wentylator który chłodził by silnik... ;)

Co do drgań, no to ja z tego co pamiętam, jak założyłem nowy zestaw 72ccm to też przy pierwszym odpaleniu mocno wibrował, a później wszystko w miarę ustało. ;) I u mnie aktualnie wibracje zaczynają się dopiero od ok. 7 tyś (jeżeli mój obrotomierz dobrze pokazuje)
No i przy 3-3,5tyś też jest taki jeden moment którego ciężko wyczuć, gdzie są dosyć mocne wibracje. Ale to jest tak mały zakres obrotów że bardzo rzadko się na niego trafia... ;)
I to jest raczej kwestia odpowiedniego rezonansu tych wibracji, bo po prostu wszystko w tym momencie się tłucze. :P (oczywiście, wszystko co ma prawo wibrować i wydawać dźwięk) ^^

A i tak według tej instrukcji... Bo tam pisało żeby nie jeździć ostatnim biegiem. I mnie tak trochę to zdziwiło, i zastanawiało... Czy chodzi tutaj o utrzymanie wyższych obrotów przy minimalnie otwartej przepustnicy, czy ogólnie o to żeby silnik ciągną się praktycznie bez ruszania manetką... (miał jak najmniejsze obciążenie)

Link do kanaÂłu.

Wróć do „Mechaniczne”