Tak jak patrzę na te skrzynie, no to w zasadzie budowa mechanizmu do zmiany biegów, po za jednym dodatkowym wodzikiem się raczej niczym wiele nie różni.
Same tryby po za 5-tym dodatkowym trybikiem, też zbytnio się nie różni (no może jeszcze układem tych trybkików)
A co do sprzęgła... Po co konieczność zmiany? Frez wygląda na taki sam, jak frez w zwykłej skrzyni, w tym że sprzęgło jest jeszcze na wale, a nie na wałku pośrednim.
Najlepiej, to przydały by się dokładne wymiary itd. Wtedy bez problemu można było by osądzić czy taka skrzynia pasuje do zwykłego silnika, chodź no tak jak pisałem, że czytałem o opcji skrzyni która pasuje do normalnego Chińskiego silnika.
No i czytałem też o opcji 6-ścio biegowej skrzyni, ale tutaj już był pełen szereg modyfikacji w tym całkowita zmiana połówki i wału na szersze/dłuższe.
A cena... 2,000zł to nie jest jeszcze tak tragicznie...

Tym bardziej jak za Japońską, a nie Chińską skrzynię.
No i ciekawe jest też to że są różne typy tych skrzyni... Jedna kończy się na przełożeniu 1.000, inna 0,950, a jeszcze inna 1,136... Nie mówiąc o tym że w niektórych 1-wszy bieg jest dłuższy a ostatni krótszy od zwykłej 4-biegowej.

Czyli reasumując, skrzynia bardzo krótka...
Swego czasu myślałem też nad próbą ręcznego doboru skrzyni zwykłej 4-biegowej...
Bo spotkałem się u takiego kolesia z skrzynią gdzie 1 i 2 bieg były bardzo długie, a 3 i 4 bieg bardzo krótkie. (silnik od kinroad Xt50Q z bodajże 2005r) I pozwalało mu to na 2-gim biegu osiągnąć aż 60km/h. A 3 i 4-ty bieg do 80km/h (według licznika) na pojemności 72ccm. Gdzie jak tym jechałem, to 4-ty bieg przyśpieszał bardzo dobrze w porównaniu do tego co było w moim Łosiu, lub teraz jest w GR200...
A i tak jeszcze mówiąc o skrzyni, Speeder, nie wiesz jakie przełożenia ma skrzynia GR200? Bo u mnie uszkodzone są trybiki 2-giego biegu (słychać pukanie i lekkie szarpanie) i nie wiem czy kupować trybiki standardowe od np. Ogara 900/Router WS50. Czy muszę szukać czegoś specjalnego?? (na razie nie rozbierałem silnika, bo jeździć gdzieś co chwilę trzeba a na 2-gim biegu jeździć konieczności nie ma, a że 110ccm będę chciał niedługo zakładać, to od razu bym sobie zmienił)