• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Re: Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Postautor: michalkm » ndz 24 maja, 2015

No więc klops :-) Mierzę cylinder, wszystko się mniej więcej zgadza, a po złożeniu zębatka rozrządu nie dosięga do osi w głowicy (jest za blisko o jakieś 2-3 milimetry). Teraz są trzy opcje:

1. źle wybrałem cylinder i on jest dłuższy niż powinien być (zaraz będę wszystko od nowa sprawdzał)
2. coś źle złożyłem, może z tą prowadnicą łańcuszka
3. po dociśnięciu uszczelek wszystko się uklepie i da się założyć - a może to jest kwestia wyjęcia napinacza na czas przykręcania? Napinacza nie ruszałem przy rozbiórce.

W przypadku pierwszym, czy rozwiązaniem problemu będzie zmiana łańcuszka na dłuższy? tzn. czy rozrząd będzie się wówczas zgadzał? Mam nadzieję, że to nie będzie konieczne, bo jak sobie wyobrażę ilość dłubaniny...

Ew. w przypadku drugim - może coś się z tą prowadnicą nie zgadza - czy da się "ugrać" te brakujące milimetry rezygnując z tego kółka prowadzącego i czym to ew. grozi?
Ostatnio zmieniony ndz 24 maja, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » ndz 24 maja, 2015

kołko musi być.
wykręciłeś śrubę 14 pod silnikiem przed montażem ? jak zawsze wkładam zębatkę po skręceniu dekileka od głowicy - jest mniej napięty łańcuszek.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Tzn tą obok śruby oleju? Nie - zębatka zeszła ot tak, bez jej wykręcania. Mam ją wykręcić i wtedy będzie lepiej? :-)
Sprawdziłem - według danych Kitaco cylinder ma 63mm, więc chyba wszystko powinno pasować.

Update: oczywiście po zwolnieniu napinacza wszystko pięknie pasuje. Dzięki :-)

Teraz muszę jeszcze doczytać o rozrządzie, bo magneto kręci się dwa razy na na jeden obrót zębatki, więc pytanie, czy "o" ma być przy znaczniku za pierwszym, czy za drugim obrotem. Wiem że to są absolutne podstawy, ale cóż, robię to po raz pierwszy :-) Chyba będę musiał rozsunąć cylinder z głowicą i zerknąć, w którym momencie jest GMP.
Ostatnio zmieniony ndz 24 maja, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 4 razy.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

na okienku w magnecie ustawiasz T. znaczek na głowicy, ta kropczeka na równi z wcięciem :)

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » ndz 24 maja, 2015

Po prostu masz widzieć w okienku od pokrywy T i to wszystko.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Nie, to ja wiem - tylko to chyba działa wtedy, kiedy rozrząd był już raz ustawiony dobrze i tylko korygujemy.

Ale ja zębatkę zdejmowałem z łańcuszka i w tym przypadku, jak mi się wydaje, można ustawić T w otworze w dwóch położeniach tłoka, górnym i dolnym - i w każdym z nich mogę tak założyć zębatkę, żeby "o" się zgadzało. Więc chyba po prostu odłączę jeszcze głowicę i spojrzę do środka.
Ostatnio zmieniony ndz 24 maja, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

zębatka ma tak otwory zrobione, że wchodzi na walek tylko w jednej pozycji. jak masz z tym problemy, to rób tak, ze przed demontażem, łap sobie ją do łańcuszka trytytką i odpada ci wtedy ustawianie rorządu. jeżeli T jest na wale, a znak równo/troszkę wyżej wcięcia to wszystko gra.

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » ndz 24 maja, 2015

Tłok ma być w górnym położeniu.
Na dole silnika, po lewej masz śrubę od naciągu napinacza łańcuszka rozrządu. Wykręć ją, sprężyna się zluzuje i łańcuszek będzie luźniejszy.

Ten zestaw 88 na wykresie jest jakiś dziwny. Zwykła wersja ma mniej mocy od 75 dla niskich i najwyższych obrotów. A dłuibnięte 88 jest na dole słabsze zarówno od dłubniętej jak i zwykłej 75.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

OK, rozsunąłem głowicę i cylka, sprawdziłem, ustawiłem i na pewno jest OK. Niepokoi mnie tylko to, że kiedy obróciłem magnetem, słyszałem w jednym miejscu taki delikatny, cichy "klik". Może to jest kwestia szczelin zaworowych. Ale to już zostawię sobie na jutro.

Myślę, że z tymi wykresami, to jest kwestia wąskiego gardła w postaci małego gaźnika - dlatego i 75cc i 85cc w pewnych zakresach mają mniej więcej tyle samo mocy, a nawet mniejsza pojemność oddaje jej więcej w dołach i górach. Dopiero kiedy dopasuje się resztę elementów zaczynają być widoczne różnice.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » śr 27 maja, 2015

Co do tych zestawów i oddawanej mocy, to sądzę że jest to po prostu kwestia kompresji... (wykończenie tłoka)
Dla porównania, Japoński tłok który uzyska bardzo dużą kompresję:
http://4-mini.net/column_images/2/2-4/1/2/11.jpg
I chiński standardowy tłok do 110ccm o normalnej kompresji:
http://www.czescidoskutera.com/_var/gfx ... 844d33.jpg

I ja pamiętam jak do tłoka i cylindra 72ccm próbowałem dopasować głowicę 50ccm (ktoś mi tutaj kiedyś odpisał, że bezproblemowo do 72ccm mogę założyć głowicę od 50ccm)
I zanim zwaliłem tłoka (podcinałem nożykiem otwory pod zawory, gdzie w końcu przesadziłem o jedne ruch nożyka i wyciąłem dziurę na wylot tłoka) no to moc była bardzo duża na niskich obrotach, i silnik dosłownie "podskakiwał" podczas pracy.
No i do dziś dnia rozkminiam czy moc nie była większa niż na standardowej głowicy od 72ccm...
Chodź, pytanie też czy nie dochodziło do spalania stukowego... (brak osprzętu do sprawdzenia ciśnienia)

Ale niedługo w planie mam zamówić zestaw 110ccm. Tak że może pokuszę się i znów spróbuję sił z tłokiem i cylindrem 72ccm, a głowicą 50ccm. :) Zanim wpakuję zestaw 110ccm...

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » śr 27 maja, 2015

Stopień sprężania w niskim zakresie obrotów ma kluczowe znaczenie. Ale Pilo zastanawiał się nad czymś innym: że dwa zestawy, identyczne pod względem wykonania, kształtu tłoka, przystosowane do tej samej głowicy, ale różniące się zasadniczo pojemnością (75cc i 88cc) oddają moc niemal taką samą w dołach i górach, a nawet 75cc jest miejscami mocniejsze.
Kitaco gdzieś na swoich stronach uprzedzało, że nie należy tuningować tylko jednego elementu, bo moc całego silnika będzie i tak zależeć od jego najmniej wydajnej części. Czyli jak zmieniamy górę, to równocześnie gaźnik, a jak gaźnik to i wałek, jak wałek to zawory i ich sprężyny, a w tym momencie też sprzęgło i pompę oleju - całość musi tworzyć dopasowany system i wtedy zestaw ma szansę na osiągnięcie pełnej mocy. Sam big bore kit daje dużo, ale w pewnym momencie będzie się "dusił", bo pozostałe elementy nie dadzą rady.

update: wczoraj odzyskałem klucz dynamometryczny i nareszcie poskręcałem całość. Zostało na dziś: wyregulować zawory, zalać olejem, przykręcić tłumik i owiewki i... odpalić <stres>
Ostatnio zmieniony śr 27 maja, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » śr 27 maja, 2015

michalkm pisze:Stopień sprężania w niskim zakresie obrotów ma kluczowe znaczenie. Ale Pilo zastanawiał się nad czymś innym: że dwa zestawy, identyczne pod względem wykonania, kształtu tłoka, przystosowane do tej samej głowicy, ale różniące się zasadniczo pojemnością (75cc i 88cc) oddają moc niemal taką samą w dołach i górach, a nawet 75cc jest miejscami mocniejsze.

No jeżeli w tych zestawach tłoki i cylindry są identyczne i różnią się Tylko pojemnością, no to faktycznie troszkę dziwne. Ale może być i też to co piszesz później... Czyli kwestia że głowica od 50ccm nie jest w stanie zasilić w pełni cylindra 88ccm. (przyjmując że testy były wykonywane na głowicy 50ccm)
Czyli automatycznie spada moc, bo spada stopień sprężania itd.
Zresztą, podane moce też nie są jakieś super! Bo 4PS (KM) są osiągane na zestawie 50ccm. A na zestawie tłok, cylinder, głowica 72ccm, o ile wiem to moc sięga do 6-7KM. (dodatkowo po założeniu odpowiedniej dyszy i gaźnika jeżeli jest potrzeba)

I swoją drogą, przyglądałeś się przed złożeniem tłokowi i głowicy 50ccm? A dokładniej, czy podcięcia pod zawory na tłoku są w odpowiednim miejscu... ^^ I sprawdź też dokładnie przed odpaleniem, czy nie masz kolizji tłok-zawór. :)
Zapraszam na mĂłj kanaÂł na YT:
Link do kanaÂłu.
Znajdziecie tam Motovlogi, filmy ze ZlotĂłw, Stuntu i Testy motocykli/motorowerĂłw.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » śr 27 maja, 2015

6KM to osiąga 88ccm na głowicy 110 na zmienionym gaźniku i seryjnym wydechu.
różnica w mocy, w głównej mierze wynika z osprzętu. jeżeli zamontujecie 72ccm i 88ccm na jednej głowicy -od 72 i seryjnym gaźniku, w środkowym zakresie lestyczniejsze i mocniejsze będzie 88, ale wykres na górze i na dole korzystniej wypadnie na rzecz 72. 88 może gdzieś tam osiagnie wyższą moc od 72ccm, ale będzie to praktycznie nieodczuwalne., bo mały gaźnik szybciej go napelni, oraz w górnym zakresie zapewni bardziej zbilansowaną mieszankę. jeżeli wjebutamy 72 i 88 na głowicy od 72 i do tego damy :
do 72 np. pz20
a do 88ccm np. pz22, albo pe24 na małej dyszy
większy nm i km osiągnie 88.
jeżeli wpierdykamy do takich zestawów dodatkowo po wałku rorządu szport, 88 będzie miażdżyć 72.
generalnie: każdy większy zestaw daje kopa, ale im większy, tym lepszego osprzętu potrzebuje. wydajniejszego osprzętu.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » śr 27 maja, 2015

@Boszu: sprawdziłem kręcąc ręcznie magnetem, wszystko jest idealnie - przynajmniej na tyle, na ile byłem w stanie sprawdzić.

Dziś odpaliłem silnik - zaskoczył momentalnie, pracował równiutko, drgania wyraźnie większe niż na 50cc, ale do przyjęcia. Dałem mu przepracować nieco ponad 10 minut (w instrukcji było żeby trochę dłużej, ale w tym czasie nagrzał się całkiem konkretnie) i odstawiłem do jutra. Zobaczę, czy nie ma wycieków itp. W każdym razie - wszystko pasuje i działa :-)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » śr 27 maja, 2015

odkąd mi to pokazałeś, marzy mi się taki zestaw :D

Wróć do „Mechaniczne”