• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Pilo
Majster
Majster

Re: Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Postautor: Pilo » pt 22 maja, 2015

speeder, odważne hipotezy. Gaźnik nie jest wtryskiem paliwa. W gardzieli powstaje mieszanka paliwowo-powietrzna. Jak będzie za mały gaźnik to co najwyżej do cylindra wejdzie mniej mieszanki. Jak będzie za duży, to wcale nie będzie więcej mocy, a będą problemy z regulacją. Wszystko za sprawą "likwidacji" zwężka Venturiego, czuli podstawy działania gaźnika.

Yautja pisze:]Z tego wynika ,że na za małym gaźniku nie można ustawić stechiometrycznego składu mieszanki
Wręcz odwrotnie, tak jest na za dużym gaźniku, gdyż jest w nim zbyt mały przepływ.
Ostatnio zmieniony pt 22 maja, 2015 przez Pilo, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pt 22 maja, 2015

nm, pisałem w nocy i literki pomieszałem. W 4t może ma to mniejsze znaczenie, w 2t, gdzie silnik jest po tuningu ma to olbrzymie znaczenie, wiadomo, kwestia ilości smarowidła. W 4t też można przegrzać silnik, skoro nie wierzycie, proponuje zwiększyć mocno dawkę powietrza i zobaczycie. A rozmiar gaźnika ma znaczenie :D gaźnik ma określona wydajność i jeżeli jest za mały nie będzie w stanie dostarczyć odpowiednio zbilansowanej mieszanki.

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » pt 22 maja, 2015

owszem, jak jest za dużo powietrza w stosunku do paliwa to wtedy się grzeje, ale gdy jest zbyt mały gaźnik to po prostu nie wykorzystuje pełnego potencjału silnika. To nie jest tak, że jak odkręcimy mocniej na za małym gazniku to sobie dobierze za dużo powietrza.
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » pt 22 maja, 2015

możliwe, pewnie to ja źle słyszałem.
ale mając termo w moto i za ubogą mieszankę (nie chciało mi się rregulować gaźnika, chodził w miarę ok, ale było widać, że brakuje mu paliwa) na komorze spalania osiągałem 114* i rosło. jak tylko poprawiłem regulację na kawusie z mlekiem nie zdarzało się bym przekroczył 97*

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » pt 22 maja, 2015

No tak, to jest pewne i udowodnione fizycznie, że im więcej tlenu tym spalanie odbywa się w wyższej temperaturze :)
Niemniej jednak tu nie ma aż tak dużej zalezoności między gardzielami gaźnika, bo skład mieszanki paliwo-powietrze się nie zmienia. Jest tylko jej mniejsza/większa ilość, a to wpływa na moc i spalanie, a nie na temperaturę spalania. :)
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » sob 23 maja, 2015

zaraz poszukam dokładniej info na ten temat.
a btw. mam pytanie. Bo jeżeli głowica ma komorę spalania o wymiarach tej z 50ccm, a uszczelka ma otwor 48mm (wiadomo, nie będzie 39), czy takie coś ma jakiś wpływ na żywotność zestawu ?

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » sob 23 maja, 2015

Uszczelka ma metelowy pierścień, który z kolei powinien dodać parę punktów do żywotności - takie jakby przedłużenie komory spalania, to powinno być widać na jednym ze zdjęć. Dodatkowo ten tłok jest sprofilowany w taki nietypowy sposób, mam wrażenie, że ciśnienie działa na niego dwuetapowo - pierwsze uderzenie idzie na centralną obniżoną część (która średnicę ma większą niż 39, ale sporo mniejszą niż 48), a dopiero po rozpoczęciu ruchu odpychana jest krawędź. Ale to tylko moja teoria.

Tak czy inaczej, dziękuję za porady. Instrukcja przetłumaczona, idę zatem do garażu zakładać zestaw z głowicą 50cc. 70-tka poczeka na inną okazję. Co do gaźnika, to jeśli okaże się, że nie ma z tym dodatkowych komplikacji, to założę ten nowy razem z większym króćcem, a jeśli cokolwiek będzie wymagało przeróbek czy nie będzie pasowało, to na razie przypnę z powrotem stary.

Podobno ktoś zdolny robi taką zamianę w pół godziny - co do mnie, mam nadzieję, że skończę dzisiaj :-) i dam znać, jak to chodzi w praktyce.
Ostatnio zmieniony sob 23 maja, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

3 karta najciekawsza :D kurcze, ile tu ciekawych info na temat montażu, docierania :D
żeby mieć pewność? cylek żeliwny ?

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » sob 23 maja, 2015

Docieranie to chyba najciekawsze info ze wszystkich, jakbym miła docierać jakiś silnik teraz to chyba tak jak pisze tam.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Tak, on jest żeliwny (88-ki są też w wersji aluminiowej, ale wziąłem ten, bo akurat był w promocji, a poza tym zależało mi, żeby wyglądał identycznie, jak oryginał).

W kwestii docierania etc. weźcie pod uwagę, że chociaż starałem się jak mogłem, to zawarte tam informacje są tylko mocno prawdopodobne, ale nie 100% pewne - kwestia jakości tłumaczenia. Tak więc ja będę w ten sposób uruchamiał i docierał, ale Wy - na ryzyko własne :-)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

nie no, namiar na to wzięty, wszystko ladnie spasowało ? odpalałeś już ?

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Jeszcze nie doszedłem do etapu zakładania - mam kiepskie warunki do roboty i idzie mi to strasznie powoli, poza tym Zipp Pro jest tak skonstruowany, że do zmiany cylindra trzeba go rozebrać w drobiazgi i wyjąć silnik z ramy, a w każdym razie odkręcić go i przesunąć. I na tym etapie w tej chwili jestem, olej spuszczony, silnik odkręcony, tłumik i króciec też, zębatka rozrządu zdjęta, teraz godzina przerwy i zaczynam właściwą robotę.

Update: głowica zdjęta, a cylinder jest tak przypieczony, że ani drgnie. Zostawiam sprawy do jutra i przemyślę, jak go ruszyć żeby nic nie uszkodzić.

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » ndz 24 maja, 2015

Wciśnij coś między żeberka a kartery, zrób dźwignię i puści od razu. :)

Ja w 30 minut to mógłbym wymienić górę w trzech silnikach i zobaczyć jeszcze jak każdy z nich jeździ, heh :D

Obrazek

gg. 20481530

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » ndz 24 maja, 2015

michalkm pisze:Wpadł mi ostatnio w ręce po okazyjnej cenie zestaw Kitaco 75cc Light w wersji pod głowicę 50cc 12V, o, taki:

http://www.kitaco.co.jp/data/product/li ... tytle.html

Interesujący jest początek tej strony. Co kitajce tam opisali? Są wykresy zależności mocy od obrotów dla różnych specyfikacji. Co oni tam dłubali, że zarówno zestaw 75 i 88 są tam zdławione i odblokowane. Wałek rozrządu sp7 i gaźnik pc20?

Aha, w tłumaczeniu nie ekspander, a pierścień olejowy.
Wiemy, że pierścienie mają być ułozone co 120 st. Pytanie czy ma znaczenie jaki jest początek tzn. , czy pierwszy pierścień ma zamek na górze, dole, boku, czy obojętne?
Ostatnio zmieniony ndz 24 maja, 2015 przez Pilo, łącznie zmieniany 1 raz.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » ndz 24 maja, 2015

Słusznie, wieczorem poprawię tłumaczenie. Na temat pierwszego zamka nic nigdzie nie było, więc założyłem wszystko przyjmując, że góra na rysunku to góra tłoka.

Na tym wykresie, o którym wspominasz, jest jedna z mojego punktu widzenia fenomenalna sprawa: sam zestaw 75cc bez żadnych innych elementów (zielona kreska) nawet na najniższych obrotach oddaje moc sporo większą, niż 50cc przy 8 tysiącach (granatowa kreska); a w maksymalnym punkcie zbliża się do 4 koni - bez zmiany głowicy, gaźnika, wałka etc.

P.S. kończę już ten najdłuższy montaż w historii, stary cylinder wystarczyło delikatnie trącić od strony karterów gumowym młoteczkiem i puścił.

Wróć do „Mechaniczne”