Wpadł mi ostatnio w ręce po okazyjnej cenie zestaw Kitaco 75cc Light w wersji pod głowicę 50cc 12V, o, taki:
http://www.kitaco.co.jp/data/product/li ... tytle.html
Ten zestaw to sam cylinder i tłok, a Kitaco podaje, że jest specjalnie przystosowany pod zwykłą głowicę 50cc, standardowy gaźnik i wałek, i na tym można doskoczyć do 4KM przy 7 tys. rpm (lub nawet 6KM z większym gaźnikiem i lepszym wałkiem).
Mam głowicę 50cc, która jest chyba dość dobrym odpowiednikiem głowicy Hondy pod względem rozmiaru komory i zaworów, oraz głowicę 72cc - chińską - która jest odpowiednikiem sam nie wiem czego. Reszta silnika również jest chińska, więc zapewnie delikatniejsza niż oryginał.
I tu mam pytanie do kogoś z doświadczeniem, bo nie chcę czegoś zepsuć. Którą głowicę lepiej będzie założyć? W zasadzie ma być 50cc, ale tak sobie myślę, że co jest dobre na japońskich częściach, tego china może nie wytrzymać. Tłok ma średnicę 48mm i płaską górę z wcięciem na zawory. Podejrzewam, że z głowicą 50cc może być kompresja większa niż chiński silnik by wolał i zawory mogą się przegrzewać, a znów z głowicą 72cc wszystko będzie poddane mniejszym obciążeniom, ale czy kompresja będzie wystarczająca?
Czy zakładaliście kiedyś zupełnie płaski tłok (tzn. w GMP idealnie równy z cylindrem, który ma tylko wcięcia na zawory) pod głowicę 72cc lub 50cc i jak to się wtedy sprawowało?
I czy dobrze mi się wydaje, że 88cc przerabiane ze 110cc są właśnie takie?
- Michał -

Teraz jest za 9 tys. więc już nie tak miło, ale i tak taniej niż w sklepach w Europie.

zwróć uwagę na to który zawór wskazuje strzałka - w zestawach yoshimury, takegawy często strzałka wskazuje zawór wydechowy