• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Postautor: michalkm » sob 16 maja, 2015

Wpadł mi ostatnio w ręce po okazyjnej cenie zestaw Kitaco 75cc Light w wersji pod głowicę 50cc 12V, o, taki:

http://www.kitaco.co.jp/data/product/li ... tytle.html

Ten zestaw to sam cylinder i tłok, a Kitaco podaje, że jest specjalnie przystosowany pod zwykłą głowicę 50cc, standardowy gaźnik i wałek, i na tym można doskoczyć do 4KM przy 7 tys. rpm (lub nawet 6KM z większym gaźnikiem i lepszym wałkiem).

Mam głowicę 50cc, która jest chyba dość dobrym odpowiednikiem głowicy Hondy pod względem rozmiaru komory i zaworów, oraz głowicę 72cc - chińską - która jest odpowiednikiem sam nie wiem czego. Reszta silnika również jest chińska, więc zapewnie delikatniejsza niż oryginał.

I tu mam pytanie do kogoś z doświadczeniem, bo nie chcę czegoś zepsuć. Którą głowicę lepiej będzie założyć? W zasadzie ma być 50cc, ale tak sobie myślę, że co jest dobre na japońskich częściach, tego china może nie wytrzymać. Tłok ma średnicę 48mm i płaską górę z wcięciem na zawory. Podejrzewam, że z głowicą 50cc może być kompresja większa niż chiński silnik by wolał i zawory mogą się przegrzewać, a znów z głowicą 72cc wszystko będzie poddane mniejszym obciążeniom, ale czy kompresja będzie wystarczająca?

Czy zakładaliście kiedyś zupełnie płaski tłok (tzn. w GMP idealnie równy z cylindrem, który ma tylko wcięcia na zawory) pod głowicę 72cc lub 50cc i jak to się wtedy sprawowało?

I czy dobrze mi się wydaje, że 88cc przerabiane ze 110cc są właśnie takie?

- Michał -

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Postautor: to&owo » sob 16 maja, 2015

raczej założyłbym od 72, ale kurczaki nie wiem jak jest z tym, że 72 to 47, a 75 to 48mm. czy ma to znaczenie. bo pod 50ccm to szkoda potencjału, a poza tym kolega robił taki mod, że na 72 katał głowicą od 50 i był problem, bo silnik niesamowicie się grzał, bez chłodnicy oleju nie szło jeździć. btw. pochwalisz się jak ci wpadł taki zestaw w ręcę ? :)

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » sob 16 maja, 2015

No właśnie przy zwykłej głowicy obawiam się o dwie rzeczy: nadmierne grzanie i możliwość wydmuchania uszczelek.
Ale z drugiej strony - japończycy właśnie do tego ten zestaw zaprojektowali, więc może należy robić według zaleceń producenta. Może jak założę głowicę 72cc to wtedy dopiero nie będzie mocy i zmarnowany potencjał (bo może tłok jest tak dobrany, że kompresja prawidłowa będzie tylko przy małej komorze spalania).

Różnica w średnicy (47 i 48 mm) chyba nie ma tu większego znaczenia, ale kształt tłoka może mieć - nie miałem okazji oglądać tłoka od 72cc, ale wydaje mi się, że one wszystkie mają "wybrzuszenie" z przodu i wystają trochę z cylindra przy GMP, więc sprężanie jest większe, niż przy tłoku zupełnie płaskim.

Na razie myślę, że zacznę rzeczywiście od głowicy 72cc, bo w ten sposób niczego nie zepsuję - najwyżej okaże się, że jest mało mocy, nie ma kompresji i wtedy zmienię głowicę.

Zestaw przyuważyłem w japońskim sklepie (webike.net) w promocji za 7 tys. yenów :-) Teraz jest za 9 tys. więc już nie tak miło, ale i tak taniej niż w sklepach w Europie.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » sob 16 maja, 2015

za tą kasę to się chłopie opłaca. jakbyś jeszcze dorwał jakąs markową głowicę, to i tak taniej ci wyjdzie, bo ten zestaw przechodzi 3x chińskie :)

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » wt 19 maja, 2015

Paczka z zestawem dziś dojechała. I tu niespodzianka, bo tłok okazał się nawet nie płaski, ale wklęsły - jego, jak to nazwać, "powierzchnia czynna" jest płaska, ale cofnięta nieco w głąb, czyli sprężanie mniejsze, niż gdyby tłok był zupełnie płaski. Nie wiem, czy zrozumiale to opisałem, wieczorem postaram się wstawić zdjęcia, jeśli kogoś to interesuje.

Wygląda na to, że tu naprawdę trzeba by użyć głowicy 50cc. I może to lepiej, bo mi nie zależy na vmax, a tylko żeby osiągnąć płynność w ruchu miejskim, no i żeby nie trzeba było piłować silniczka na granicy jego możliwości.

Miłą sprawą jest napis 49cm3 na cylindrze.

A oto zapowiedziane zdjęcia:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

I najlepsze - instrukcja montażu :-)

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt 19 maja, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » wt 19 maja, 2015

jak kiedś chhciałem 88ccm kupić, zeta kits i miało taki tłok, podbno miało się dać zamontować właśnie do 50ccm.
pokaż fotki, bo jestem mega ciekaw. jak pierwsze wrażenia ?

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » wt 19 maja, 2015

Pierwsze wrażenia - na razie tylko z rozpakowania pudełka, bo za montaż będę mógł się zabrać dopiero w weekend. Wszystko elegancko poukładane, zabezpieczone do transportu, cylinder od razu pokryty warstewką oleju. Wykończenie takie, że można by to nieomal zakładać bez uszczelek - na zdjęciach wprawdzie widać prążki od noża skrawającego, ale gołym okiem są praktycznie niewidoczne. Razem z zestawem zamawiałem też przednią zębatkę 14-tkę, też Kitaco - odchudzoną, może to też coś da. A z Allegro na wszelki wypadek gaźnik PZ20 i króciec do niego.

Teraz czeka mnie tłumaczenie instrukcji, bo może są tam jakieś istotne szczegóły inne niż przy chińskich tłokach. Na przykład Kitaco proponuje inny olej (5W40), ale trzeba by sprawdzić, o co dokładnie chodzi - czy na docieranie, czy po dotarciu... Japońskiego oczywiście nie znam, cała nadzieja w tłumaczu Google.

Zdjęcia dołączyłem do wcześniejszego postu.
Ostatnio zmieniony wt 19 maja, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » śr 20 maja, 2015

póki pamiętam :p zwróć uwagę na to który zawór wskazuje strzałka - w zestawach yoshimury, takegawy często strzałka wskazuje zawór wydechowy :)
Ostatnio zmieniony śr 20 maja, 2015 przez to&owo, łącznie zmieniany 1 raz.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » śr 20 maja, 2015

Dokładnie, w instrukcji jest napisane, że strzałka wskazuje na wydech. To nawet trochę i tak widać, bo wcięcia na zawory różnią się trochę rozmiarem.

Oto przetłumaczona (po amatorsku) instrukcja instalacji:

Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony sob 23 maja, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » śr 20 maja, 2015

Tylko pod głowice 50ccm, za małe wcięcia ma na zawory.
modó³ wm mugen sport cdti

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » czw 21 maja, 2015

dobrze, że wziąłeś od razu pz20, przy tak wysokim sprężaniu, na pz 19 by się przegrzewał. pewnie i tak będziesz musiał oil cooler zamontować.
tak czytam, i tam jest napisane, by się upewnić, przed odpalaniem za pomocą kopniaka czy jest zapięty bieg (najlepiej drugi). tu chyba powinno być, żeby się upewnić, że żaden bieg nie jest zapięty, a w szczególności drugi (bliskość pozycji N)

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » czw 21 maja, 2015

Może chodzi o silniki ze skrzynią półautomatyczną
Obrazek

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » czw 21 maja, 2015

Właśnie też się zastanawiałem nad tym zdaniem, bo też mi coś nie pasuje. Niestety japoński znam tylko tyle, żeby móc wykonywać polecenia na treningach :-) i robię co mogę za pomocą google translatora, ale może ktoś z Was :-) Przyjrzałem się temu zdaniu jeszcze raz i poprawiłem je tak, żeby miało więcej sensu, ale przyznam szczerze, że jest to czysta zgadywanka.
Oto link do oryginalnej instrukcji:
http://www.kitaco.co.jp/data/product/me ... 3480~1.pdf

Wgrałem drugą stronę instrukcji do postu powyżej, chociaż mam wątpliwości co do tłumaczenia - za ew. korekty będę wdzięczny (na priv. żeby nie zaśmiecać).

Czemu na PZ19 by się przegrzewał, a na PZ20 nie? Pewnie naiwne pytanie, ale wciąż jestem początkujący jeśli chodzi o silnikowe sprawy - myślałem, że przy mniejszym gaźniku ryzyko przegrzewania jest mniejsze, bo i dawki mieszanki mniejsze, a że na PZ20 będzie szybciej się zbierał, ale kosztem temperatury?
Ostatnio zmieniony czw 21 maja, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 4 razy.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » czw 21 maja, 2015

większa moc i mn to jedno, z gaźnikami tak jest, że jak jest za mały, podaje za mało paliwa na możlwości cylindra. jest to uzupełniane mimowolnie powietrzem co daje wzrost temp. :)

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » czw 21 maja, 2015

speeder pisze:mn

To skrót czy co?
speeder pisze:z gaźnikami tak jest, że jak jest za mały, podaje za mało paliwa na możlwości cylindra. jest to uzupełniane mimowolnie powietrzem co daje wzrost temp

Z tego wynika ,że na za małym gaźniku nie można ustawić stechiometrycznego składu mieszanki
Obrazek

Wróć do „Mechaniczne”