• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Odchudzony tłok

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Pilo
Majster
Majster

Odchudzony tłok

Postautor: Pilo » śr 11 lut, 2015

Co myślicie na temat odchudzenia tłoka tzn. jego masy? Denko ma aż 4mm, więc jest z czego zbierać materiał. Kiedyś robiono takie przeróbki w celu zmniejszenia zużycia łożysk korowodu, zmniejszenia drgań silnika. Ba kiedyś w serwisówkach były podane fabryczne masy tłoków. Czy ktoś kombinował w tym kierunku?

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Odchudzony tłok

Postautor: n0r3k » śr 11 lut, 2015

nie. szkoda zachodu.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » śr 11 lut, 2015

Jak ztoczysz tłok od strony denka to zmniejszysz stopień sprężania i będzie więcej szkody niż pożytku. Tłoki odchudza się od drugiej strony - jednak źle odchudzony tłok może być niewyważony i tworzyć wibracje.
Obrazek

Pilo
Majster
Majster

n0r3k pisze:nie. szkoda zachodu.
Pamietam, pamiętam twój stosunek. Kupić gotowe części, założyć jak leci, zapomnieć, nie rozmyślać przyczynowo-skutkowo. To już przerbialiśmy.

Co do złego wyważenia, to do tego samego wału bez mrugnięcia okiem zakłada się 50cm3, 60cm3, 72cm3. Niektórzy dają nawet 88cm3. Jak padnie wał, to wymiana na nowy i "naprawione" , zapominamy do następnego. Tłoki o takiej rozpiętości średnicy mają różne masy. Może jakby trochę dopieścić odchudzaniem/doważaniem to dałoby się zmniejszyć te legendarne wibracje. Stąd ten temat.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Pilo, silnik odlany ze stopu żeliwa i gówna, masa każdego tłoka inna, zależy ile gówna było w stopie, a ty sie rozwodzisz nad jakimiś przeróbkami, odchudzaniem tłoka.
po co to komu? jeżeli w tym silniku coś sie zepsuje, to wystarczy przykładowo odpuścić sobie impreze i już mamy kase na góre silnika o.O (troche naciągany przykład, ale wiadomo co mam na myśli.)
a co do wibracji... to jednocylindrowiec, chiński. musi wibrować.
przyczynowo-skutkowo rozmyśla się w poważnych projektach motocykli czy samochodów, gdzie połowe rzeczy trzeba samemu wyprodukować i wystroić, a nie w przypadku chinoli gdzie części kosztują tyle co dobry obiad...

Pilo
Majster
Majster

Co to za przyjemność z jazdy jak wyje i wibruje? Noga mnie boli i tyle. Tanie części właśnie motywują do przeróbek, dla samej ciekawości technicznej i własnego rozwoju. Fabrykę można poprawiać. Nie musimy sobie robić ołtarzyka na cześć kwitnącej wiśni, my też potrafimy!

W poważnych projektach najczęściej widać dendrologię, druciarstwo i brak technologii. Jest to efekt olewania od najmłodszych lat. Później zmienia się tylko budżet, więc błyskotki są większe, bardziej lśniące i droższe.
Rozwiązanie jakiegoś problemu w poziomym chińczyku może uprzyjemnić życie w docelowej 125/150 (chińskiej).

Tak na chłopski rozum, jeśli przy tym samym wale 50 bardziej wibruje od 72, to trzeba dociążyć tłok/stworzeń.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

W poważnych projektach najczęściej widać dendrologię, druciarstwo i brak technologii

to widać w ''projektach'' na fejsbuku.
poważny projekt wygląda np. tak: Obrazek

Awatar użytkownika
Dominxd
Weteran
Weteran
Pojazd: CBF 500

Postautor: Dominxd » czw 12 lut, 2015

Pilo, Noruś ma rację,ale ja powiem coś od siebie: jak twój silnik jeździ i sam się w miarę nie psuje to nie pchaj w niego nie potrzebnie łap, bo nie ma nic gorszego niż nadgorliwość wynikająca z jakiejś dziwnej filozofii przeróbek na siłę , w żaden silnik nie poleca się jakiejkolwiek niepotrzebnej ingerencji,tym bardziej chiński-im więcej w nim dłubiesz tym więcej rzeczy zaraz siada i później zbierają się kolekcje części i opinia jakie to nie trwałe i jak to się strasznie psuje. Chcesz zmniejszyć wibracje to kombinuj z mocowaniami-w końcu silnik jest bezpośrednio przykręcony do ramy, a nawet w byle samochodzie są poduchy pod silnikiem. Natomiast tłumaczenie "tanie części motywują do przeróbek" jest nie do końca trafne-fakt,części może i są tanie ale trzeba pamiętać że każdy nowy tłoczek za 20zł to już mimo wszystko nie taki sam jak ten który poszedł na pierwszy montaż w fabryce, i tak jest z każdą częścią-wałem,zaworem itd.
Podsumowując: chcesz zmniejszyć wibracje,to zostaw silnik w spokoju i zajmij się sposobem przymocowania go do ramy ;)

amen.
Ostatnio zmieniony czw 12 lut, 2015 przez Dominxd, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » czw 12 lut, 2015

Dodatkowa masa tłoka tylko zwiększy wibracje - wyważenie wału to jest rozwiązanie
Obrazek

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » czw 12 lut, 2015

świętę słowa Dominix ! ja całe życie powtarzam: W Romecie je*** się tylko to, w co wepcham łapy bo swędzą jak dobrze chodzi. z drugiej strony bardzo lubie takie bardziej filozoficzne podejście do tematu. tyle że : części zamienne są tragicznej jakości, a dwa... każda ma inne właściwości. nieraz jest tak, że europejczycy dymają naiwnych chinoli i np. idzie złom 50/50 z gruzem po rozbiórkach... i oni, żeby nie notować strat kitują to. i masz taki o to tłoczek. i już wiadomo,że on nie nadaje się do niczego. cudem będzie jak przekata te 10 000km spokojnie.przy silniku w china warto robić jedną rzecz. raz na 6-10 kkm zmienić upg, dotrzeć zawory, co wiosnę regulacja gaźnika, pamiętać o oleju i zaworach. tyle.

Awatar użytkownika
Shark
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Shark » czw 12 lut, 2015

Nie możesz odchudzić tłoka z górnej strony, ponieważ po 1 jest ona zazwyczaj wykonana z mocniejszego materiału ze względu na to że ma bezpośredni styk z wysoką temperaturą spalin, a po 2 zmniejszysz sobie stopień sprężania.
Następną sprawą jest fakt, że na pewno nie masz przyrządów aby wyważyć wał, tak aby różnica masy po między przeciwciężarami, a tłokiem, pierścieniami, sworzniem i zabezpieczeniami nie była większa jak 5 gramów. Wtedy bysmy mogli mówić o zmniejszeniu wibracji.
Jestem zwolennikiem różnego rodzaju modyfikacji i projektów ale znowu bez przesady. Lepiej zrobić tak jak koledzy wyżej radzą, pobawić się z mocowaniem silnika do ramy, w internecie jest wiele poradników gdzie ludzie zmniejszyli je prawie do 0.
Ostatnio zmieniony czw 12 lut, 2015 przez Shark, łącznie zmieniany 1 raz.

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » czw 12 lut, 2015

Jest trochę prawdy w tym co mówicie. Jak działa dobrze to nie grzebać. Ale jak średnio działa, to trzeba działać, a nie zarzynać do końca. Skorzystajcie, że jest jakaś nowość na forum w odmętach nudy i schematów:D

Ale nie przeginajcie, odchudza się tłok od wewnątrz. Koniec, kropka. Co do wyważenia wszystkiego, to właśnie w tym jest klub programu. Nie wiem czemu bagatelizują tak istotny element? Na dobrą sprawę nie wiemy czy fabrycznie jest to dobrze zrobione. Kto to gwarantuje? Również my sami strzelamy sobie w stopy bo wstawiamy tłoki i sworznie 39/47/52 mm przy tym samym wale. Czyli nici z wyważenia "fabrycznego". Z tego co się pytałem uczonych, to wyważenie to jest wyższa szkołą jazdy. Nie mamy laboratorium, wzorów, zostają skąpe doświadczenia.
Ja mam dwa tłoki 47mm, same tłoki ważą po 65g. Jeden już prowizorycznie odchudziłem i pozbyłem się 3g z denka. Niewiele.

Pytanie do doświadczonych, czy po zmianie pojemności 50/72, 72/88, nastąpiło zwiększenie wibracji lub przesunięcie zakresu występowania wibracji?
Jakie są masy tłoka( całość - stworzeń, zawleczki, pierścienie) dla pojemności 50, 72, 88 cm3?

Co do uwago do mojej osoby. Lubię rozważania teoretyczny, bo dają rozwój. Lubię budować, nie składać lego, a budować od podstaw. Jak coś się wymyśli to wypada sprawdzić. Z kolei jak coś już robię to chcę to zrobić porządnie. W tym przypadku akcja rozwija się z każdym krokiem i wychodzą nowe kwiatki:
Ciekł olej -> zdjęcie głowicy -> porysowany cylinder + nagar -> oba zawory nieszczelne, dźwigienki zaworowe maja luz i pewnie robiły za "klepiące zawory".
Można kupić nową głowice, ale tam też zawory są niedotarte. I tym samym poszedłem na całość z głowicą, docieranie zaworów, dorobienie podkładek, obrobienie kanału ssącego i wydechowego, obmierzenie wszystkiego. Brakuje planowania.
Teraz biorę się za cylinder i tłok ... stąd ten temat.

Czy moje podejście jest złe? Przez przypadek odkryłem, że w niedalekiej przyszłości miałbym wypalone zawory lub gniazda. A przecież mogłem co 500km dolewać olej.

Na pewno mam większą satysfakcję z własnej pracy nad głowicą niż kupnej. Spodziewam się, że teraz będzie cichutka. A ja lubię pszczółki.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pt 13 lut, 2015

Skoro już chcesz tak kombinować to ok, nikt Ci nie broni.
Pilo pisze:Pytanie do doświadczonych, czy po zmianie pojemności 50/72, 72/88, nastąpiło zwiększenie wibracji lub przesunięcie zakresu występowania wibracji?

U mnie zmalały.
modó³ wm mugen sport cdti

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » pt 13 lut, 2015

ja na 72ccm i przelocie (nie miałem przyczepionego wydechu do set'a pasażera) prawie nie miałem. zresztą teraz myślę, że redukowałem drgania o 80%, bo na 50ccm też nie mam wogóle.

Awatar użytkownika
Shark
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Shark » pt 13 lut, 2015

Oczywiście, że jest jakiś sens robienia tego, jeżeli robisz to do porządku od A do Z, nie będę Cię zniechęcał do tego, jeżeli masz czas i chęci do tego to próbuj, sam jestem ciekaw jakie będą efekty, lecz jeżeli się bawić to pobawiłbym się już także w odchodzenie wału.

Wróć do „Mechaniczne”