Chronologicznie:
-3000 zakup, wyciek oleju głowica/cylinder, nowy olej, stary miał drobinki metalu
-3500 regulacja gaźnika, wcześniej motorek jeździł na zbyt bogatej mieszance
-dolewka 200ml oleju
-4000, wypada 1 bieg, odkręciła się gwiazdka wybieraka, pełno zbitego pyłu w odśrodkowym filtrze oleju
-4300 tak jakby lepiej jedzie. Dziwne wrażenie, jakby się dotarł.
-4700 dolewka 150ml oleju, zimno październik, później problemy z olejem typu przybywa, śmierdzi benzyną, spalinami, rozrzedzony
- 4900 wymiana oleju, pozbycie się poprzednich problemów
- 5200 zimowanie, nalanie oleju na tłok, rozkręcenie w celu wymiany uszczelki
Co mam w cylindrze? Ewidentne za tarcie na prawie całej powierzchni. Jedyny ocalały pasek jest pod kątem 45 stopni na prawym boku. Na górze po lewej występuje próg. Czyli dokładnie po drugiej stronie nietkniętego kawałka. Zatarcie wygląda na wygładzone, jakby dotarte. Tłok wygląda rewelacyjnie w stosunku do cylindra. Nie ma rys tam gdzie są na cylindrze np. po bokach(lewo/prawo).
Głowica i denko tłoka z dużym nagarem. Wałek rozrządu przytarty. Głowica i cylinder - krzywe, do splanowania.
Zdjęcia:
Tak jak wspominałem na początku. Chciałbym abyście pomogli mi w odkryciu przyczyny usterki oraz dogłębnym zbadaniu układu olejowego silnika poziomego.

Tłok jest jak najbardziej ok, gdyby był zatarty to By nie odpalał, a tłok by był cały porysowany z głębokimi rysami. Olej palił, więc wstaw nowy cylinder, jak już to 72ccm i będzie cykał. A olej palił, bo ktoś go dobrze przeciorał od nowości, na dotarciu mógł być nieźle ciągany i mało chłodzony.

.