• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Pro50 Swap 250ccm OHC 6 Gear Engine

Zaprezentuj swoją maszynę
Awatar użytkownika
Pogromcakocy
Majster
Majster

Re: Pro50 Swap 250ccm OHC 6 Gear Engine

Postautor: Pogromcakocy » czw 08 sty, 2015

Jak to będzie jeździć to będzie mega :D
jakbyś to złożył to nagraj coś jak to lata

PS. Tej tylko lutuj porządne te kable i izoluj dobrą izolacją wiesz czemu xd

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » czw 08 sty, 2015

shadow143 ci doradzi jak nikt inny :D

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » pt 09 sty, 2015

shadow zarzucilbyś pare fotek na pw albo fejsie to byłbym wdzięczny :D. Brakuje mi troche pomysłu a nie chce odjebać maniany :)

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » pt 09 sty, 2015

Z tego co zrozumiałem w pierwszym poście kupiłeś 200 a na wiosnę chcesz dać 125? Trochę to nielogiczne ;p
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » sob 10 sty, 2015

ReallY pisze:Z tego co zrozumiałem w pierwszym poście kupiłeś 200 a na wiosnę chcesz dać 125? Trochę to nielogiczne ;p

A bo plan był kupić 125 popatrz na date posta :D jeszcze nie zdążyłem go poprawić ;)

Aa teraz widzę i rozumiem :D / ReallY
Ostatnio zmieniony ndz 11 sty, 2015 przez 5Zigen, łącznie zmieniany 1 raz.

Arros
Praktykant
Praktykant

Postautor: Arros » pn 12 sty, 2015

Hm, ja miałem to zrobione mniej więcej tak:

- dolna półka - usunąłem całkowicie oryginalną (bo tak po prawdzie, ona się gięła od patrzenia na nią) i zrobiłem drugą z blachy ryflowanej 6mm (taką miałem pod ręką). Półka była nieco niższa niż oryginalna, żeby można było zamontować silnik na gumie.

Bardzo mnie bolał fakt, że w Pro 50 nie da się zrobić w praktyce tego, co miały motocykle z ramą kołyskową - mocowania przedniego wypuszczanego spod główki ramy.

Aczkolwiek jak pewnie niektórym wiadomo, Pro 50 to nie jest jedyny wariant tego motocykla. Na innych rynkach jest sprzedawany jako SX-R 250 albo Dong Fang D250RTC mający, jak sie można łatwo domyślić pionowy dwucylindrowy silnik 250cc Lifana (z tego, co wiem). Postanowiłem wspomóc trochę kolejnego swapującego posiadacza Pro i wygrzebać gdzieś, jak Chińczycy rozwiązali problem tam.

I znalazłem.

http://imgur.com/a/xVbT4

Jak widać, w tamtej wersji dolnej półki nie ma w ogóle. Przednie mocowanie jest rozwiązane na uszach, do których na śrubie czy tulei jest przymocowane mocowanie do silnika pionowego.

Shadow zdaje się dospawał z przodu dodatkową półeczkę, na której były uszy do montażu pionowego silnika.

Co do pozostałych mocowań, ktoś gdzieś kiedyś wymyślił coś takiego na rozwiązanie góry (tu akurat w poziomym) - podobno pomaga na redukcję drgań:

Obrazek

Awatar użytkownika
Shadow143
Weteran
Weteran

Postautor: Shadow143 » pn 12 sty, 2015

Siema jutro Ci zapodam dokładne fotki jak ja to mam zrobione :) Sorry że na na fejsie się nie odzywałem ale nie było wgl czasu :D A Co do mocowań to jak będziesz robił to musisz sobie ładnie wszystko wymierzyć aby zębatki ładnie się zgrywały. Jedna wada to łańcuch będzie Ci jeździł po ślizgu więc ja modzę sobie prowadnicę. Chyba że dasz tył silnika najwyżej jak się da to nie powinien nic zawadzać :)
toros el clasico > kinroad sprinter 150cc > zipp pro 200 > Derbi GPR 50 R Replica 2004r

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » pn 12 sty, 2015

Arros pisze:Hm, ja miałem to zrobione mniej więcej tak:

- dolna półka - usunąłem całkowicie oryginalną (bo tak po prawdzie, ona się gięła od patrzenia na nią) i zrobiłem drugą z blachy ryflowanej 6mm (taką miałem pod ręką). Półka była nieco niższa niż oryginalna, żeby można było zamontować silnik na gumie.

Bardzo mnie bolał fakt, że w Pro 50 nie da się zrobić w praktyce tego, co miały motocykle z ramą kołyskową - mocowania przedniego wypuszczanego spod główki ramy.

Aczkolwiek jak pewnie niektórym wiadomo, Pro 50 to nie jest jedyny wariant tego motocykla. Na innych rynkach jest sprzedawany jako SX-R 250 albo Dong Fang D250RTC mający, jak sie można łatwo domyślić pionowy dwucylindrowy silnik 250cc Lifana (z tego, co wiem). Postanowiłem wspomóc trochę kolejnego swapującego posiadacza Pro i wygrzebać gdzieś, jak Chińczycy rozwiązali problem tam.

I znalazłem.

http://imgur.com/a/xVbT4

Jak widać, w tamtej wersji dolnej półki nie ma w ogóle. Przednie mocowanie jest rozwiązane na uszach, do których na śrubie czy tulei jest przymocowane mocowanie do silnika pionowego.

Shadow zdaje się dospawał z przodu dodatkową półeczkę, na której były uszy do montażu pionowego silnika.

Co do pozostałych mocowań, ktoś gdzieś kiedyś wymyślił coś takiego na rozwiązanie góry (tu akurat w poziomym) - podobno pomaga na redukcję drgań:

Obrazek

Dzięki wielkie :) leci piwko czekam jeszcze na focie od Shadowa i myśle w tym tygodniu zacząć kupywać co należy tylko zabardzo nie mam pomysłu, wiem że płyte od spodu całkiem wytne i tak jak ty miałem zamiar dać szerszą i grubszą ale łapy od silnika no niewiem.. z płaskowników jakiś czy coś nie wiem zabardzo co i gdzie kupic :x

Arros
Praktykant
Praktykant

Postautor: Arros » pn 12 sty, 2015

Tylko jak będziesz instalował dolną półkę, to wymierz sobie czy Ci się cylinder pod ramą zmieści i weź pod uwagę, że będzie grubsze :D

5Zigen pisze:z płaskowników jakiś czy coś

A jakie masz możliwości obróbki metalu? Bo jakbyś się uparł, to możesz spokojnie zrobić te mocowania z dokładnie takiej samej blachy ryflowanej, która na końcu będzie zeszlifowana na gładko i cieńsza o jakieś 2 mm, żeby silnik ładnie w nich siedział. Potem spróbuję to rozrysować, jak będę miał chwilę.

Weź pod uwagę, że warto się zastanowić nad wzmocnieniami ramy przy dolnym mocowaniu, żeby Ci przypadkiem nie strzeliła. :)

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » pn 12 sty, 2015

Na praktykach mam możliwości działania na tokarkach, frezarkach itp. też myślałem żeby coś wspawać w tamtym miejscu bo podobno lubią się łamać a tego wolałbym uniknąć.Płyta jest od kołyski podwyższona o jakieś 2cm, także poprostu te 2cm niżej miałem zamiar ją przyspawać bezpośrednio do kołyski bo tyle mi mniej wiecej brakuje zeby silnik wszedl w rame, ale jeszcze wstrzymuje sie bo czekam na inne opinie i fotki od Shadowa : <mysli>

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » pt 16 sty, 2015

Dostalem fotki od shadowa także prace ruszyły, znalazłem w piwnicy uchwyt od silnika od Manic 125 który idealnie pasuje pod ten (widać na obrazku z przodu silnika pod wydechem)
Oraz wydech od Manic 125 :D Końcóweczke przyspawam od pro 50 bo tam jest full przelot albo może od czegoś innego :) tak czy siak wydeszek też idealnie pasuje i nie musze żadnych rurek spawać ;) jutro albo w niedziele zippek jedzie do ojca i zabieramy sie powoli za spawanko :)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Shadow143
Weteran
Weteran

Postautor: Shadow143 » pt 16 sty, 2015

No myślę że pomogłem :) Jak coś to wal na PW.
Ja musiałem niestety sam robić całe kolanko od podstaw xd Dobrze że masz przednie mocowanko to już będzie z górki :D
toros el clasico > kinroad sprinter 150cc > zipp pro 200 > Derbi GPR 50 R Replica 2004r

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » sob 17 sty, 2015

Shadow143, Jak będe składać zamówienie na allegro na częsci to zastanawiałem się nad kupnem czegoś takiego zamiast tego mocowania na sztywno http://allegro.pl/mocowanie-uchwyt-siln ... 71393.html Ale martwie sie ze sie tuleje szybko skończą i pewnie bedzie trzeba kupic nowe. Zastanawiam sie czy płyte tą dolną zostawić czy wyjebać juz ją wyciołem ale nie wiem czy jej tylko nie obniże a nie mam pomysłu na jakieś gumowe podkładki zeby drgan za duzych nie było :d

Awatar użytkownika
Shadow143
Weteran
Weteran

Postautor: Shadow143 » sob 17 sty, 2015

5Zigen, Te przednie sanki które pokazałeś ja posiada m u siebie. Zależy jak obniżysz silnik i wywalisz tamtą płytkę dolną to łańcuch będzie jechał po wahaczu

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » ndz 18 sty, 2015

Jak z drganiami u ciebie ? wszystkie łapy masz na tulejach ? bo właśnie chciałem płyte zostawić żeby łancuch nie jechal po wahaczu no ale boje sie o drgania ;D na seryjnym silniku byly straszne :P

Wróć do „Nasze motocykle”