• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Słabe ładowanie... Padnięta cewka? Czy po prostu tak ma być?

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Słabe ładowanie... Padnięta cewka? Czy po prostu tak ma być?

Postautor: Boszu » sob 09 sie, 2014

Witam,
Mam problemy z ładowaniem. Od razu powiem, że nie mam oryginalnie puszczonych świateł z regulatora, tylko światła są podpięte pod akumulator.
Czyli odpalam je na zgaszonym silniku itd.
I teraz mam trochę problemy, bo ładowanie nie wystarcza na płynne naładowanie akumulatora, przez co światła przy jeździe w nocy słabną do tego stopnia, że ciężko jest jechać. (Żarówka przód 35/35W, tył 5W, brak podświetlania liczników, brak kierunków, brak stopu, tylko te 2 żarówki)

I zastanawiam się jeszcze czy dobrze zrobiłem podpinając obydwa kable z regulatora napięcia (i ten od świateł i ten od ładowania akumulatora jak jest w oryginale) razem pod ładowanie.

Chyba, że nadal mam założoną z przodu za mocną żarówkę? Gdyż po odpięciu ładowania akumulatora, czyli światła z samego regulatora/silnika świecą również bardzo słabo, i ich jasność nie zwiększa się po przekroczeniu połowy obrotów. Inaczej mówiąc, od np. 1tyś obrotów do 5 tyś obrotów jasność się zwiększa, ale po przekroczeniu 5tyś obrotów ich jasność się nie zwiększa, czyli tak jak gdyby regulator ograniczał już ilość napięcia i ilość amper. (widać to przy podłączeniu woltomierza i amperomierza)

Dodam że regulator napięcia jest nowy! I akumulator ma dopiero 3 miesiące.

A i na przyszłość w planie mam i tak założenie świateł dziennych w postaci diod. Ale mimo to, chciał bym mieć dobre i pewne ładowanie w razie zrobienia kiedyś kierunkowskazów, stopu itd.

I ostatnie pytanie, która elektryka jest lepsza? 2 cewkowa czy 6 cewkowa? Lub może istnieją jakieś zamienniki, aby zrobić po prostu alternator? I zasilanie iskry oraz świateł z akumulatora?!

A, no i u mnie jest instalacja 2 cewkowa.
Ostatnio zmieniony sob 09 sie, 2014 przez Boszu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Słabe ładowanie... Padnięta cewka? Czy po prostu tak ma być?

Postautor: dzikilopez » sob 09 sie, 2014

2 cewy i wszystko z aku? To nie ma prawa fungać. Jeszcze coś tam pokręciłeś bo na żółtym jest zmienne i dałeś na aku. Jakbyś dał diodę prostownicza na żółty i dopiero na aku to mogłoby działać.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
Shark
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Shark » sob 09 sie, 2014

Powiem tak, lekarstwem na 2 cewki bez zbędnego kombinowania jest danie wszędzie ledó, nawet na przedni reflektor. Poszukaj sobie takich żarówek LED:

Ba20D (dwa włókna) - reflekor (świeci zajebiście)
W5W - postojówka, podświetlenia zegarów, podświetlenia kontrolek.
P21/5 postój tył + stop

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » ndz 10 sie, 2014

Dziwnym trafem losiek u mnie ciagna na 2 cewach H4 55W tylko ze zarowka szla z cewek a nie z aku.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » ndz 10 sie, 2014

Mhm, no to chyba wszystko jasne, i tak mi się zdawało że drugie jest zmienne z regulatora... I u mnie kolorów nie ma, bo instalacja jest trochę po mojemu robiona... Tzn. upalona była wtyczka do regulatora, i jest od czegoś innego podłożona... To w takim razie to jeszcze dobrze przeglądnę i najwyżej zrobię dodatkowy mostek na zmienne. Czyli nie 1 dioda a 4 diody...

Ale jeszcze zobaczę.
Co do led, no to przedniej lampy raczej całkiem na Led nie chcę... Ale pomyślę! I zobaczę jak to będzie wyglądać. Tzn. Świecić.

Wróć do „Pomoc”