• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Ogar 900 nie trzyma jałowych obrotów.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Shark
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Re: Ogar 900 nie trzyma jałowych obrotów.

Postautor: Shark » śr 23 lip, 2014

Ja jak miałem za mały luz zaworowy to w ogóle mi nie chciał odpalić.
A strzela ci coś, dławi się albo cokolwiek ?

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: dawid211211 » śr 23 lip, 2014

zawory są ustawione idealnie szczeliniomierzem :) a co do strzelania to strzela tak jak by...
Panowie ja już nie wiem wszystkie opcje chyba wyczerpałem śrubką od mieszanki można kręcić w te i wewte... motor trzyma obroty wysokie i po chwili spada i gaśnie... niższych obrotków nie można mu ustawić bo by odrazu zdechł tylko takie wyższe ale to i tak po chwili mu spadną i zgaśnie, gaźnik czyszczony , dzisiaj rozkręciłem go jeszcze raz bo myślałem że coś z tym pływakiem ale pływak okazał sie być okej... złożyłem od nowa i to samo nie trzyma obrotów i ch**....... powietrza lewego też napewno nie łapie panowie miał ktoś taki przypadek ?
Rometovy :)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » śr 23 lip, 2014

zawory ustawiałeś przy prawidłowym położeniu tłoka ?
zdejmij filtr powietrza. wkręć śrubkę na maksa od obrotów i wykręcaj. zobacz czy ta śrubka wogóle podnosi przepustnice.

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: dawid211211 » śr 23 lip, 2014

jak przy prawidłowym położeniu tłoka? no rozrząd jest dobrze ustawiony tak jak książka pisze zawory też ssący 0.05 wydechowy 0.07 no ale dobra ide zrobić tak jak mówisz zdejme ten filtr no ale czego mam się spodziewać co powinno się dziać i co zrobić potem?

Radziokok
Majster
Majster

Postautor: Radziokok » śr 23 lip, 2014

dawid211211 pisze:jak przy prawidłowym położeniu tłoka? no rozrząd jest dobrze ustawiony tak jak książka pisze zawory też ssący 0.05 wydechowy 0.07 no ale dobra ide zrobić tak jak mówisz zdejme ten filtr no ale czego mam się spodziewać co powinno się dziać i co zrobić potem?

Tłok musi byc na najwyższym położeniu. Magnet musi mieć znak T na samej górze ( zebatka w głowicy zgodnie z wzięciem w niej , jednak jak ustawiłeś dobrze rozrząd to wystarczy tylko magnet ustawić . Wtedy reguluje się zawory .

sebox321
Majster
Majster

Postautor: sebox321 » śr 23 lip, 2014

Może masz nieszczelny któryś z zaworów. Jeśli już nic nie pomoże sprawdź ich szczelność.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » czw 24 lip, 2014

wkręć śrubkę na maksa od obrotów i wykręcaj. zobacz czy ta śrubka wogóle podnosi przepustnice.

Awatar użytkownika
Shark
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Shark » czw 24 lip, 2014

Zawory się reguluje gdy oba są zamknięte, czyli w górnym martwym położeniu.
Mnie strzelało w okolicach wydechu i wadą okazał się wykrzywiony zawór wydechowy, polecam sprawdzić ;)
Ostatnio zmieniony czw 24 lip, 2014 przez Shark, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: dawid211211 » czw 24 lip, 2014

no śrubka od obrotów reaguje podnosi, ale jak sobie ustawie obroty to pochodzi chwilkę i zgaśnie.... kolega mi tu podpowiada żeby zapłon sprawdzić bo jak jest przesunięty gdzie o kilka milimetrów to se zaworami i rozrządem można do usranej śmierci kręcić

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » czw 24 lip, 2014

dawid211211, Zapłonu tu się nie da przestawić. Sprawdź czy klin na wale nie jest oberwany.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
Shark
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Jak byś miał zapłon przestawiony to by ci całkiem nierówno chodzi i na wysokie nie wchodził.
Sprawdź na innej świecy, sprawdź czy nie obsunął ci się kabel z masy z cewki. Posprawdzaj kabel WN i cewkę.

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: dawid211211 » czw 24 lip, 2014

aaaa to takie coś, na innej świecy sprawdzałem jest to samo... no ale dobra pójde zaraz posprawdzam te kable wydaje mi się że one są okej... co może być kurde tego powodem ja już serio nie wiem kombinowałem na wszystkie sposoby i z iglicą się bawiłem i ze wszystkim i dalej to samo...

sebox321
Majster
Majster

Postautor: sebox321 » czw 24 lip, 2014

Jesli na innym gaźniku masz tak samo to zostaw gaźnik w spokoju i nie kombinuj z nim bo wychodzi na to, ze to nie jest wina gaźnika :) Postaraj sie sprawdzić szczelność zaworków lub stan cylindra wraz z pierścieniami. Przypomniała mi sie sytuacja jak kiedyś koledze robiłem skuter i za cholerę nie trzymał wolnych obrotów po rozebraniu okazało się, ze cylinder był strasznie porysowany razem z tłokiem.

Awatar użytkownika
Shark
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

A benzyne masz dobrą?

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: dawid211211 » sob 26 lip, 2014

witam a więc opowiem teraz co wczoraj zrobiłem :)
rozebrałem wszystko do samych pierścieni. Wymieniłem je ale tylko pierścień olejowy bo reszta była dobra no i składam założyłem nową uszczeleczke pod głowice złożyłem i wszystko ładnie pięknie odpalam przejechałem się kawałek no i czas na ustawienie tego gaźnika tata coś tam ustawiał bo ja to się tam nie znam. i jest tak że motor trzymał się na obrotach ale tak jakby świrował troche tzn. przez chwilę ma większe a za chwilę niższe no ale uspokoiło się po jakimś czasie już się cieszyłem i tak dalej chodził sobie ładnie no i dobra zgasiłem... i 20 minutach mówie a jade się jeszcze przejechać i już ch** ciężko miał odpalić z kopa . z rozrusznika nawet nie próbuje... znaczy odpalić odpali ale ze ssaniem ale to jest chore tak ciepło silnik przecież po tych 20 minutach był jeszcze ciepły i dobra dałem mu ssanie odpalił i znów gaśnie tak jak by się wszystko poprzestawiało i zaś nie trzymał wolnych wszystko było dobrze zgasiłem przychodzę za 20 minut i znów gaśnie nie trzyma wolnych? mówie co to k***a duch mi poprzestawiał gaźnik czy co no ja tego nie rozumiem skoro się ustawi i chodzi to po ponownym odpaleniu powinien także śmigać.... i o co mu chodzi ?

Wróć do „Pomoc”