• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wyciek oleju

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Radziokok
Majster
Majster

Wyciek oleju

Postautor: Radziokok » śr 11 cze, 2014

Siemka !

Posiadam motorower zipp schock przerobiony na 72 - przez mechanika motocyklowego ( ja sie tam nie bawie w takie cos ) . Ostatnio wracałem z kolegą i przejechałem z 20 km (gorąco było ) , (8 tyś obrotów ) i gdy już moją maszyne postawilem na podwórku zauważyłem że ucieka mi olej . Rano wyczyściłem i sprawdziłem , uciekało od tego małego dekielka z prawej strony ( osłona od sprzęgła ) gdy go odkręciłem zauważyłem w sprzęgle olej . Teraz mam pytanko , czy w tym motorowerze powinien tam być olej czy nie ? . Jak zdjąłem ten dekielek mały to nie było tam żadnej uszczelki . Jeżeli będzie to potrzebne dodam zdjęcie .

Majster
Majster

Re: Wyciek oleju

Postautor: AVATAR5K » śr 11 cze, 2014

Jest to normalnie komora silnika tak jakby, i to wszystko musi się paplać w oleju, rozumiem, że puszcza Ci na uszczelce od pokrywy sprzęgła? to ją po prostu wymień i nie zapomnij oleju dolać do odpowiedniego poziomu. Jeśli chodzi o tą małą pokrywkę to tam jest regulacja sprzęgła i nie potrzebna tam jest żadna uszczelka, ponieważ ten mechanizm chodzi na sucho.

EDIT: Nie doczytałem, ale chodzi Ci, o to, że leci olej z tej małej pokrywki z logo Zipp od regulacji sprzęgła?, jeśli tak to coś jest nie tak i jest nie szczelne, ale niech się wypowiedzą inni.
Ostatnio zmieniony śr 11 cze, 2014 przez AVATAR5K, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » śr 11 cze, 2014

W tym małym dekielku nie powinno być ani grama oleju, a uszczelka nie jest wymagana.
A pod tym większym deklem silnika musi być olej, bo sprzęgło w tych silnikach jest mokre czyli pływa w oleju.
Jeśli jest olej pod tym mały dekielkiem to masz do wymiany simmering pod dociskiem sprzęgła.
Bayeriche Motoren Werke

Radziokok
Majster
Majster

AVATAR5K pisze:Jest to normalnie komora silnika tak jakby, i to wszystko musi się paplać w oleju, rozumiem, że puszcza Ci na uszczelce od pokrywy sprzęgła? to ją po prostu wymień i nie zapomnij oleju dolać do odpowiedniego poziomu. Jeśli chodzi o tą małą pokrywkę to tam jest regulacja sprzęgła i nie potrzebna tam jest żadna uszczelka, ponieważ ten mechanizm chodzi na sucho.

EDIT: Nie doczytałem, ale chodzi Ci, o to, że leci olej z tej małej pokrywki z logo Zipp od regulacji sprzęgła?, jeśli tak to coś jest nie tak i jest nie szczelne, ale niech się wypowiedzą inni.

No właśnie z tej małej pokrywki , odkręciłem ją i chciałem wyczyścić ten olej , jednak jak wyczyszcze to się tam zalewa ( olej jest wlany prawidłowo ) . Dodam że gdy wymieniłem dzień wcześniej olej ( wtedy już ciekło ) to wyleciał kawałek uszczelki .

Dodaje zdjęcie : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a12 ... b2147.html

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Tu nie musi być uszczelki, w starym silniku nie miałem, w obecnym nie mam i większość użytkowników też zapewne nie ma, bo tam nie powinno być oleju, więc na chłopski rozum po co uszczelka. Masz do wymiany simmering pod dociskiem sprzęgła, inaczej będzie ciekło cały czas.
A poziom oleju nic do tego nie ma, bo podczas pracy w silniku olej jest pod ciśnieniem i bryzga nim po całej powierzchni silnika wewnątrz i wypycha olej.
Bayeriche Motoren Werke

Radziokok
Majster
Majster

KucaQ pisze:Tu nie musi być uszczelki, w starym silniku nie miałem, w obecnym nie mam i większość użytkowników też zapewne nie ma, bo tam nie powinno być oleju, więc na chłopski rozum po co uszczelka. Masz do wymiany simmering pod dociskiem sprzęgła, inaczej będzie ciekło cały czas.
A poziom oleju nic do tego nie ma, bo podczas pracy w silniku olej jest pod ciśnieniem i bryzga nim po całej powierzchni silnika wewnątrz i wypycha olej.

Ok czyli do wymiany mam simmering . Teraz drugie pytanko , czy jest jakiś temat na tym forum jak to wymienić i ten simmering jakie ma miec wymiary ?
Przepraszam za takie ,,głupie'' pytania , nie bawiłem się zbytnio z silnikiem od motorowerów .

Awatar użytkownika
Taśma
Uczeń
Uczeń

Postautor: Taśma » śr 11 cze, 2014

wyciągasz stary,odczytujesz wymiary, idziesz do sklepu rolniczego i Ci daja taki ,albo szukasz na allegro .. Bierzesz srubokręt wyciągasz stary , wciskasz stary i już .Trudne ??

Radziokok
Majster
Majster

Taśma pisze:wyciągasz stary,odczytujesz wymiary, idziesz do sklepu rolniczego i Ci daja taki ,albo szukasz na allegro .. Bierzesz srubokręt wyciągasz stary , wciskasz stary i już .Trudne ??

Gdzie to się znajduje , czy musze cały odkręcić prawy dekiel ?

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Taśma, skończ już k***a zgrywać cwaniaczka przed innymi bo Ci to ukrócę!
Radziokok, do wymiany najlepiej zdjąć dekiel, odkręcasz tą blaszkę od spodu wnęki (tam gdzie masz olej), wyjmujesz docisk i masz dostęp do simmeringu, wyjmujesz simmering i idziesz z nim do sklepu i tam Ci dobiorą odpowiedni, a jak nie to pozostaje allegro, choć chyba gdzieś w garażu mam taki nieużywany, więc jakbyś w mieście nie dostał to pisz ;)
Bayeriche Motoren Werke

Radziokok
Majster
Majster

Ok zdjąłem dekiel i mam pytanie :
http://scr.hu/2y0j/wf66g
To mi wyleciało i tam wsadziłem (idealnie pasuje )
Później już z łatwością zdjąłem ten simerring .
Tylko jest problem bo on jest według mnie dobry ( nigdzie nie uszczerbany tylko twardy strasznie ). : http://scr.hu/2y0j/usgfa
Skręciłem go lecz zauważyłem że mechanik mi 2 śrubki urwał delikatnie ( na końcach ) lecz ich jest tyle że trzyma wszędzie dobrze według mnie ( zaleje się olejem to zobaczy) .
Jutro podjade kupić go bo dziś nie zdążyłem .
Więc gdzieś za 12h dowiemy się czy to było problemem :DD
I tak wielkie dzięki za pomoc w wytłumaczeniu :)

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » śr 11 cze, 2014

Radziokok, Ten mały pierdolik z sprężynką dobrze założyłeś a to że simering wygląda dobrze to nic nie znaczy ;p
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Radziokok, u mnie simmeringi tez były w porządku, a rzygało olejem jak z motopompy :p
Aha i pod dekiel najlepiej jakbyś dał nowa uszczelkę, chyba, że jej nie uszkodziłeś przy zdejmowaniu to może zostać :)
Ostatnio zmieniony śr 11 cze, 2014 przez KucaQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Bayeriche Motoren Werke

Radziokok
Majster
Majster

KucaQ pisze:Radziokok, u mnie simmeringi tez były w porządku, a rzygało olejem jak z motopompy :p
Aha i pod dekiel najlepiej jakbyś dał nowa uszczelkę, chyba, że jej nie uszkodziłeś przy zdejmowaniu to może zostać :)

Uszczelka jest delikatnie draśnięta lecz nic jej nie będzie .
Wszystkie uszczelki były wymienione 1,5tyś km temu .
A co do tego ,,rzygania'' to niechciałbyś widzieć jak mam chodnik cały w oleju ;D
PS: ja dzisiaj założyłem już dekiel żeby jutro tylko simmeringi założyć.
Ostatnio zmieniony śr 11 cze, 2014 przez Radziokok, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Radziokok pisze:niechciałbyś widzieć jak mam chodnik cały w oleju

Mam Ci zrobić fotę jak wygląda beton przed garażem i w garażu? :D
Bayeriche Motoren Werke

Radziokok
Majster
Majster