• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Nie działa światło stop

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Cielak
Praktykant
Praktykant

Nie działa światło stop

Postautor: Cielak » śr 19 lut, 2014

Witam,
w moim Bartonie nie działa światło stopu na przednim hamulcu i czasem działa na tylnim. Sprawdzałem żarówkę i jest w porządku, czujniki czyściłem, sprawdzałem i też są w porządku, w kablach głęboko nie kopałem, ale na pierwszy rzut oka wydaje się wszystko w porządku; masa (zielono żółty kabel) z czujników idą do lampy (chyba, że to są inne), a czarny do (strzelam) modułu pod bakiem.

Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak? Za niedługo zbliża mi się przegląd, więc chciałbym mieć wszystko zrobione.

bury159753
Weteran
Weteran

Re: Nie działa światło stop

Postautor: bury159753 » śr 19 lut, 2014

bierzesz miernik i sprawdzaj wszystkie kable co idą z lampy i czujnika. Jak wszędzie będzie ok, bedziemy dalej myśleć.

Cielak
Praktykant
Praktykant

Postautor: Cielak » pn 24 lut, 2014

Przekopałem całą elektrykę i okazało się, że w tylnej lampie kabel nie styka się z masą. Odkręciłem lampę i okazało się, że poprzedni właściciel kabel od masy "przylutował" do sprężynki. jako tako to zrobiłem, ale mam co do tego pytanie. Gdzie oryginalnie jest wpięty kabel masy w tylnej lampie? Najlepsze byłoby do tego zdjęcie, jeśli ktoś posiada/mógłby zrobić, to byłbym wdzięczny :)

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » pn 24 lut, 2014

Masa jest przylutowana do oprawki od żarówki, przynajmniej w łosiu tak jest.
Bayeriche Motoren Werke

Cielak
Praktykant
Praktykant

Postautor: Cielak » pn 24 lut, 2014

mi sie wydaje, że w Bartonie nie może być przylutowane, bo przy każdym wstrząsie po prostu lut odpadnie, dodatkowo on sam w sobie bardzo drga od silnika.

narazie mam prowizorkę i trzyma, ale jak długo to nie wiem, ma ktoś może jakieś ciekawe pomysły jak mogę kabel od masy na stałę zamocować?

Awatar użytkownika
Aro550
Specjalista
Specjalista

Postautor: Aro550 » wt 25 lut, 2014

Miałem ten sam problem. Nic innego nie wykombinujesz. Najpierw porządnie przylutuj ( nic innego nie wykombinujesz ). Jak już założysz lampę to podciągnie trochę tego kabla żeby nie był naprężony, najlepiej przyklej go izolacją tak żeby zaraz przy lapie kabel był luźny. Po prostu puszcza ci połączenie bo kabel jest za bardzo naprężony i przy każdym wstrząsie go wyrywa :)

Cielak
Praktykant
Praktykant

Postautor: Cielak » wt 25 lut, 2014

kabel w ogóle nie jest naprężony. wymyśliłem takie coś, by przedłużyć ten kabel o parę cm, a potem bez izolacji niech przejdzie przez całą oprawkę i na nacięciu na "dziubki" żarówki go obkręcić. wtedy napewno będzie działać (teoretycznie). w weekend przysiadę do tego i zdam relację :)
Ostatnio zmieniony wt 25 lut, 2014 przez Cielak, łącznie zmieniany 1 raz.

Cielak
Praktykant
Praktykant

Postautor: Cielak » pn 03 mar, 2014

zrobiłem jak mówiłem i działa wszystko :)
By nie zakładać nowego tematu mam pytanie;
Od kiedy kupiłem swego bartona (jestem drugim właścicielem) nie działa prędkościomierz i obrotościomierz, tzn w prędkościomierzu nie podnosi się wskazówka, a w obrotościomierzu możliwe, że jakiś kabel przerwany, ale narazie z nim mniejsza. chodzi mi o prędkościomierz; wymontowałem go, sprężynka jest sprawna, a nie działa. może ktoś wie dlaczego? może to być spowodowane tym, że "walec" który napędza linka nie dotyka kopułki, do której przymocowana jest wskazówka? jeśli nie, to jaki może być powód niepodnoszącej sie wskazówki?

Awatar użytkownika
Volumne
Weteran
Weteran

Postautor: Volumne » pn 03 mar, 2014

Cielak, sprawdź czy ślimak się porusza i linka może być uszkodzona tak jak u mnie
Obrazek

Cielak
Praktykant
Praktykant

Postautor: Cielak » pn 03 mar, 2014

linka się rusza, bo normalnie wskazuje przebieg, jedynie nie podnosi się wskazówka.

Wróć do „Pomoc”