• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Łożyskowanie wału

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
trabant1991

Łożyskowanie wału

Postautor: trabant1991 » czw 13 lut, 2014

Witam
Od razu piszę iż szukałem podobnego tematu ale na nic nie natrafiłem jeśli takowy jest to byłbym wdzięczny aby ktoś mnie pokierował. Wracając do tematu to rozchodzi mi się o wał. Przerabiam swój silnik na 110ccm i zakupiłem zestaw na allegro jedyny sensowny jaki mi się wydawał <uoee> i mam problem z łożyskami na wale jedno jest w przyzwoitym stanie ale drugie ma dość duży luz w osi wału, więc długo się nie zastanawiając stwierdziłem że musze je wymienić ale w porę stwierdziłem że się wstrzymam bo coś przeczuwam że ustawienie tej zębatki ma dość duże znaczenie i tu moje pytanie, czy ktoś to wymieniał, próbował wymieniać a może takie łożyska na wale zostawił i jeździ na nim z sukcesami i ma jakieś wskazówki dla mnie/forumowiczów.

Dodam że swojego DAX'a remontuje od zera i chce to zrobić jakoś po ludzku i nie leży mi bawienie się w rozkręcanie całego silnika w połowie lata bo jakieś łożysko (typowy no name) jest skoszone po 1000km :) A WIOSNA TUŻ TUŻ!

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Łożyskowanie wału

Postautor: Yato » czw 13 lut, 2014

Odpada jazda na takim łożysku jeśli wał będzie mieć luz w bloku.
Zgłoś to sprzedawcy, może wymieni :)
:)

trabant1991

Postautor: trabant1991 » czw 13 lut, 2014

No jutro mija tydzień odkąd przesyłka do mnie doszła a wziąłem się za to dopiero wczoraj ... praca, sesja. Jak do jutra niczego sensownego się nie dowiem tutaj to będę dzwonił. Dodam że znalazłem wykształconego gościa który podejmie się tego i zajmuje się serwisem urządzeń elektrycznych/mechanicznych w takim lub mniejszym rozmiarze, ale tu rozchodzi się o tą zębatke czy ona musi być ustawiona aż tak idealnie jak mi się wydaje?
Ostatnio zmieniony czw 13 lut, 2014 przez trabant1991, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » czw 13 lut, 2014

Może się mylę ale jak zmieniałem łańcuszek rozrządu to miałem wrażenie że zębatka siedzi na jakimś klinie/wpuście. Weź dobrze się temu przyjrzyj bo jakiś klin ustalający musi być. Jak już będziesz wymieniał łożyska to zainwestuj w takie z luzem C3 jakieś NACHI albo coś ze stajni SKF, FAG od PPL trzymaj się z daleka bo to marka SKFa TYLKO na Polskę i pchają jakiś chłam .
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

trabant1991

Postautor: trabant1991 » sob 15 lut, 2014

Wał założony, oryginalne łożyska na taiwańskim wale z przebiegiem 1800km również miały taki luz jak na chińczyku. A co do zębatki na wale to jest ona jedynie wciskana nie ma żadnego wpustu i jej ustawienie na 3 różnych wałach było inne (SPRAWDZAŁEM!) :) Więc morał z tego taki że chińczyk to wciska jak leci <brawo>

bzyk990
Weteran
Weteran

Postautor: bzyk990 » pn 17 lut, 2014

ÂŻycie to nie jest zabawa!

Moja ulubiona gra
Kliknij nic cie to nie kosztuje!
Daj piwko jeÂżeli pomogÂłem.
Obrazek

Wróć do „Pomoc”