• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Silnik/skrzynia: Silnik 125 ccm domowe modyfikacje pojemnośc

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
pan_dziobak
Majster
Majster

Re: Silnik/skrzynia: Silnik 125 ccm domowe modyfikacje pojemnośc

Postautor: pan_dziobak » pn 10 lut, 2014

klemens244 pisze:Docerncie od "pipes;. Już nie chce mi się gadać z każdym Polakiem, bo to jest śmieszne. Każdy ma swój punkt widzenia, jak całe społeczeństwo. Komora sprężania w głowicy jest większa i wałek rozrządu otwiera wcześniej zawór ssący, ma inną charakterystykę. Sorry, ale robię wg siebie i to zawsze gra. Lewa.
Sorry, bez wycieczek, w których ilu Polaków tyle zdań. Każdy chłop ma własne doświadczenia, a jak je potrafi zrealizować to już jest miodzio. Głową betonu nie ruszysz i ja nie jestem księdzem w posłudze. Róbcie co wam mózg nadeśle i kieszeń pozwoli.
LwG

I wice wersa - ty tez masz przecież swój punkt widzenia, niekoniecznie zgodny ze sztuką podnoszenia mocy silników spalinowych.

Dobrze ze robisz wg siebie i ci to gra, cieszymy sie razem z tobą. Cieszymy się też ze nie jestes księdzem bo napisałes wcześniej cośtam że masz dziecko, ale nie wciśniesz mi że po powiększeniu komory spalania zwiększyła ci sie moc. Poczytaj troche artykułow i książek o silnikach spalinowych, ich tuningu, poznaj podstawowe wzory do obliczania pojemności układów wydechowych, dolotowych, czasów wałków rozrządu i wtedy jeszcze raz popatrz na to co napisałeś i zweryfikuj czy jest to poprawne. Masz tu wzór na obliczanie mocy podczas zmiany stopnia sprezania:

nowa moc = stara moc*(E2/E1)^(0,365*n)

gdzie:
E2 = nowy stopień sprężania, E1 = stary stopień sprężania, n = ilość cylindrów
Właśnie dla tego najcześciej podnosi sie stopień spręzania w silnikach z dużą liczba cylindrów (12) bo to daje najlepsze rezultaty. Sory ale matmatyki nie oszukasz, tak samo jak głową betonu nie ruszysz.

Jesli by robić tak jak mówisz, to komory spalania by miały pojemność sloików po ogórkach babci Stasi - przecież im większa komora spalania tym więcej mocy według ciebie. Nie wierze że po tej modyfikacji, zwiększyła się moc. Nie wierze ze ten silnik ma 12KM. Cyba że na nitrometanie <troll>
Ostatnio zmieniony pn 10 lut, 2014 przez pan_dziobak, łącznie zmieniany 1 raz.
Loud pipes save lives

wójo
Praktykant
Praktykant

Postautor: wójo » pn 10 lut, 2014

z tym doprezeniem silnika to nie jest tak kolorowo, owszem moc sie zwieksza przy wiekszym stopniu sprezania ale tylko przy wyzszych obrotach, z kolei spada moment obrotowy w dolnym zakresie co sprawia ze silnik staje sie mniej elastyczny. Wysokie krecenie chinskiego 4t to zadna przyjemność, jest takie powiedzenie znane w śród osób kumatych w podkrecaniu aut " mozna zrobic szybkie 300 koni i mozna zrobic wolne 500 koni". Mało kto chyba wie ze jest jeszcze cos takiego jak moment obrotowy i to on dyktuje jak szybko silnik osiagnie te 7 czy 12 koni.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » pn 10 lut, 2014

szymo_97 o właśnie tego określenia mi brakowało - przerost formy nad treścią.

klemens - narobiłeś zdjęć, zwymiarowałeś, opisałeś, i... i na tym koniec rewelacji bo w zasadzie to nic ci ta przeróbka nie dała. W pojemności 88cc po zmianie głowicy z 110cc na 72cc odczułem już na kopniaku wzrost ciśnienia sprężania spowodowany zmianą stopnia sprężania co w niewielkim stopniu przełożyło się na moc. ale jednak. zwiększanie komory spalania to raczej cienki pomysł. Jeżeli już bawić się w takie przeróbki, to na mój łeb nie prościej by było powiększyć kanały w głowicy 72cc (o ile jest tam miejsce, nie pamiętam) pod zawory od 125cc i pomyśleć o porządnym dolocie oraz gaźniku? stopień sprężania byłby większy a zatem i ciśnienie sprężania by wzrosło, do tego mielibyśmy lepsze napełnianie i opróżnianie cylindra - czyli zalety obydwu głowic w jednej.

myślę, że jasno to opisałem. chyba, że nie rozumiem o co sie rozchodzi i jaki cel ma ta twoja przeróbka, bo z twoich postów ciężko wyciągnąć to co ważne, a odrzucić to co zbędne. nie mam na to czasu, lubie jasne i czytelne posty a nie zawiłe litanie ;)
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pn 10 lut, 2014

72 ccmnie ma miejsca ,ale 110 da radę :D

Awatar użytkownika
pan_dziobak
Majster
Majster

Postautor: pan_dziobak » pn 10 lut, 2014

wójo, o tym to ja wiem, chciałem tylko udowodnić klemensowi że odprezenie silnika nie daje przyrostu mocy. I to zrobiłem. Jak sie dopreza silniki to nie po to żeby ciągnęły od dolu i robiły przebiegi 300k km bez grzebania. Robi sie to z silnikami przeznaczonymi do wyczynu, sportu. Z tym że takie silniki przygotowuje sie od podstaw do tego. Coś za coś.

A co do przyjemności z wysokiego krecenia, nawet chińskiego 4T, to juz akurat kwestia gustu <smile>
Loud pipes save lives

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » pn 10 lut, 2014

silniki się odpręża żeby turbosprężarke władować. inaczej może to zwiększyć jego żywotność, tylko po co sie za to brac w takim silniczku..
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
Nahirek
Weteran
Weteran

Postautor: Nahirek » sob 15 lut, 2014

Czytam te wasze posty i troszke lapie sie za glowe, zadajcie sobie pytanie czy jest sens takie cos robić na silnikach chińskiej produkcji ktora w chinach pewnie wynosi (100zl)...
klemens244, masz charakter zeby tak kombinować, ale czy warto wkladać tyle pracy i wysiłku w te "gówna"? :> :)

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » sob 15 lut, 2014

Zawsze jest sens. Teściowa w moherze nauczy Ciebie wiary niemożliwej w życiu do zaakceptowania. Chinole to betka. A tak poważnie masz jakiś problem ?.......I z jaka jednostką ?
Obrazek

Wróć do „Mechaniczne”