• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Silnik/skrzynia: Silnik 125 ccm domowe modyfikacje pojemnośc

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Re: Silnik/skrzynia: Silnik 125 ccm domowe modyfikacje pojemnośc

Postautor: ReallY » pn 10 lut, 2014

Lifan którego mam ma 3 tarcze sprzęgła. A co do linku to pewnie że to bajer, pomyślmy skoro 110 ma 12km to 125 będzie miało ile? Z 15-16 to 140 powinno mieć ze 20 a 150 z 22-23? Tak? Czyli silnik Kubka! rozwija taką moc jak NSR 125 choćby norka czy Bumka? To czemu nie lata te 160km/h skoro ma tyle mocy? :P

Moim skromnym zdaniem to bajer i tyle. A po za tym po co chcesz z kumplami sciągać skoro MRF moją już w Polsce te silniki i ceny są mega atrakcyjne.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » pn 10 lut, 2014

Realy: Wiem, że to bajer. Często rozmawiam z "handlarzami" i po minucie wymiękają. Mam swoje sprawdzone hurtownie, którymi rządzi wiedza a nie kasa.
Zejdę dzisiaj do sanktuarium i wsadzę/spróbuje z 3-tarczami. Producenta sprężyn mam obok. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
aha, uspokój się bo wywalisz na zawał serca. Moc nie świadczy prędkości, sam wiesz przecież. HD-ki maja moc i NISKI moment obrotowy a nie tłoki niziutkie i szerokie. Co świrujesz wariata ? Co do wymienionych ludzkich przykładów to wymiękam na wstępie. Wiem, że kumasz.
Całe życie siedziałem w... i na.... większych pojemnościach.
Jak widzę teraz mechanika /rzadkość/ w moim wieku to MUSZE zagadać. Młodzi nie kwapią się do brudzenia sobie rąk smarem. Lewa.
Ostatnio zmieniony pn 10 lut, 2014 przez klemens244, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » pn 10 lut, 2014

3 tarcze ci chyba nie wejdą, kiedyś już coś modziłem z tym, ale za dużo pisania :P Nie świruję po prostu to biorę troche na chłopski rozum :D
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
pan_dziobak
Majster
Majster

Postautor: pan_dziobak » pn 10 lut, 2014

tak tylko dopiszę, że im wieksza komora spalania tym mniejszy stopień sprezania, co za tym idzie mniejsza moc. nie zawsze większe = lepsze. co z tego że zawory masz wieksze jak pojemność skokowa zostaje taka sama i dawka zassanej mieszanki równiesz zostaje taka sama, na dodatek w wiekszej komorze ta sama dawka mieszanki zostaje słabiej spręzona bo poprostu ma więcej miejsca krótko mówiąc. zawory daja tylko łatwiejsze jej napełnianie i opróznianie, co z tego gdy dawka mieszanki jest taka sama. Gdybym chciał podnieść moc w silniku to bym szedł w strone DOprezenia silnika poprzez zmniejszenie komory spalania, cieńką UPG oraz zmianę kąta wyprzedzenia zapłonu. Mozna by sie również pokusić o wyliczenie, zaprojektowanie i wytoczenie innego walka rozrządu o innych krzywkach. Ogólnie rzecz biorac nie widzi mi sie te 12KM w tym silniku, kiedy to np Romet Division 250 ma ich... 18. Licząc dalej, wychodzi na to ze silnik ma przelicznik ~109KM z litra pojemności (?!) Chińskie pierdzidło o żeliwnym cylindrze i 2 zaworkach na cylinder? No way.
Loud pipes save lives

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pn 10 lut, 2014

przy tej jakości części dopręzanie silnika to strzał w kolano. Wałek rorządu ,twarde sprężyny ,do tego dobry gaźnik , wydech ,ustawienie zapłonu. to jest klucz do mocy w tych silnikach. i dobra ,zajebiście spasowana głowica najlepiej z Hondy ss.

Awatar użytkownika
pan_dziobak
Majster
Majster

speeder, co nie zmienia faktu, iż dopreżenie silnika zwiększa jego moc a o tym dyskusja, nie o wytrzymałości.
Loud pipes save lives

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

to fakt ,tutaj masz rację. tyle ,że jak wiadomo za duże sprężanie wcale mocy nam nie doda :)

Awatar użytkownika
pan_dziobak
Majster
Majster

speeder, no tak, bo ze zwiększeniem stopnia spreżania wiaże się kilka innych zmian o których napisałem wyżej :)
Loud pipes save lives

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

i tą metoda łatwo ukazaliśmy że każdy modzony konik to dużo czasu , pracy i kasy. I często niewielki wzrost nocy wymaga wielu zmian. A propos ... Wie ktoś jaki jest stopień sprężania w naszej maszynerii ?

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Docerncie od "pipes;. Już nie chce mi się gadać z każdym Polakiem, bo to jest śmieszne. Każdy ma swój punkt widzenia, jak całe społeczeństwo. Komora sprężania w głowicy jest większa i wałek rozrządu otwiera wcześniej zawór ssący, ma inną charakterystykę. Sorry, ale robię wg siebie i to zawsze gra. Lewa.
Sorry, bez wycieczek, w których ilu Polaków tyle zdań. Każdy chłop ma własne doświadczenia, a jak je potrafi zrealizować to już jest miodzio. Głową betonu nie ruszysz i ja nie jestem księdzem w posłudze. Róbcie co wam mózg nadeśle i kieszeń pozwoli.
LwG
Ostatnio zmieniony pn 10 lut, 2014 przez klemens244, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » pn 10 lut, 2014

Obnoś się jeszcze więcej tymi swoimi zdjęciami, na pewno nam wszystkim tu zaimponujesz...
Przerost formy nad treścią. Większą moc uzyskałbyś wsadzając głowicę 72cc (z takimi samymi zaworami, a mniejszą komorą spalania niż 110cc).

Tyle na ten temat. Jeżeli pojedziesz na hamownię i na kole będzie 10KM to będzie mega wielki wyczyn (chociaż nie liczyłbym na to). 13KM to ma CBR 125, która jest mniej więcej mocy chińskiej 140tki.
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Mam zdjęcia jakie mam, a Ty co masz ? Funkcja ciebie rzuca w ETC ? Bo jakoś wątków technicznych na gg nie podejmowałeś. Mam wałek rozrządu ciekawszy. Znajdź taki w Polsce to będziesz dobry. Już ci pisałem, że są ale od 125 ccm w górę na ebayu. Pogadaj z Juszczakiem 150 zeta dla ciebie.
Obrazek

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Klemens ma ciekawy styl bycia,ale chociaż jest co czytać :D a fotek to rzeczywiście mniej radzę wrzucać :D

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Jasne, już je wszystkie usuwam. Bo mogę to zrobić wg. regulaminu, a niektórzy zielenieją.
Ostatnio zmieniony pn 10 lut, 2014 przez klemens244, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

trochę źle zrozumiałeś. chodzi o to ,byś nie wrzucal zdjęć nie na temat, jak np. tamto przy smigłowcu. a twoje fotki ,gdzie wszystko jest zwymiarowane ,to bardzo przydatne narzędzie. ale tylko dla kumatych :D

Wróć do „Mechaniczne”