• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Olej z odmy

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Adrianek
Specjalista
Specjalista

Olej z odmy

Postautor: Adrianek » pn 03 lut, 2014

Dziś zauważyłem że cały karter i amortyzator jest umoczony w oleju po dłuższej trasie okazało sie że ten olej wydobywa się z odmy. Ojciec mówi że może to być wina pierścienia że ciśnienie idzie w silnik i olej idzie to prawda?

Dodam ze jakiś tydzien temu zamarzł mi wężyk od odmy (nalało sie wody z roztopów) Skutek tego był taki że nawet rozrusznik nie radził krecić a gdy doszedłem o co chodzi i zdjąłem węzyk z odmy to ostro psiukneło powietrzem to mogło być przyczyną że teraz tak sie dzieje jak sie dzieje?

Awatar użytkownika
Kurzac
Weteran
Weteran

Re: Olej z odmy

Postautor: Kurzac » pn 03 lut, 2014

Ja miałem tłok i pierscienie na wykończeniu i też mi lał olej z odmy do tego biały dym . Zamontowałem nowy zestaw 72 i problem ustał . czytałem gdzieś kiedyś że mogło wywalać olej odmą bo za dużo było go w silniku
Ostatnio zmieniony pn 03 lut, 2014 przez Kurzac, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: CZARO » pn 03 lut, 2014

Adrianek, Olej wymieniałeś ostatnio?Jak wymieniałeś to za dużo nalałeś i nadmiar poszedł odmą...
Ostatnio zmieniony pn 03 lut, 2014 przez CZARO, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

Adrianek
Specjalista
Specjalista

Postautor: Adrianek » pn 03 lut, 2014

To też może być bo mam troche ponad stan bo mi sie nalało przy dużo a nie chciało mi się upuszczać ale to już jakiś czas a olej z odmy zauważyłem dopiero dziś
Ostatnio zmieniony pn 03 lut, 2014 przez Adrianek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Adrianek, Następnym razem niech ci się zachce upuści trochę bo wy***ane uszczelki cię zmotywują do upuszczania na następny raz ;)
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » pn 03 lut, 2014

CZARO, jakie wy***ane uszczelki ?
lało się dlatego że było za dużo i tyle :)
:)

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Yato, No jak by miał zapchaną odmę to by mu uszczelke gdzieś wyjebało,nie?

Mercedes 190 by Czaro!

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » pn 03 lut, 2014

Yato, jak jest za dużo oleju to może wyjebać uszczelki.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » czw 06 lut, 2014

jak zapcha się odma to tak, ale od nadmiaru oleju nie :)
będzie za dużo to po prostu wyleci odmą :) a kiedyś jakaś teoria krążyła że jak za dużo oleju wlejesz to Ci uszczelniacze padną wszystkie i uszczelki bo są ciągle zanurzone w oleju <troll>
:)

Adrianek
Specjalista
Specjalista

Postautor: Adrianek » czw 06 lut, 2014

Co z tego że więcej oleju jak wiekszego ciśnienia nie ma jest odma powietrze ma gdzie uciekać tak jak nie którzy mówią jak za dużo oleju to być może idzie powietrze z olejem :) Zauważyłem że jest oleju idealnie tyle ile powinno być teraz :) Zobacze czy dalej będzie olej wydmuchiwał czy nie :) Jeżeli tak to pewnie ten pierścien poszedł ..

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » czw 06 lut, 2014

Kurzac ma na rację.
Drożność odmy to jest ważny temat. Może dlatego jest schowana pomiędzy uszami ramy.
Adrianek. Masz rację. Krótko i na temat.
Obrazek

Awatar użytkownika
skoda41
Praktykant
Praktykant

Postautor: skoda41 » pt 07 lut, 2014

Masz na pewno odmę zapchaną i ci cieknie, ja miałem tak samo, że miałem zapchaną i mi ciekło z niej, bo się robiło ciśnienie duże, płynęło mi po karterach i jeszcze po stopce pasażera, zdejmij wężyk i przeczyść, a będzie ok, a podejrzewam, że za dużo oleju nalałeś i Ci się zapchała ;)

Adrianek
Specjalista
Specjalista

Postautor: Adrianek » pt 07 lut, 2014

Jak sie zapchała jak powietrze napierdalala z niej jak głupie tylko o to chodzi ze razem z olejem. Dobra mniejsza o to teraz mam inny problem.. Kręcę rozrusznikiem on nic delikatnie go pchnę silnik od razu odpala. Myślę ze to sie dzieje jak zamoczę kable ale nie jestem pewien, bo czasem jest ok. Wczoraj po nocy na dworzu odpalił normalnie na rozrusznik przejechałem sie do cpnu zgasiłem normalnie juz na rozrusznik nie odpalił nic nie łapał nawet a pchnąłem go chodził od razu. Wina kabli ?

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » pt 07 lut, 2014

1. Pierścienie, uszczelka pod glowicą, oring gumowy pod głowicą, Tu jest problem.
2.Połącz w przekaźniku rozrusznika elektrycznego miedziane śruby ze sobą po załączeniu stacyjki. Jak rozrusznik zakręci to masz do wymiany ten przekaźnik/stycznik.
jak nie zakręci a usłyszysz charakterystyczne klikanie przekaźnika to weź się za szczotki rozrusznika.
Obrazek

Adrianek
Specjalista
Specjalista

Postautor: Adrianek » pt 07 lut, 2014

klemens ale rozrusznik kreci wszystkie przekaźniki są ok :) Dzis nie odpalił z rozrusznika krecił i nic pchnąłem go odpalił i włączyłem światła zauwazyłem zę są słabe i po dodaniu gazu nie świecą lepiej więc mówie nie ma ładowania= był odczepiony jeden żółty kabel od prądnicy po podłączeniu przy okazji poruszaniu kabli normalnie zaczął odpalać na rozrusznik także nie wiem na razie działa wszystko :)

Dodam że się przejechałem i nie widziałem żeby z odmy leciał ani dym ani olej tylko same powietrze więc myśle że waliło bo był nadmiar. Dzięki za pomoc na razie jest ok :D

Wróć do „Pomoc”