• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Silnik 250 czy nsr?

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Silnik 250 czy nsr?

Postautor: Bumek » czw 21 lis, 2013

Wibracje zawszę będą, nawet w nsr, urok jednego cylindra. Jak ci się podoba, to kupuj, tylko zwróć uwagę na spalanie. A co do tego, że jest wygodna to i tak i nie xd Jak jesteś nieprzyzwyczajony do pozycji na ''ściga'' to po paru km będą Cie bolały ręce i plecy, ale potem to przejdzie ;d
Obrazek

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » czw 21 lis, 2013

kamilek112, powiem Ci tak.
Mam 125 2t, nieco nawet mocniejsze od NSRki i zdecydowanie wolałbym 250cc 4t tam mieć.
Co do 150 4t to na pewno w dalszym ciągu jest to bardziej racjonalny wybór niż 125 2t, ale pozostaje nam kwestia mocy.

Tutaj rodzić się mogą dylematy, ale ja na twoim miejscu wolałbym do Zetki wstawić nawet to głupie 150cc (oszczędzając przy tym kupę kasy, może na następne moto już) niż kupować 125 2t na te dwa sezony :)

Ogólnie odradzam te dwusuwy, bo pół roku temu byłem w twojej sytuacji. Wybrałem nowe moto 125 2t, czego teraz bardzo żałuję.
Ostatnio zmieniony czw 21 lis, 2013 przez szymo_97, łącznie zmieniany 1 raz.
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » czw 21 lis, 2013

Im większa pojemność w rodzinie silników pionowych 125 w ohv, tym wibracje... mniejsze. ;)
Mając 125,włożony zestaw 150 obniża wibracje, a w 250 wibrację są znacznie niższe.
Jak chcesz swapować silnik, to patrz tylko na 250, bo ja mając te 125 cały czas mam efekt "no kurde przydałoby się jeszcze z + 10 km/h do przelotowej więcej i by było extra".
No i fajnym plusem jest to, że rżniesz wszystko co się rusza i co młodzi znają jak y125, cbr 125, mz sm 125 itp, super mocno stuningowane am6 itp. :D
Ostatnio zmieniony czw 21 lis, 2013 przez Outer, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
kamilek112
Praktykant
Praktykant

Postautor: kamilek112 » czw 21 lis, 2013

Wiecie, ja tak się zastanawiam, bo planuję, że to będzie moje ostatnie moto, bo 18, zdam prawko B i już motocykle pójdą na dłuższy okres w zapomnienie raczej, pewnie kiedyś znowu kupię, lecz na razie będę wolał auto :)

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » czw 21 lis, 2013

szymo_97, to chyba na bardzo awaryjny sprzęt trafiłeś, skoro masz o nim tak złe zdanie. Większość ludzi przejedzie na jednej tulei i tłoku ponad 20 tyś km. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest nicasil. Po 20 tyś wymieniasz tłok i tak nawet do 7 razy. Z elastycznością też nie jest najgorzej, przy dobrze wyregulowanym zaworze. Nie kręcisz - jedziesz spokojnie, kręcisz - dostaje strzała.
Obrazek

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » czw 21 lis, 2013

Wbrew pozorom nsrka nie jest aż tak nierozsądna jak to by się mogło wydawać. Nie będe jej bronił bo sam widze że idealna nie jest, ale zacznijmy od tego, że po dobrze wykonanym remoncie można jeździć i jeździć. Znam wiele przypadków, gdzie na oryginalnym nicasilu z porządnym tłokiem kompresja po 2-3 sezonach spadła max o 0,5atm. Spalanie? w porównaniu do zetki dla niektórych ogromne, jednak aż takiej tragedii nie ma, 5,5-6l przy katowaniu (oczywiście zakładając, że mamy zdrowy silnik, dobrze wyregulowany). no ale do tego niestety dochodzi olej. Nie da się ukryć, że koszta utrzymania w porównaniu do zetki będą 2 a może i 3 razy większe.
ALE
pamiętajmy, że moc to nie wszystko. zetka to jednak chinol. Jeśli chodzi o cechy jezdne, nie umywa się do kilkunastoletniego japońca. Zostaje jeszcze prowadzenie oraz hamulce, odpowiednie do danej mocy. przy swapie silnika o tym też trzeba myśleć, więc razem z tym znów wzrasta koszt takiej przeróbki. Pomijając już to, że swap to nie jest plug&play, wiąże się z tym mnóstwo przeróbek konstrukcji motocykla oraz patentów.
więc czy napewno bardziej opłaca się zetka? to już sam przemyśl, ja ci trochę naświetliłem jak to wygląda. nsrke kupujesz zdrową i pałujesz aż nie zdechnie, masz dosyć przyzwoity zawias w porównaniu do zetki, bo np. do rski to się nie umywa, do tego porządne hamulce. silnik dosyć elastyczny jak na 2t ze względu na zastosowanie zaworu wydechowego, czego nie spotkasz w 50cc, które naprawdę nie mają dolnych obrotów. nsrką spokojnie można jeździć poniżej rezo.
Się rozpisałem... :D
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » czw 21 lis, 2013

Bumek, no właśnie nie miałem żadnej awarii bardziej kosztownej niż 49zł (uszczelka pod głowicą), cyl z tłokiem mam idealny, ale kurde boję się gdziekolwiek wyjechać i oczuwam dyskomfort psychiczny na RG :P Poza tym jak widzę, że zaleję bańkę paliwa, przejadę się po wsi wtę i z powrotem, a w baku jest już pusto to mi się płakać chce.
Silnik 2t ma to do siebie, że lubi zrobić niespodziewane "bach" i na kołach do domu nie wrócisz.

W przypadku 4t z rozrządem OHV raczej nie ma sytuacji, kiedy byś nie wrócił do domu z winy silnika.

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co wolisz. Ekonomię, niezawodność i przyjemność z równej jazdy na trasie z wmiarę dobrym przyspieszeniem, czy też większą moc od wysokich obrotów, wyższą precyzję jazdy i sportowe zacięcie, ale niestety kosztem spalania, nieelastyczności i wizję nadchodzącego remontu (u mnie byłoby to po dwóch sezonach, zakladając, że miałbym silnik po remoncie i przejechałby on 20 tyś. bezproblemowo).

Myślę, że nic w tym temacie nie ma już co dodawać. Tak jak napisałem przed chwilą. Odpowiadasz sobie na pytanie czy wolisz wypady z kumplami nad jeziorko, a może zapierdalanie po winklach z kolanem trącym asfalt (tak jak ja) :)
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
kamil13367
Weteran
Weteran

Postautor: kamil13367 » czw 21 lis, 2013

Macie link do silnika 250 4t?

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » pt 22 lis, 2013

że swap to nie jest plug&play

Silnik 125 i 250 mają identyczne wymiary mocowań, identyczne kostki i wszystkie sprawy elektryczne.

jeszcze prowadzenie oraz hamulce, odpowiednie do danej mocy.

Zacisk jest od suzuki gn 250. Konstrukcja jest motocyklem o pojemności 150 ccm. Zetka jest gotowa na swap.

Z silnikiem 250 i nsrką jest śmieszna analogia.
Do połowy obrotów, silnik 250 ma 2x większą moc od nsrki, a ponad połowę obrotów ma 10 koni mniejszą.
Ostatnio zmieniony pt 22 lis, 2013 przez Outer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kamilek112
Praktykant
Praktykant

Postautor: kamilek112 » pt 22 lis, 2013

To jeszcze jedno pytanko, jak sprawa będzie wyglądała między zetką 150/250 a hondą cbr 125? :) Cbr'kę też mogę tanio sprowadzić z Niemiec ;D
Lub może wy dacie jakieś propozycję moto którego by się opłacało kupić i byłby lepszy od zetk i :)
Ostatnio zmieniony pt 22 lis, 2013 przez kamilek112, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » pt 22 lis, 2013

CBR użytkowałem przez 20 tyś. km. Jej łączny przebieg to było 60 tyś. km, a teraz ma już ponad 70 tyś. (mam stały kontakt z kupcem, jeździmy sobie razem itd.) i gada dalej jak nówka :)
Jedyne co mogę o niej złego powiedzieć to to, że ma za blisko kierownicę, a nie tak jak w ścigach powinno być. :D

CBR się po prostu nie psuje, co tu dużo mówić?

Myślę, że ma podobną moc co silnik z Rometa 150, który zresztą jest równie niezawodny jak ten z CBR :P

Jej dużym plusem była 6 biegowa skrzynia i kompletny brak wibracji.

A na A1 chyba najbardziej polecam motocykl Hyosung GT 125 :)
Rama od GS 500, silnik V, bardzo dynamiczny jak na 125 4t, niezawodny do tego.
Cena takiego motocykla jest dosyć niska, więc warto go wziąć pod uwagę.
Ostatnio zmieniony pt 22 lis, 2013 przez szymo_97, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » wt 26 lis, 2013

125 we 2 garach V, bez sensu :) już lepiej tego rometa z pionowym silnikiem.
:)

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » wt 26 lis, 2013

Yato, Jechałeś tym chociaż, że mówisz, że bez sensu?
Dla mnie to bezkonkurencyjne moto na legalne A1 :)
Jedyny minus to brak części jakichkolwiek ;/

Obrazek

gg. 20481530

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » śr 27 lis, 2013

Vałka w 125 jest bez sensu, sama konstrukcja takiego silnika wymusza słabą elastyczność, małą moc i duże spalanie. Vałka jest dobra tylko od 600 w górę. Do 250 ccm powinno się montować tylko proste i stukające single.
Ostatnio zmieniony śr 27 lis, 2013 przez Outer, łącznie zmieniany 1 raz.

sasek94
Weteran
Weteran

Postautor: sasek94 » pt 29 lis, 2013

Yato pisze:125 we 2 garach V, bez sensu :) już lepiej tego rometa z pionowym silnikiem.

zapraszam na wiosne z dowolnym rometem z orginalnym 125cc w 4t;>
i zrobimy teścik:
-elastyczność
-moc
-osiągi
Oo ;)
i najlepiej takiego, który remontu nie miał jeszcze i ma koło 20 paru tyś na blacie;) aby porównanie także akościowe było <brawo>

Wróć do „Moto-topic”