• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Łożyska wału

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
marbie1
Amator
Amator

Łożyska wału

Postautor: marbie1 » pt 11 lut, 2011

Witam, mam pytanie odnośnie łożysk, które znajdują się na wale korbowym.

Więc takk, chciałbym wymienić je(łożyska) bo są już ogromne luzy noo i słychać już je.

Czy da się wymienić oba łożyska? czy tylko te od strony sprzęgła? bo jak widzę na stary wał to raczej nie ma możliwości wymiany łożyska od strony magneta, bo będzie blokowała ta zębatka napędzająca rozrząd...
Więc jak to jest????

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Łożyska wału

Postautor: Dargas » pt 11 lut, 2011

Jesteś pewny ze to łożyska? Może ci się łańcuszek rozrządu rozciągnął i haczy. Ale jeśli chodzi o łożyska na wale to znaczę od tego ze trzeba silnik rozpołowić druga sprawa strasznie ciężko je ścignąć z wału(Strasznie ciężko).

marbie1
Amator
Amator

Postautor: marbie1 » pt 11 lut, 2011

Silnik już rozkręcony, robiłem to już wiele razy więc szybko poszło, uszczelki na szczęście całe:) Mam wał od 110ccm ściągnąłem z niego jedno łożysko(od strony sprzęgła) i założyłem do tego wału, na którym jeżdżę. teraz zostaje łożysko od strony magneta, nawet nie próbowałem go ruszać bo i tak pewnie nie będzie nic z tego...

Da się go ściągnąć czy nie za bardzo? jak tak to w jaki sposób?

adrol

Postautor: adrol » pt 11 lut, 2011

da się ściągnąć tylko potem problem z ustawieniem zębatki rozrządu, no i tego się nie stosuje, lepiej kupić nowy wał, a jeśli chodzi o ściąganie, to nie znam jakiś domowych sposobów, najlepiej takim specjalnym urządzeniem, ale takie widziałem tylko w japoni no i jest droższe niż chiński wał :)

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: piotrek350 » pt 11 lut, 2011

O jezu, zwykły ściągcz wystarczy. Jak masz spawarke to możesz sam zrobić
Jaki¿ to motor piêkny i m³ody? I jaka to na nim dziewica? Zje¿d¿aj¹ z drogi im samochody, Œmigaj¹ przy œwietle ksiê¿yca. Ona mu krêci manet¹ do koùca, a on wci¹¿ podnosi obroty; Pewnie ju¿ rura jest ca³kiem gor¹ca, Pewnie znów wpadn¹ w k³opoty.

marbie1
Amator
Amator

Postautor: marbie1 » sob 12 lut, 2011

Hehe, poskładałem wszystko wczoraj no i działa pięknie basowy dźwięk jest, a nie jak wcześniej tłuczenie w całym silniku...

Stan wałka rozrządu-masakra
ale wkręca się teraz na maksymalne obroty nie jak wcześniej tylko do 6000obr/min

Ze ściąganiem łożysk nie było żadnych problemów obyło się bez żadnych ściągaczy itp. no, ale niestety ten od strony magneta jest stary i już troszkę zużyty.

Wróć do „Pomoc”