• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Ślizgające sprzęgło

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Peny

Ślizgające sprzęgło

Postautor: Peny » pt 02 sie, 2013

Witam. Pewnego razu zaczęły wyskakiwać mi biegi, 1 i 4. Wykorzystałem poradnik Dzikiego, który świetnie się sprawdził i biegi działają lepiej niż na nowym silniku, ale nie w tym rzecz... Złożyłem wszystko, zalałem olej no i jazda. Po chwili zauważyłem, że po odkręceniu manetki na full silnik zamiast "ciągnąć" nabiera nieadekwatnych obrotów do prędkości-sprzęgło ślizgało(linka zluzowana max). Następnego dnia odpalenie silnika było już niemożliwe. Silnik był praktycznie całkowicie wysprzęglony. Spuszczam olej, zdejmuje dekiel. Ruszam kopnikiem, działa! no to myślę, że coś się przycięło i teraz zaskoczyło. Składam. Działa. Przychodzę po 15 minutach, żeby zasechł silikon z myślą zalania go olejem. Ruszam kopnikiem - sprzęgli.

Nie mam bladego pojęcia co może to powodować, bo chyba, jeżeli zaraz po złożeniu działa(choć dziwnie "daleko" zasprzęgla na klamce) to i po 15 minutach powinno być tak samo? Co tam może być nie tak? i dlaczego dzieje się to po chwili?

Liczę na pomoc i pozdrawiam Peny.
Ostatnio zmieniony pt 02 sie, 2013 przez Peny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Piotr.An
Majster
Majster

Re: Ślizgające sprzęgło

Postautor: Piotr.An » pt 02 sie, 2013

Może wymień linkę od sprzęgła? Wszystko dobrze poskładałeś? Podkładkę na sprzęgle założyłeś właściwie?

Peny

Postautor: Peny » pt 02 sie, 2013

Jestem niemal pewny, że złożyłem dobrze, no, ale coś musi być skoro nie działa właściwie. Linka sprzęgła nie ma nic do tego, bo nawet na zdjętej lince sprzęgło się tak zachowuje. Myślałem nawet nad tym, że seryjnie była grubsza uszczelka, no ale taką różnice przecież zluzowanie linki by skorygowało. Help!

Tidziak
Amator
Amator

Postautor: Tidziak » pt 02 sie, 2013

Miałem tak samo. Odkręć obok silnika tą pokrywkę i posmaruj jakimś smarem.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » pt 02 sie, 2013

Ja też to miałem cięgło się blokowało, WD 40 i jazda :D
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Peny

Postautor: Peny » pn 19 sie, 2013

Docisk blokował się. Nie wiem po co, ale jest tam prostopadły otwór do otworu w, którym pracuje docisk. W wyniku niecentrycznej pracy tego elementu utworzył się taki jakby "pierścień" który całkowicie blokował powrót docisku do pierwotnego położenia. Pilnik i działa. Do zamknięcia.

Wróć do „Pomoc”