• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problem z elektryką w quadzie.

razor500
Specjalista
Specjalista

Problem z elektryką w quadzie.

Postautor: razor500 » pt 26 sie, 2011

Witam. Mam problem z brata quadem, bo wczoraj wypadło mu z ramy takie "coś" i niektóre kable co z tego "czegoś" wychodzą się wplątały w łańcuch i się pourywały.
To "coś"ma kształt puszki. I do tego czegoś są podłączone kable: kabel od rozrusznika, kabel od akumulatora(+), kabel z bezpiecznikiem. Te kable się do tego czegoś przykręca. Jeszcze wychodzą z tego "czegoś" 2 kable które są przyczepione na stałe i na końcu tych kabli jest kostka. Te 2 kable co są na stałe, się urwały i musiałem je przylutować, od kabla z bezpiecznikiem urwała się końcówka, ale już ją od nowa zamontowałem i jest dobrze. Mam nadzieję, że wystarczająco dobrze wytłumaczyłem i wiecie o co mi chodzi. To "coś' mam na 100% sprawne, bo moje yamasaki normalnie działa na tym "czymś" z quada. Kable w quadzie poprzyczepiałem tak samo jak mam w yamasaki ale elektryka nie działa(jedynie działa światło stopu), a rozrusznik nie kręci.Z tego "czegoś" wystają 2 śrubki i na te śrubki nakłada się kable i się przykręca nakrętką. Przy 1 śrubce jest kabel z rozrusznika, a przy 2 kabel dodatki od akumulatora i ten kabel z bezpiecznikiem. Tak mam w yamasaki i jest ok, a quad nie działa na takim podłączeniu. A jak ten dodatki kabel od akumulatora podłączę do tej samej śrubki co jest podłączony rozrusznik, to rozrusznik kręci, ale bez naciskania guzika od rozrusznika i nawet kręci bez kluczyka w stacyjce no i iskrzy się. Jak ja mam to podłączyć, żeby działało? Co robię źle?

Awatar użytkownika
m4niek
Majster
Majster

Re: Problem z elektryką w quadzie.

Postautor: m4niek » sob 27 sie, 2011

Cewka zapłonowa, regulator napiecia ? cos z tych rzeczy.

Obrazek
http://www.facebook.com/pages/Low-Mania ... 640?ref=hl ---> Zapraszam do lajkowania :)

"ÂŻycie jest za krĂłtkie, Âżeby na iskrĂŞ czekaĂŚ 2 obroty waÂłu!"

Sprzedom! : http://tablica.pl/oferta/romet-k-125-cz ... 1d3baaa8be ;)

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » ndz 28 sie, 2011

Nie, to nie jest ani regulator napięcia i raczej nie cewka zapłonowa, ale nie jestem pewien. Najprościej jak ktoś ma silnik z rozrusznikiem, żeby zobaczył dokąd idzie kabel od rozrusznika. Prosiłbym o szybką odpowiedź, bo chciałbym w końcu zrobić tego quada ale nie mam pojęcia jak.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » ndz 28 sie, 2011

Ty mówisz o przekaźniku rozrusznika.
http://allegro.pl/przekaznik-rozrusznik ... 18971.html chodzi o takie coś?

Wróć do „Pomoc”