• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Upgrade 50cc do osiągów DAX'a 6V ?

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
striker994
Amator
Amator
Pojazd: C1 Via City

Upgrade 50cc do osiągów DAX'a 6V ?

Postautor: striker994 » ndz 01 maja, 2016

Witam,

Chciałbym pobawić się z moim C1, jednakże chciałbym chwilowo pozostać przy pojemności fabrycznej. Mam malutki przebieg i szkoda mi zmieniać cylindra. Wyczytałem na forum, że DAX 6V miał moc nie 3 ale 4.5 KM. Mnie nie zależy tak bardzo na prędkości maksymalnej, bardziej na przyspieszeniu. Co proponujecie wymienić ? Co ja widzę :

- Dysza główna. O ile pamiętam, to w C1 mam fabrycznie 68 ( na ciepłym silniku przy ssaniu idzie lepiej niż bez ). Ile jest fabrycznie w Ogarach przed 2009 rokiem ? 72 ?
- Chciałbym zmienić wałek rozrządu. Czy ten będzie dobry : http://www.ebay.co.uk/itm/Z40-Pit-Bike- ... 3d01454ac4 ? Będzie pasował do 50 cc ? Nie będzie problemów z dopasowaniem do głowicy, zębatek rozrządu itd ?
- Króciec dolotowy. Ile wynosiła jego średnica w DAX'ach, a ile wynosi w Rometach ? Warto zmieniać ?
- Na końcu zębatka. Którą zmieniać ? Przednią, czy tylnią ? O ile zębów więcej / mniej niż w fabryce ? Chodzi mi o przyspieszenie.

Co jeszcze proponujecie ?

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Upgrade 50cc do osiągów DAX'a 6V ?

Postautor: to&owo » ndz 01 maja, 2016

dysza 72. Krociec zostaw jaki jest. Walek nie pasuje. W 6v cala robote robi glowica. Zebatki to juz od ciebie zalezy, zabek mniej na przod i git.

Awatar użytkownika
striker994
Amator
Amator

W takim razie, czy znacie jakiś wałek ( może być za granicą ), który by pasował ?

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

jest, kiedyś nawet na forum sprzedawał chyba michalek14, tyle, że w 50ccm pewnie mieszanka będzie ciągle za bogata :D

Awatar użytkownika
striker994
Amator
Amator

W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak czekać, aż ktoś się ujawni, kto wie, co to za wałek :) Na allegro jest zestaw moretti 72 cc ( cyl, głowica uzbrojona w m.in "tuningowy wałek rozrządu" ) - ściema, czy faktycznie mają wałki o innych krzywkach ?

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

z tym wałkiem to wałek xD

Awatar użytkownika
striker994
Amator
Amator

Dobrze powiedziane <rotfl> Dupki cholerne. To w takim razie, czy wałek, o którym była mowa wcześniej, będzie kompatybilny z 72cc i mieszanka będzie ok ?

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

tak. ogólnie w 72 i 88ccm drzemie olbrzymi potencjał, np. sporo większy niż w 110 na ich bazie :)

Latos
Specjalista
Specjalista

Postautor: Latos » pt 06 maja, 2016

speeder pisze:tak. ogólnie w 72 i 88ccm drzemie olbrzymi potencjał, np. sporo większy niż w 110 na ich bazie :)

Można troszkę więcej się na ten temat dowiedzieć? :)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » pt 06 maja, 2016

wszystko rozbija się o kasę :P zz 88ccm da się wycisnąć 16KM przy spalaniu ok. 4l na 100km. podstawą jest głowica z hondy ss90. ogólnie silnik z tej hondy to najlepsza baza do tego, by osiągnąć taką moc (fabryka daje nam 8KM - o jeden konik mniej niż w YX120). do tego skrzynia 5-cio biegowa, z tego co pamiętam z ss50, młodsze roczniki.i kupa inny części. ogólnie mnóstwo kasy i sporo zabawy tokarkami, ale warto jak jest budżet.
nawet chiński silniczek z oryginalnym zestawem 88 można wystroić na 8 KM z dość dużą żywotnością. tylko tutaj obowiązkowo musi się pojawić sprzęgło z trzema tarczami, odchudzony wał, lżejsze magneto. fabryczna głowica, rozfrezowana z 50ccm pozwoli na max 6,5KM, głowica od 72ccm pozwoli spokojnie na 8 KM, doprężona głowica od 110ccm pozwala pokonać granicę 8KM przy tej samej wartości NM.

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » sob 07 maja, 2016

Seeder ruszyłeś fajny temat. Powiedz mi jak doprężyć głowice w110. Ja mam narazie od 72 ale coś to za bardzo nie chce sie kręcić powyrzej 7500 tyś obr. Ewentualnie jak z 110 wycisnąć co sie da ale zeby bużetu nie zruiniwać. Powiedz coś więcej jak wiesz o tym sprzegle 3 tarcze bo go znaleść nie moge. Czyli wszystko o 110 zeby to latało na wysokości lamperi. <prosi>

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » sob 07 maja, 2016

albo uszczelka mls, albo splanowac nieco glowicę :D sprzeglo trzy tarczowe...jest patent :D do fabrycznego upchac trzecią tarczę. Lub kupić, niektóre hondy miały takie w 110ccm. Ale to już koszta i nie wiem czy wchodzi bez modyfikacji.

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » ndz 08 maja, 2016

speeder pisze:fabryczna głowica, rozfrezowana z 50ccm pozwoli na max 6,5KM, głowica od 72ccm pozwoli spokojnie na 8 KM, doprężona głowica od 110ccm pozwala pokonać granicę 8KM przy tej samej wartości NM.

speeder, wszystko fajnie, tylko jak zweryfikować te nowinki. W praktyce mamy wielkie problemy aby nasze 110 przekroczyły te magiczne 6.5 KM. W dodatku głowica od 72 ma takie same rozmiary zaworów jak od 110, przy czym ma mniejszą komorę spalania, co sugeruje, że od 72 będzie lepsza.

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » ndz 08 maja, 2016

Ma ktoś jakieś źrudełko do uszczelki mls chetnie kupię. Moze jakiś link.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » ndz 08 maja, 2016

o tę komorę spalania sie rozbija. O jej ksztalt. Delikatne planowanie powoduje, że uzyskujemy wyższę ciśnienie w komorze spalania. Większość osób blokuje możliwości 110 montażem...zbyt dużych gaźników i kolektorów o potężnej średnicy.

Wróć do „Mechaniczne”