Witam,
Chciałbym pobawić się z moim C1, jednakże chciałbym chwilowo pozostać przy pojemności fabrycznej. Mam malutki przebieg i szkoda mi zmieniać cylindra. Wyczytałem na forum, że DAX 6V miał moc nie 3 ale 4.5 KM. Mnie nie zależy tak bardzo na prędkości maksymalnej, bardziej na przyspieszeniu. Co proponujecie wymienić ? Co ja widzę :
- Dysza główna. O ile pamiętam, to w C1 mam fabrycznie 68 ( na ciepłym silniku przy ssaniu idzie lepiej niż bez ). Ile jest fabrycznie w Ogarach przed 2009 rokiem ? 72 ?
- Chciałbym zmienić wałek rozrządu. Czy ten będzie dobry : http://www.ebay.co.uk/itm/Z40-Pit-Bike- ... 3d01454ac4 ? Będzie pasował do 50 cc ? Nie będzie problemów z dopasowaniem do głowicy, zębatek rozrządu itd ?
- Króciec dolotowy. Ile wynosiła jego średnica w DAX'ach, a ile wynosi w Rometach ? Warto zmieniać ?
- Na końcu zębatka. Którą zmieniać ? Przednią, czy tylnią ? O ile zębów więcej / mniej niż w fabryce ? Chodzi mi o przyspieszenie.
Co jeszcze proponujecie ?

Na allegro jest zestaw moretti 72 cc ( cyl, głowica uzbrojona w m.in "tuningowy wałek rozrządu" ) - ściema, czy faktycznie mają wałki o innych krzywkach ?
Dupki cholerne. To w takim razie, czy wałek, o którym była mowa wcześniej, będzie kompatybilny z 72cc i mieszanka będzie ok ?
zz 88ccm da się wycisnąć 16KM przy spalaniu ok. 4l na 100km. podstawą jest głowica z hondy ss90. ogólnie silnik z tej hondy to najlepsza baza do tego, by osiągnąć taką moc (fabryka daje nam 8KM - o jeden konik mniej niż w YX120). do tego skrzynia 5-cio biegowa, z tego co pamiętam z ss50, młodsze roczniki.i kupa inny części. ogólnie mnóstwo kasy i sporo zabawy tokarkami, ale warto jak jest budżet.