Kiedyś kupiłem głowicę do 72cc która miała trochę większe średnice kanałów niż seria przy tych samych średnicach grzybków zaworów. Nie mierzyłem reszty, ale po założeniu tego na cylinder 110 było na tyle ciasno, że tłok walił po zaworach. Pomogło dopiero frezowanie w tłoku, ale silnik przeżył niecałe 200km.
Nie mam pojęcia jaki osiągnąłem stopień sprężania. Pamiętam tylko, że było go ciężko kopnąć w stosunku do świeżo dotartego 72cc. Ale to bylo robione na pałę, bez merytorycznego przygotowania

A może to tłok był felerny...
Tak patrzę na wątek, i zapomnieliście o jakimś lżejszym wydechu. Nie mówię już o liczeniu pojemności, ale fajnie byłoby jeśli chociaż nie będzie zwężek jak to w chińczykach bywa.
Również zgadzam się, że 88 to najbardziej rozwojowa opcja. Pojemność się zwiększa przy krótkim skoku tłoka, a to daje szanse na dosyć bezpieczne kręcenie w okolicach 5 cyfr

Parę lat temu ktoś rzucił tu temat głowicy 125. Skończyłem obserwować na szukaniu zębatki wałka. Doszło to w ogóle do skutku?
Teraz, po paru latach mam zamiar składać ten silnik na nowo i temat mnie zaciekawił. Sorry jeśli coś pokręciłem. Po przesiadce na większe moto wypadłem z obiegu i nie jestem na bieżąco z 139.