• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Zwarcie

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Zwarcie

Postautor: Spidi67 » śr 02 maja, 2012

Yo ziomki :) otóż jest taki problem u mnie w ogim:
Włączam zapłon i jeśli jest prąd bo raz jest raz nie ma, naciskam starter i w tym czymś obok akumulatora, to chyba jakiś przekaźnik, co 2 + do niego idą, coś tak pstryka tylko a rozrusznik wgl nie kręci. Jeśli jest prąd to swiatłą itp wszystko działa na zgaszonym silniku także. Żeby odpalić moto muszę kopać z kopniaka. Szukałem tego zwarcia wszędzie każdy kabel po kablu i nic nie znalazłem, iskier po ciemku też żadnych nie widać . Wie ktoś gdzie szukać? zostały mi tylko włączniki i przycisk starteru :)
<troll>

KredeK
Specjalista
Specjalista

Re: Zwarcie

Postautor: KredeK » śr 02 maja, 2012

Sprawdź czy masz dobrze dokręcone kable przy akumulatorze.

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

prosiłbym raczej o konkretniejsze wypowiedzi ;]
<troll>

KredeK
Specjalista
Specjalista

Postautor: KredeK » śr 02 maja, 2012

To znaczy te jakby to nazwać " klemy" . Na pozór mogą wydawać się dokręcone dobrze, ale do pewności sprawdź to , no chyba że już to zrobiłeś. U ojca w samochodzie często się to luzowało i niby wszystko było ok a po przekręceniu zapłonu było tylko cyknięcie .

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » śr 02 maja, 2012

przekaźnik zawsze pyka, jak tylko jest podlaczony do pradu i sie go uruchomi ;)
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Mam dobrze dokręcone , czyściłem je nawet bo jakies brudne były :D dokręcone jest wszystko git .
<troll>

Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

Postautor: stepien0601 » śr 02 maja, 2012

Obrazek
Masz tam takie coś, to jest przekaźnik rozrusznika, musisz zewrzeć te dwie śruby kluczem metalowym, jak zewrzesz i zacznie kręcić to znaczy, że ten przekaźnik jest zepsuty. Jeżeli tak się okaże to pisz na PW, mam taki nowy na sprzedaż. Leć to sprawdzić.

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

n0r3k, no ale chyba nie tak głośno zawsze? :D stepien0601, sprawdze jutro bo obecnie nie mam światła w garażu ;P Ale nie zrobi sie jakies konkretne zwarcie jak je połącze ze sobą? bo ja nie mam bezpiecznika, tylko zwatowane jest więc się obawiam żeby jej nie spalić.
Ostatnio zmieniony śr 02 maja, 2012 przez Spidi67, łącznie zmieniany 1 raz.
<troll>

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » śr 02 maja, 2012

TO zwarcie napewno? moze cos z czujnikiem biegow, jak nie ma luzu to rozrusznik nie kreci ;D

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

trololoxd, jak jest prąd, to pokazuje N , pozatym na biegu i wciśniętym sprzęgle też nie kręci więc odpada .
<troll>

Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

Spidi śmiało możesz tak robić, robiąc tak palisz go na krótko, paliłem tak quada, bo nie chciało mi się tego wymieniać. Ty tylko sprawdź czy po zwarciu tego będzie kręcił (jak przyłożysz klucz to nie naciskaj przycisku od rozrusznika, on sam zacznie krecic) Daj znać co i jak, jak będzie zepsute pisz - mam tanio)

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » śr 02 maja, 2012

Ja to miałem np tak (tzn mam nadal ale pier^ole to :D): jak w przełączniku długich krótkich masz kilka drucików do krótkich zlutowanych i kilka do długich, czyli jak zdejmujesz przełącznik widzisz dwie 'kropelki lutu'. I mi się z długich jeden drucik dosłownie oderwał i dotykał do krótkich i po każdym włączeniu długich tylko czułem swąd palonych kabli :D Ostatecznie wypiąłem z kostki kabel, który odpowiadał za długie, zaizolowałem i jeżdżę bez, bo niepotrzebne (krótkie nawet dalej świecą <troll> ) ale trzeba będzie się wziąć za to, bo za rok w lipcu przegląd ;/
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Raczej zwarcie bo często gdy "jest prąd" nacisne starter i już go nie ma ;) . Żeby był znów to musze moto odpalić z kopniaka , zgasić, włączyc zapłon i jest <smile>

[ Dodano: |2 Maj 2012|, o 21:57 ]
stepien0601, no ale ja bezpiecznika nie mam tylko zwatowane to napewno sie nie spali instalacja ? :) jeśli te coś będzie do kitu to jutro się pojawię u cb na PW :D
O a mam jeszcze taki problem, mianowicie czy nacisne hamulec czy nie to tylne swiatło stopu i tak świeci :/ odpiąłem ten czujnik od nożnego hamulca i nadal lipa. przy łapce hamulca przedniego są takie 2 kable ( chyba od czujnika ) odpiąłem je i też swieci :D co jest ku*wa grane? :D
Ostatnio zmieniony śr 02 maja, 2012 przez Spidi67, łącznie zmieniany 1 raz.
<troll>

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » śr 02 maja, 2012

Spidi67, a powiedz, jak dajmy na to naciśniesz rozruch to 'pyk' i gaśnie luz, tak? A jak potem odpalisz z kopa i gasisz go, to świeci się luz?
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

Spidi67, nie spalisz, ja nie spaliłem w quadzie. Wystarczy, że dotkniesz na kilka sekund i będziesz wiedział.

Co do drugiego problemu jak odpiąłeś te kable to "też świeci" czy nie świeci?

Wróć do „Pomoc”