• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Junak 901, pytania

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
kamil93

Junak 901, pytania

Postautor: kamil93 » wt 27 mar, 2012

Mam problem. Zastanawiam się nad kupnem Junaka 901, skusił mnie swoim wyglądem, licznymi pozytywnymi opiniami, ceną, no i cylindrem 72... Tutaj właśnie zaczyna się problem. Czytałem już na kilku forach na ten temat, tutaj również i nadal nie wiem, czy jest ta 72 w nim, czy 50, czy niektóre mają tak, inne tak.
Chętnie też wysłucham Waszych zaktualizowanych opinii na temat Junaka. Powiem jeszcze, że byłby to mój pierwszy skuter. Nie mam za wielkich funduszy (właściwie póki co wcale ich nie mam <lol> ), więc nie ma tu mowy o włoskich cacuszkach, fajnych japońcach itd. Skuter służyłby mi do dojazdu do pracy i na uczelnię (w jedną stronę 25 km). A skoro o tym mowa, to jeszcze spytam o spalanie. Czytałem, że całkiem niewielkie, prawda to?
Za odpowiedź z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Lunatyk^
Weteran
Weteran

Re: Junak 901, pytania

Postautor: Lunatyk^ » wt 27 mar, 2012

każdy ma 72 w oryginale.
spalanie 2,5l średnio.
To nie skuter tylko motorower.

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » wt 27 mar, 2012

Ja mam Ferro 901 ale to jest to samo co Junak ;) Spalanie rzeczywiście niskie, kiedyś udało mi się zejść na jakieś 1.7l/100km ;] Bezawaryjny, jeżdżący ;) Nie potrafię Ci opisać dokładnie, pytaj o co chcesz, a ja odpowiem (lub postaram się) ;)
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
EDEKNWZ
Weteran
Weteran

Postautor: EDEKNWZ » wt 27 mar, 2012

nie wiem jak tam w nich orginalnie jest ale często sprzedawcy sami zakładają 72 żeby cena wzrosła i skusiła kupców.A spalanie to chyba około 2l/100

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » wt 27 mar, 2012

Junak to nie skuter :P
Na spalanie wpływa dużo czynników <mysli> Przy normalniej jeździ powinien palić 2l na setkę :)
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

kamil93

Wybaczcie za ten skuter. Motorower, tak? Mówiłem, że jestem w tym całkowicie zielony i to ma być mój pierwszy motorower. :)
No dobrze. Wracając do cylindra. Jeśli na allegro sprzedawca pisze, że jest to 49, to pisze tak, bo tak jest w rzeczywistości, czy pisze tak, bo tak jest w papierach? No i czy sprzedawca sam wie, co sprzedaje, a jeśli nie, to czy będę mógł go poprosić, aby to sprawdził? No i najważniejsze. Czy zdarza się, że wciskają kit, że jest to 72, a tak na prawdę jest to 50?

Mam jeszcze parę innych pytań. Czytałem, że po zakupie trzeba coś zmienić, żeby Junak szybciej jeździł, ale nie pamiętam nazwy tego czegoś, a nie pamiętam co to było. Wiem, że zmniejszało to chyba przyspieszenie, za to zwiększało v-max. Czy (jeśli odgadniecie o co mi chodzi) Wy to także wymienialiście?

O, a może ktoś jest z Krakowa i mógłby polecić jakiś sklep, gdzie mógłbym zamęczyć sprzedawcę pytaniami na temat Junaka, czy mógłbym nawet go sprawdzić, tzn. przejechać kawałek po jakimś parkingu, żeby zobaczyć, jak ta maszynka pracuje.

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » wt 27 mar, 2012

Podobnież od nowości ma 72, kilka osób rozbierało silnik i mówiło, że w istocie tak jest:) To co trzeba wymienić to może moduł zapłonowy ;) Ale nie tutaj - Ferro/Junak od nowości nie są blokowane:)
Sprzedawca pisze tak jak ma w papierach, sam nie sprawdza jaki jest ten silnik:) Kiedyś napisałem do Almot (produkcja Ferro/Junak) aby napisali, jaka jest średnica seryjnego cylindra, ale nie napisali ;]
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » wt 27 mar, 2012

kamil93 pisze:. Jeśli na allegro sprzedawca pisze, że jest to 49, to pisze tak, bo tak jest w rzeczywistości, czy pisze tak, bo tak jest w papierach?

PIsze w papierach że 49 a jest 72cc w rzeczywistości :)
kamil93 pisze:Mam jeszcze parę innych pytań. Czytałem, że po zakupie trzeba coś zmienić, żeby Junak szybciej jeździł, ale nie pamiętam nazwy tego czegoś, a nie pamiętam co to było.

Pewnie o moduł Ci chodzi :) ale raczej junak nie będzie blokowany na module :P
kamil93 pisze:Wiem, że zmniejszało to chyba przyspieszenie, za to zwiększało v-max. Czy (jeśli odgadniecie o co mi chodzi)

Zębatek nie zmieniaj junak i tak juz ma zebatki na Vmax :D

kamil93

W takim razie już ostatnie pytanie, jakie przychodzi mi do głowy, jak pracować z nowym silnikiem? Macie jakieś inne sposoby, niż spokojna jazda do 40 km/h przez 500 km? Oczywiście, nie myślcie sobie 'Oho, znalazł się. Chce wsiąść na motorower i od razu go katować', bo jednak zależy mi, żeby jak najdłużej ten Junak mi służył i był w dobrym stanie. Ale czy tak mała prędkość jest konieczna, nie chodzi tu bardziej o jazdę na niskich obrotach? Mam do przejechania dość długi odcinek ruchliwej drogi i boję się wkurzonych kierowców, którzy będą za mną jechać <rotfl>

A wybiegając daleko w przód... Jak jeździć na takiej maszynie, żeby było ekonomicznie i jej nie obciążać? Chodzi tu przede wszystkim o zmianę biegu, tak? Przy jakiej liczbie obrotów?

Awatar użytkownika
Pawlos312
Weteran
Weteran

Postautor: Pawlos312 » wt 27 mar, 2012

kamil93, obyś tylko robił często przerwy w okresie docierania i będzie git. Co do biegów to czuć kiedy wrzucić następny bieg-tak samo jak w samochodzie.
Obrazek

kamil93

Czyli podczas docierania na raz 25 kilometrów odpada?

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » wt 27 mar, 2012

kamil93, nie odpada, ale trzeba przerwy robić tak co 10km żeby się nie grzał ;)

kamil93

A długie te przerwy? Tak około?

Czyli najlepiej nie za wysokie obroty, nie za szybko i nie za długo?

60km/h to za szybko, jak na silnik na dotarciu?

Awatar użytkownika
Lunatyk^
Weteran
Weteran

Postautor: Lunatyk^ » wt 27 mar, 2012

kamil93 pisze:A długie te przerwy? Tak około?

Czyli najlepiej nie za wysokie obroty, nie za szybko i nie za długo?

60km/h to za szybko, jak na silnik na dotarciu?

No przerwy jak silnik jest gorący.
Nie jeździć na dużych obrotach.
60km/h za dużo.

kamil93

I tak 500 km pierwszych zrobić, czy więcej? No i na ile tysięcy kilometrów wydaje Wam się, że ten Junak pociągnie (nie biorąc pod uwagę mojego niedoświadczenia, jeśli chodzi o jazdę)?

Wróć do „Pomoc”