• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Zmiana v-maxu po regulacji gaźnika

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Gusmas
Majster
Majster

Zmiana v-maxu po regulacji gaźnika

Postautor: Gusmas » sob 03 wrz, 2011

Witam, tak jak poradzono mi w wczesniejszym temacie, wyregulowałem gaźnik, problem z brakiem możliwości odpalenia bez ssania nie znikł, lecz pojawił się nowy.
Otóż nie jestem specem, nie do końca się znam na regulacji gaźnika, ale zrobiłęm to tak jak mi kazano, wszystko dobrze, lecz po kilku godzinkach postanowiłem się przejechać, i vmax spadł z 75 km/h do 65...
Może to źle wyregulowałem mieszanke? nie wiem o co chodzi...
Może powinienem oddać motor do serwisu? bo jak już wspominałęm nie znam się na tym, i może lepiej żebym już nic nie ruszał, jak myślicie?

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Zmiana v-maxu po regulacji gaźnika

Postautor: Spidi67 » sob 03 wrz, 2011

Gusmas pisze: problem z brakiem możliwości odpalenia bez ssania nie znikł
a cos ty myslal? ze co? ... gaznik jakos ustawisz i bez ssania se bedziesz mogl odpalac? tak ciezko łapke dać i wlaczyc ssanie??? ...
Gusmas pisze:Może to źle wyregulowałem mieszanke? nie wiem o co chodzi...

pojezdzij z 15min i sprawdz kolor swiecy, wtedy bedziemy wiedziec jak ustawiles mieszanke.
<troll>

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 03 wrz, 2011

Po pierwsze nie wyregulowałeś.
Po drugie nie oddawaj do serwisu, tam mogą ci to jeszcze bardziej spartolić, jeżeli już to do doświadczonego mechanika.
Po trzecie najlepiej wziąć śrubokręt i jeździć, przestawić i dalej jechać, metoda prób i błędów.
Po czwarte nie patrz na kolor świecy tylko patrz jak jedzie i ile pali. Na kolor nie ma co patrzeć. Dlaczego?- Dlatego że mamy chiński gaźnik= chińskie wykonanie. Możesz mieć kawę z mlekiem ale co z tego jak będzie pił 3 litry i jechał 55km/h. Zupełnie inna sprawa z Markowym gaźnikiem.
Przykład? Choćby ja. Miałem idealnie wyregulowany gaźnik względem świecy, przejechałem 20km i dalej kawa z mlekiem i dobrze jeździł, 100km i świeca okopcona i słabo jeździ. WTF?! Wyregulowałem tak aby jeździł dobrze i miał umiarkowany apetyt na paliwo. Kolor świecy? Czarna sadza. Jeżdzę tak od 1.5kkm i nie widać jakichkolwiek efektów ubocznych. A motor jeździ znakomicie.
Ostatnio zmieniony sob 03 wrz, 2011 przez Alpen, łącznie zmieniany 1 raz.
modó³ wm mugen sport cdti

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Alp3n, dziwne bo u mnie kolor swiecy zawsze odpowiada zachowaniu silnika ;]
<troll>

Awatar użytkownika
Gusmas
Majster
Majster

Spidi67, Jeżdżąc 2 godziny na ssaniu też normalne ze nie odpala bez niego? jajka mogę smażyć na silniku, ale bez ssania i tak nie odpali, a ze ssaniem dużo pali.

Co do koloru świecy, jest ona brązowo-czarna, taka ma być ta? a powiedzcie mi, jak jest czarna to za dużo paliwa dostaje, a jak biała to za mało?
I czemu nie do serwisu?przecież tam są mechanicy którzy na pewno lepiej to zrobią niż ja, a jak spierdolą, to sami muszą naprawić.

A co do gaźnika Alp3n, nie wiem jak wy ale ja mam japoński.
Ostatnio zmieniony sob 03 wrz, 2011 przez Gusmas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 03 wrz, 2011

Gusmas, Taaa Japoński. Też mam napisane STANDARD OF JAPAN. Nie uwierzę puki nie zobaczę zdjęcia tego japońskiego gaźnika. W serwisie pracują ludzie którzy są z innego zawodu, przykład- u mnie w serwisie pracuje piekarz -.-
modó³ wm mugen sport cdti

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Gusmas pisze:Jeżdżąc 2 godziny na ssaniu
a kto ci człowieku każe jezdzic 2 godziny na ssaniU???????? odpala się na ssaniu z minute , dwie niech sobie pochodzi i się wyłącza a na ssaniu się nie jezdzi... Co do gaznika to masz chinski pisze na nim "standard of japan" a nie "made in japan" a czesto zdarza sie , ze "made in japan" to tez podróbki ;]
Jeśli swieca jest biała to dostaje zadużo powietrza, zamało paliwa czarna naodwrót.
<troll>

Awatar użytkownika
Gusmas
Majster
Majster

Z tymi 2 godzinami to był przykłąd, chodzi o to że nawet po minucie, czy po 5, czy po 15, nie ważne jak ciepły by był to bez ssania nie odpali, po prostu gaśnie odrazu jak je wyłącze.
Jutro wyreguluje jeszcze raz i dam odpowiedź.

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Gusmas, no to wyrażaj się dokładnie :) ja bym proponował pobawić się z iglicą, mianowicie zwiększyć dawke paliwa, o jeden czy dwa ząbki.
<troll>

Awatar użytkownika
Gusmas
Majster
Majster

Postautor: Gusmas » ndz 04 wrz, 2011

Ja nawet nie wiem gdzie ta iglica jest, może jednak oddać do mechanika co?
Przedzwonię do mechanika mojego ojca, może on to tanio zrobi, a chłop się zna.
Ostatnio zmieniony ndz 04 wrz, 2011 przez Gusmas, łącznie zmieniany 1 raz.

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Spidi67 » ndz 04 wrz, 2011

Gusmas, ja proponował bym naprawde samemu sprubować :D jeśli Ci się nie uda to wtedy :) a co do iglicy, to jak masz gaźnik i idzie do niego taka linka na samej górze gaźnika odrkęcasz to i tam jest właśnie iglica. Wyjmujesz ją z tej linki i masz tam w tej tulejce takiej czarnej takie zabezpieczenie wygląda jak litera M . Wyjmujesz je tylko zapamietaj jak bylo wczesniej ;) i masz igłe . Na niej jest taka malutka blaszka i właśnie ją możesz dać o 1 lub 2 stopnie niżej wtedy igła się podniesie i bedzie miał więcej paliwa.
Wtedy próbuj regulować od nowa gaźnik ;P A za regulacje gaźnika to się nie powinno zapłacić więcej niż 10zł :)
<troll>

Awatar użytkownika
Darvix
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Darvix » ndz 04 wrz, 2011

Spidi67, 10zł powiadasz :d Gościo na allegro w ogłoszeniu Nsr pisał że za wyregulowanie gaziora przez ktore zmniejszyło się spalanie i v-max o 10 km/h a przyspieszenie zostalo bez zmian zapłacił 50zł xD <glupek> <rotfl>

A co do tematu to prubuj sam to jest banalne nie patrz na kolor swiecy tylko wez srubokret i jezdzij sprawdaj jak zle to poprawiaj i tak az do skutku ;p

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Spidi67 » ndz 04 wrz, 2011

DamixRacing pisze:Gościo na allegro w ogłoszeniu Nsr pisał że za wyregulowanie gaziora przez ktore zmniejszyło się spalanie i v-max o 10 km/h a przyspieszenie zostalo bez zmian zapłacił 50zł xD <glupek> <rotfl>
niezly koles <lol> ale ja kiedyś naprawde płaciłem 10zł za regulacje gaźnika ;)
<troll>

Wróć do „Pomoc”