• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Zatarty cylinder

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Pilo
Majster
Majster

Zatarty cylinder

Postautor: Pilo » czw 29 sty, 2015

Kupiłem używany motorek o przebiegu 3000km. Ja pojeździłem kolejne 2200km i odstawiłem motor na zimowanie. Sprawny, nie gorszy niż w chwili zakupu. Nigdy mi nie spuchł oraz nie tracił mocy, nie kopcił. Mój styl jazdy to dziadkowanie ~ 5500 40km/h. Miałem wyciek oleju na dole cylindra/głowicy. Rozkręciłem to i przez przypadek odkryłem, że mam zatarty cylinder. Bardzo zagadkowa sprawa. Chciałbym abyście pomogli mi w odkryciu przyczyny usterki oraz dogłębnym zbadaniu układu olejowego silnika poziomego.

Chronologicznie:
-3000 zakup, wyciek oleju głowica/cylinder, nowy olej, stary miał drobinki metalu
-3500 regulacja gaźnika, wcześniej motorek jeździł na zbyt bogatej mieszance
-dolewka 200ml oleju
-4000, wypada 1 bieg, odkręciła się gwiazdka wybieraka, pełno zbitego pyłu w odśrodkowym filtrze oleju
-4300 tak jakby lepiej jedzie. Dziwne wrażenie, jakby się dotarł.
-4700 dolewka 150ml oleju, zimno październik, później problemy z olejem typu przybywa, śmierdzi benzyną, spalinami, rozrzedzony
- 4900 wymiana oleju, pozbycie się poprzednich problemów
- 5200 zimowanie, nalanie oleju na tłok, rozkręcenie w celu wymiany uszczelki

Co mam w cylindrze? Ewidentne za tarcie na prawie całej powierzchni. Jedyny ocalały pasek jest pod kątem 45 stopni na prawym boku. Na górze po lewej występuje próg. Czyli dokładnie po drugiej stronie nietkniętego kawałka. Zatarcie wygląda na wygładzone, jakby dotarte. Tłok wygląda rewelacyjnie w stosunku do cylindra. Nie ma rys tam gdzie są na cylindrze np. po bokach(lewo/prawo).
Głowica i denko tłoka z dużym nagarem. Wałek rozrządu przytarty. Głowica i cylinder - krzywe, do splanowania.

Zdjęcia:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tak jak wspominałem na początku. Chciałbym abyście pomogli mi w odkryciu przyczyny usterki oraz dogłębnym zbadaniu układu olejowego silnika poziomego.
Ostatnio zmieniony czw 29 sty, 2015 przez Pilo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Zatarty cylinder

Postautor: Alpen » czw 29 sty, 2015

On nie jest zatarty :) Tłok jest jak najbardziej ok, gdyby był zatarty to By nie odpalał, a tłok by był cały porysowany z głębokimi rysami. Olej palił, więc wstaw nowy cylinder, jak już to 72ccm i będzie cykał. A olej palił, bo ktoś go dobrze przeciorał od nowości, na dotarciu mógł być nieźle ciągany i mało chłodzony.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » czw 29 sty, 2015

piszesz stylem rodem z podręczników a nie rozróżniasz zatarcia od zwykłych śladów pracy...
fakt że po fotach może się różnie wydawać ale na 99% jestem pewny że nie czuś tam żadnych rys nawet pod paznokciem.
a co ty chcesz w tym układzie olejowym badać to już nie mam pojęcia.
co do wycieku to bankowo oring na kanale olejowym.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » czw 29 sty, 2015

tak jak mówi norek, foto nieraz przekłamuje,ale serio tłok jest prawie nówka, mój od 72ccm gorzej po 10km wyglądał, na cylu to wiadomo na zdjeciu nie zobaczysz,ale to są raczej ślady pracy. powiedziałbym że zestaw zależy jaki ma przebieg ale wygląda naprawdę dobrze. olej się leje,przez oring cyl-głowica, może już uszczelkę pod głowicą uszkodziło w tym miejscu (lejący się olej) , zresztą będziesz zmieniał i tak, więc po problemie. możesz sobie zmienić pierścienie i uszczelniacze zaworów, ale jak nie kopci to bym nie ruszał.

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » czw 29 sty, 2015

Jak nie kopcił to nagar mógł się zebrać od czego innego kij wie co poprzedni właściciel lał, a już widziałem takich co nieraz mieszanke do 4t wewali :) a zestaw wygląda dobrze napewno nie jest zatarty raczej ktoś przypałował na dotarciu i ciut go przegrzał. :)

Pilo
Majster
Majster

Zrobiłem zdjęcia całej gładzi cylindra. Widać, że rysy na cylindrze nie pokrywają się z tymi na tłok. Pod paznokciem coś tam wyczuwam, niemniej gładź cylindra ma już zużycie 0.05mm. Stąd wniosek, że to nie jest fabryczny tłok.
Zadziwia mnie jednak kierunek zużycia cylindra. Nie jest on poprzeczny do wału korbowego. Jest pod kątem ~45 st. W silnikach o poziomym cylindrze, lepsze smarowanie ma dolna część. Mam takie wrażenie, jakby te zatarcie powstało na pracy bez oleju, a motorek był pochylony o te 45 st. na prawą stronę. Pracę bez oleju sugeruje też wałek rozrządu.

Dziwi mnie, że ślady zatarcia na cylindrze są powyżej pierścieni. Tak jakby górna część tłoka napierała pastą ścierną? Czy spuchnięcie tłoka, który miał nagar na ściankach bocznych, dałoby taki skutek? A może fabryczny, gąbkowy filtr powietrza jest atrapą?

Co do układu olejowego, to chciałbym wiedzieć skąd dochodzi olej na tłok i gładź cylindra. Tam jest smarowanie rozbryzgowe, natrysk oleju?
Oglądałem aukcje z karterami i wydaje mi się, że pompa oleju pobiera olej z wewnątrz karterów, tam gdzie skrzynia biegów. Stąd przypuszczenie, że przy pochyleniu właśnie na prawo, olej spłynie do prawej kapy silnika i odkryty zostanie wlew do filtra oleju i pompy olejowej.

Tylko nie za bardzo sobie mogę wyobrazić jazdy z tak mocno przechylonym motocyklem na prawo i to jeszcze długotrwałą.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » czw 29 sty, 2015

a tak poza tematem... czy to ważne?
koszt nowego cylindra z tłokiem to pewnie nie więcej niż 100zł, kupiłeś używke, ch** wie kto jak tym jeździł. weź to wymień i spokój, po co to drążyć?
niefabryczny tłok? do chinoli nie robią kilku selekcji ;)
a to że mógł być przechylony to byle debil sobie przypalał boki opon i tyle.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » czw 29 sty, 2015

od razu pomyślałem o modnym wśród kretynów paleniu kapora właśnie na boku. szczerze to bym wlał dobry olej, wsio poczyścił, zmienił zestaw na nowy, ustawił zawory i du** sobie resztą nie zawracał :)

Pilo
Majster
Majster

Niektórzy po prostu lubią dogłębnie przeanalizować temat.
To jak to jest z tym smarowaniem. Cylinder i tłok są smarowane natryskowo, rozbryzgowo?

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » pt 30 sty, 2015

Dół silnika czyli wał , stopa i główka korbowodu razem z tłokiem smarowane rozbryzgowo mgłą olejową, ciśnieniowo jest tylko wałek i głowica. Jak masz dostęp do średnicówki najlepiej jeszcze zegarowej to możesz zmierzyć średnicę cylindra. Zapewne nie będzie odstawać od wymiaru nominalnego.
Jak już masz silnik na stole to proponuję zdjąć dekiel od strony sprzęgła i wyczyścić siatkę od smoka oleju. Dodatkowo możesz zdemontować sprzęgło i filtr odśrodkowy wyczyścić. Czasem potrafi się tam niezły syf nazbierać.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » ndz 01 lut, 2015

Dziękuję.
-zastanawia mnie jak jest smarowany stworzeń i dźwigienka zaworu ssącego. Nie ma tam połączenia z kanałem olejowym od wałka rozrządu i sworznia dźwigienki zaworu wydechowego. Za to kanał górnej szpilki łączy się z karterami silnika i nawet w uszczelce od cylindra jest wycięcie.
-jaki jest normalny poziom oleju w tym silnika. Tzn. nie interesują mnie bagnety, wzierniki, ale faktycznie co jest zanurzone w oleju. Najchętniej widziałbym linię zaznaczoną na zdjęciach połówki karteru ;P .

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » pn 23 lut, 2015

Głowicę wyremontowałem (min. docieranie zaworów), wyczyściłem tłok i założyłem ten sam cylinder.
W skrócie. Na takim stanie gładzi cylindra jak na zdjęciach, po pierwszym odpaleniu sprężanie miałem 5.5 atm, w porywach 6. Sprężanie się zwiększało. Po 13km na ciepłym silniku dobiłem do prawie 8atm.
Koszt chińskiego miernika jest większy niż nowego zestawu cylindra, ale czego się nie robi dla ciekawości.

Wróć do „Pomoc”