• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Minimalny ubytek oleju

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Minimalny ubytek oleju

Postautor: dsfilo » pn 30 wrz, 2013

Witam,

Po długiej przerwie spowodowanej bezawaryjnym działaniem sprzętu postanowiłem poradzić się w kwestii oleju silnikowego. Mam przejechane już ponad 4tyś km ( w tym 3,3k km na 72cm). Silnik pracuje tak, że nie mam się czego uczepić, pali na dotyk, nawet ostatnio w nocnych niesprzyjających temperaturach :)

Spadku mocy nie ma, wszystko cacy. Niemniej jednak wczoraj mnie tknęło sprawdzić poziom oleju (niedługo wymiana i zimowanie sprzętu) i zauważyłem, że brakuje mi na bagnecie dwóch X' ów...

Mam zamontowaną chłodnicę przez co oleju leję więcej niż normalnie, ale trochę mnie to martwi (olej wymieniony 1k temu)... Olej od początku eksploatacji moto Castrol Power 1 10W40.

Zastanawiam się co może być tego przyczyną (na niebiesko nie pali, wycieków spod silnika nie ma, z odmy nie pluje) nie wiem czy może to być zjawisko normalne (np. olej po zużyciu gęstnieje i zmniejsza nieznacznie objętość) czy już mam się przygotować na wymianę uszczelniaczy, pierścieni, UPG, czy jest to naturalne...

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Minimalny ubytek oleju

Postautor: michau_ek » pn 30 wrz, 2013

ja w religi chińczyków wyznaję zasadę - jak działa to nie ruszać, nie kopci, nie cieknie, chodzi wzorowo ? 2 xy na 1000 km to nie jest taka ilość aby się specjalnie martwić. zrób kolejne 1000 km, jak ubędzie więcej niż wcześniej to można zacząć myśleć...

może akurat był to tylko błąd pomiaru, albo jakaś różnica temperatur, może w chłodnicy akurat wtedy zostało go ciut więcej... ja osobiście bym się tym nie przejął.

bury159753
Weteran
Weteran

Postautor: bury159753 » pn 30 wrz, 2013

w jakiej pozycji sprawdzałeś motor? Musi on stać na DWÓCH KOŁACH ( nie na stopkach) i na podłożu które ma równy poziom.

Awatar użytkownika
Czyżu15
Weteran
Weteran

Postautor: Czyżu15 » pn 30 wrz, 2013

no i musi stac co najmniej dzien bo jak sprawdzales po odpaleniu to zdążył sie rozporwadzic po cylku ichlodnicy :)
only vag

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » pn 30 wrz, 2013

Macie racje :) Pomiar przeprowadzony na postoju po przejechaniu 25km i na stopce centralnej więc może faktycznie nie osadził się cały w silniku... Zrobię pomiar dzisiaj w przewidzianych warunkach i zobaczę czy przybyło :)

Wróć do „Kosz”