Sytuacja mnie zmusiła do zakupu komputera. Stwierdziłem, że laptop byłby najlepszy, a że nie mam najlepszej wiedzy, to postanowiłem zapytać się was o radę.
Budżet max 1400zł, może być coś używanego max 1 rok.
Sprzęt ma być dość szybki, żeby bateria trzymała przy normalnym użytkowaniu ok 2 godzin, obudowa powinna zadowalającej jakości, i czasami chciałbym sobie pograć w jakieś gierki samochodowe typu NFS world, czy Shift 2, ewentualnie w GTA. W przyszłości fajnie by było jakby radził sobie z programami typu AutoCad 3D itp.
Upatrzyłem sobie ASUS'a A52, 500gb 4gb DDr3 ram, intel core i3 350m, tylko nie wiem, czy karta graficzna ati 5470 (według sprzedającego ma 1gb pamięci, a wszędzie piszą, że ma 512mb) nie będzie za słaba. Dużym plusem jest dość przystępna cena, trochę ponad 1100zł, ale był używany przez 8 miesięcy (niby powystawowy) no i nie ma gwarancji producenta, tylko komputer, bateria i zasilacz.
Innymi typami są samsung Rc510 na dwóch kartach graficznych, jedna to integra intela, a druga to GeForce 315m, która mnie nie przekonuje, reszta tak jak w asusie tylko procesor 380m, używany od maja tego roku z gwarancją.
Jeszcze zastanawiam się nad Samsungiem r580, najbardziej by mi odpowiadał, no i ma kartę graficzna GeForce 330m, która wydaje się najlepsza, ale minusem jest dość wysoka cena, choć z tego co widziałem trafiają się okazje.
Inne propozycje mile widziane, najlepiej, żeby był nowy i spełniał moje wymagania i nie był wadliwy. Komputer najczęściej będzie stał na biurku i kilka razy w miesiącu będzie zabierany na jakieś wyjazdy.