• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Diesel

Rozmowy o motoryzacji.
Kastomajzer
Majster
Majster

Diesel

Postautor: Kastomajzer » sob 12 sty, 2013

adrol

Re: Diesel

Postautor: adrol » ndz 13 sty, 2013

Nasi kochani finlandczycy lubią kombinować, już widziałem kilka różnych kombinacji, ale takiego czegoś jeszcze nie, leci piwko :)

Kastomajzer
Majster
Majster

Postautor: Kastomajzer » ndz 13 sty, 2013

To jest bezpieczne dla silnika? Bo strasznie mnie kusi takie coś

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » ndz 13 sty, 2013

Dosłownie przed chwilą czytałem ,że bodajże kawalarz jeździł na mieszance 1:10 ropy z benzyną i ropa przechodziła przez pierścienie i rozpuściła olej który stracił swoje właściwości smarownicze.To ma sens nawet ,bo ropa najwidoczniej się nie spalała i rzeczywiście zmieszała się z olejem.Widziałem już daxa na ropę,simsona a nawet malucha i da się jeździć ale są duże problemy z rozruchem i powstaje kupe nagaru.Można się pobawić ale żeby tak na codzień jeździć to szkoda zachodu
Obrazek

Awatar użytkownika
kawalarz13579
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: kawalarz13579 » pn 14 sty, 2013

Tak tak. Przejechałem tym może z 15km moze więcej. Problem z rozruchem zimnego troche był, najlepiej superstartem ale i dało sie bez niego odpalic po biegu maratońskim przez 4 i 3 bieg. Ropa poszła w olej, tego niby oleju bylo 2x tyle gdzies bo spuscilem prawie 2litry. Silnik zdaje sie ze miał mizerne smarowanie, bo wszystko aż smierdziało, mimo ze było tyle tego ''oleju''. Odłączać fajki nie próbowałem na stałe, lecz jechałem na 3 biegu i wyłącyłem zapłon z kluczyka to czasmi chodził jak by łapnął raz po raz ale nie chodzil ciągle. http://www.youtube.com/watch?v=DjJP5Z214JU
Kolega mówił, że jak obserwował jak odjeżdzam to wydawać sie mogło że motor frunie na białej chmurze jak w jakiejs wieczornce dla dzieci :] Ciuchy były tak przesiąknięte smrodem i dymem ze trzeba bylo je prać, zapach nie byl tak przyjemny jak z bęzyny, ale jeszcze do zniesienia. Silnik nie był nic modzony, Silnik 110cc dysza jak pamiętam 70 czy tam 72 i gażnik od 50cc . Przepustnice należało otwierać ostrozniej, wchodzil gdzies w niecałe poł obrotow silnika jak na bęzynie. Siła... raczej mały spadek, tyle ze brak wysokich obrotów. jazda z przepustnicą otwartą max do połowy, otwarcie bardziej dławiło motor. Szczeże to myślałem konkretnie, aby przerobic to na diesla, pompka wtryskowa od agregatu naciskana jakas krzywką(tak jak pompowtryskiwacz tyle ze tam byłaby pompa) i przewodem do wtrysku. Problem byłby z montarzem wtrysku bo miejsca jest mało. Nastepny problem to to, że zawory chodzą pod znaczynym kątem, co uniemozliwiało by jako takie zwiększenie spręzania, a nawet jeśli bysmy je zwiększyli, to czyje że uszczelki gwizdało by ostro(sprawdzone nawet przy cylindrze 110 i glowicy 50cc) Trzeba byłoby znaleść jakaś małą głowiczkę SOHC od diesla, albo rzeżbic cos po swojemu ale to są koszt koszty koszty...
Ostatnio zmieniony pn 14 sty, 2013 przez kawalarz13579, łącznie zmieniany 2 razy.
[center][COLOR="Red"]
Nie pij za kierownicÂą. Stukniesz kogoÂś w zderzak i sobie rozlejesz.[/COLOR]
[/center]

Awatar użytkownika
Hubert.D
Majster
Majster

Postautor: Hubert.D » pn 14 sty, 2013

podejrzewam, że nasze silniki odpalałyby bez fajki gdyby nalać im paliwa do silników modelarskich samozapłonowych np. http://www.modelarski.com/produkt-Paliw ... l,633.html
Ostatnio zmieniony pn 14 sty, 2013 przez Hubert.D, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Postautor: carlos » pn 14 sty, 2013

Kumpel jeździł na minarelce am6 na ropie. Odpalał na benynie co została w gaźniku podłączał potem bak ale czy tam była czysta czy jakaś mieszana to nie wiem.
Zumico GR500 swap Cagiva Mito 125 ---> Suzuki GS500

Wróć do „Moto-topic”