• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Motocykl FSO (FSO MARATON)

Rozmowy o motoryzacji.
nookia
Amator
Amator

Motocykl FSO (FSO MARATON)

Postautor: nookia » pn 23 maja, 2011

patrzcie co znalazlem!!! silnik 125ccm od Suzuki... tylko szkoda, ze pochodzi z 1995 roku i nigdy nie byl produkowany, tak jak inne rewelacyjne prototypy.

[ Dodano: Pon 23 Maj, 2011 ]
http://www.polmot.skip.pl/index.php?mode=article&submode=view&id=5 jeszcze taki artykul.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn 23 maja, 2011 przez nookia, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Motocykl FSO (FSO MARATON)

Postautor: Alpen » pn 23 maja, 2011

:o Nie wiedziałem że jest takie coś (było)
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » pn 23 maja, 2011

NO ciekwie to wygląda , Szkoda że mieliśmy tyle prototypów które nie weszły do produkcji ;/

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » pn 23 maja, 2011

Kiedyś był w legendach prl-u. Jak na tamte lata byłby dopuszczony do produkcji z pewnością by zrobił sporo zamieszania wśród motocykli, ale jak zwykle wszystko musiało się spieprzyć :|
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Pojazd: Corsa C FL
Podziękował : razy
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » pn 23 maja, 2011

Ja wam powiem jestem fanem naszej starej motoryzacji z prl-u ( mam kolekcję aut prl-u, już koło 80 sztuk warte nawet 3tysie xD) Wracając do tematu nie widziałem tego prototypu <mysli> Wtedy nasi inżynierowie mieli baaaaardzo dużo pomysłów, powstawały cudowne prototypy wyprzedzające technicznie auta bloku wschodniego i zachodniego. Jednak na tamte czasy nie było możliwości wprowadzenia tych prototypów do produkcji. Jeżeli nasze prototypy były by w produkcji zapewniam, że polska motoryzacja by nie upadła :|
Ostatnio zmieniony pn 23 maja, 2011 przez Prelude, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pn 23 maja, 2011

Kto wie, może nawet teraz zamiast naszych chinolów na drogach by jeździły polskie cuda techniki a my na nich...
modó³ wm mugen sport cdti

nookia
Amator
Amator

Gabriel172 pisze:Ja wam powiem jestem fanem naszej starej motoryzacji z prl-u ( mam kolekcję aut prl-u, już koło 80 sztuk warte nawet 3tysie xD) Wracając do tematu nie widziałem tego prototypu <mysli> Wtedy nasi inżynierowie mieli baaaaardzo dużo pomysłów, powstawały cudowne prototypy wyprzedzające technicznie auta bloku wschodniego i zachodniego. Jednak na tamte czasy nie było możliwości wprowadzenia tych prototypów do produkcji. Jeżeli nasze prototypy były by w produkcji zapewniam, że polska motoryzacja by nie upadła :|

od poczatku w naszej motoryzacji byly bledy. juz w 1951 roku moglismy produkowac fiaty, umowa byla juz praktycznie podpisana, ale mimo wszystko musielismy przyjac propozycje ZSRR o produkcje samochodu GAZ M-20 Pobieda, ktory technicznie byl w latach 30 XX w.
(i tak kocham warszawy;)) kolejnym blednym posunieciem bylo kupno licencji na malucha i duzego fiata. w FSO od kilku lat staly prototypy Syreny 110(jeden z pierwszych hatchback'ow na swiecie a moze i pierwszy) i Warszawy 210 (jak na tamte lata nowoczesne 6 miejscowe auto z nowymi silnikami 2.5 6 cylidrow i 1.7 4 cylindry. auto wyjechalo do ZSRR i powstala wolga.wyzej wymienione prototypy byly o niebo lepsze od aut licencyjnych, a przedewszystkim NASZE! musze wspomniec, ze syrena 110 zostala skopiowana przez renault i powstal model renault 5 .w 83 roku w 9 miesiecy! powstal pojazd o nazwie FSM Beskid 106. mial byc nastepca malucha. wyszlo ok 500 sztuk.Byl zbudowany nawet osprzet do produkcji, ale ostatecznie go zezlomowano, bo wladze chcialy fiata cinquecento, ktory byl ciasniejszy i mial wiekszy opor powietsza niz Beskid. fabryka zastrzegla sobie prawo do projektu na 10 lat. rowno 10 lat po zbudowaniu auta zostal zaprezentowany Renault twingo I <wnerw> . jest to kopia beskida. Zostaly zmienione tylko lampy! W 1986 roku powstal rewelacyjny prototyp FSO Wars z napedem na przod i nowymi silnikami 1.1 i 1.3. za granica pisano, "Poles go to war". mowiono za granica ze to auto ma predyspozycje do zdeklasowania VW golfa. W 1994 powstal fajny pick-up FSO Polonez analog 4x4. Podobno w terenie radzil sobie lepiej niz japonskie i niemieckie terenowki. Powstal rownierz silnik diesla o poj. 2.0 l. Jest jeszcze naprawde o czym pisac, chocby proby stworzenie lekkiego auta coupe. FSO 125p coupe z nadwoziem z tworzywa sztucznego, co bylo wowczas nowoscia, FSO oberek z silnikiem 1.5 i wysuwanymi reflektorami, FSO 1100 coupe z silnikiem umieszconym centralnie, nad tylna osia. idealnie dopracowane nadwozie. Bardzo aerodynamiczne! Wezmy pod uwage Syrene Sport z 1959 roku. Za granica mowiono, ze to najpiekniejsze auto zza zelaznej kurtyny! 2 osobowe sportowe auto mial napedzac zmodernizowany silnik Junaka o pojemnosci ok. 750 cm i 35 KM. Nadwozie z tworzyw sztucznych. powstal jeden egzemplarz, ktory latach 70 zniszczono, gdyz budzil zbyt duze poruszenie za granica. Powstala jeszcze Syrena Mikrobus w 1958 chyba. Miala 3 rzedy siedzen, ktore mozna bylo wyjmowac. 7 osobowa. Ładownosc wynosila prawie 500 kg. Jeszcze jest kilka aut do opisania, ale juz mnie rece troche bola;)
Co jak co, ale glowe do aut to mnieli. Gdyby byly inne wladze... a potem juz wladze zezwlalazly, ale nie bylo kasy. A szkoda, bo moze zamiast Volkswagena my bysmy przejeli Skode, Seata idt. Przykro, ze tak sie potoczyly losy naszej motorycacji, ale coż... :|

zobaczcie podobienstwo miedzy twingo a beskidem

mam dla was filmik z tymi prototypami, lecz kilku chyba brakuje.

mam prosbe: NIE ZAPOMINAJMY O PRZESZLOSCI! (takze tej motoryzacyjnej, bo nie mamy czego sie wstydzic! Polacy byli geniuszami)

http://www.youtube.com/watch?v=zIKLEH20 ... re=related
Ostatnio zmieniony pn 23 maja, 2011 przez nookia, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Kontaktowanie:

nookia, Ładnie to ująłeś, boli mnie to co się stało i nic na to nie poradzimy. W dodatku na akademii sztuk pięknych w Warszawie projektowano samochody. Jeden z projektantów (nie pamiętam imienia ) zaprojektował małe autko, były to lata 70-80. W latach 90 powstał Smart. Projektant tego małego autka zobacząc Smarta doszedł do wniosku, że gdzieś to już widział. Budową były prawie indentyczne! Smarty odniosły duży sukces i widzicie kolejny przypadek gdzie polska mogła królować. Mieliśmy zajebis*ych projektantów i inżynierów. Projektowali i budowali prototypy aut, które wyprzedzały o 20 lat postęp aut produkowanych w chwilach powstawania tych prototypów. Patrząc na to twingo naprawdę k*rwa serce boli miłośnika polskiej motoryzacji. Teraz się z nas śmieją, sami się z siebie śmiejemy, że jeździmy na chińskim gównie - 'rometach'. Na prawdę szkoda słów. Mogę dodać tylko, że w polsce mamy również zajedobrych projektantów. Ale cóż my na to poradzimy, że mamy zjebany rząd i pozostaje tylko nadzieja o to, że jeszcze powstanie coś polskiego.
Ostatnio zmieniony pn 23 maja, 2011 przez Prelude, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Diabolo
Weteran
Weteran

Postautor: Diabolo » pn 23 maja, 2011

Dobra spokój, i tak większość polaków ma w du*** polskie legendy PRL-u.
Wystarczy wpisać w YouTube Polonez czy Maluch to wyskoczy w ciul filmików jak polska młodzież katuje te piękne autka :/
Ostatnio zmieniony pn 23 maja, 2011 przez Diabolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja ulubiona pozycja?
To pozycja za kierownicÂą mojego motoru
:D

Moja bestia xD
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/109128

Obrazek

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Kontaktowanie:

Diabolo, co to ma ku*wa być? FSO a polonez to róznica. FSO to producent czyli Fabryka Samochodów Osobowych, polonez to model. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem twoją wypowiedź...

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pn 23 maja, 2011

a poza tym jeżeli te wszystkie wizje by wypaliły i byś powiedział ,że ganiasz fso to laski łapy w majty by wkładały

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Kontaktowanie:

speeder, dokładnie

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » pn 23 maja, 2011

A co powiecie o polskim Leopardzie, to w ogóle ktoś kupuje?
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607

Obrazek[/URL]

Motocykl jest bogiem,

prêdkoœÌ na³ogiem

Pal gumĂŞ i szalej,

nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Kontaktowanie:

Olo, niby ktoś kupuje, ale coś o nim cicho jest :P

nookia
Amator
Amator

ale nie zapominajmy o tym, ze takze byla duza grupa prototypow motocykli, nie wiem, czy znacie WSK 175 Sokół 18 KM nowy silnik i rama. do zobaczenia chyba tylko w Swidniku.

a tu syrena sport

i to
Ostatnio zmieniony pn 23 maja, 2011 przez nookia, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Moto-topic”