(Pierwszy motor więc nic dziwnego)
A więc :
Jeżeli chodzi o biegi do przodu tzn. 1>2>3>4 to umiem dobrze wrzucać obroty itp itp ..
Ale nie właśnie chciałem się dowiedzieć jak zmieniać biegi do dołu (redukować je) tzn 4>3>2>1 itp.Mam tu parę pytań dotyczących jak to mam robić:
Pytania:
1. Czy biegi mogę redukować kiedy chce? Tzn jadę sobie np 60 km/h i sobie zrzucam np. z biegu 3 na 4?
2. Powracając do pytania 1, czy żeby np. zredukować bieg jak jadę 80 i chce z 4 biegu na bieg 3 to mogę tylko puścić gaz i zmienić czy właśnie muszę czekać aż obroty spadną na daną ilość i dopiero jak ich bd. mniej to mogę zredukować czy to nie ma różnicy?
3.Czy w ogóle mogę redukować biegi podczas jazdy?
4.Jak jest taka sytuacja,że jadę sobie motorkiem wszystko cacy ładnie pięknie dzikie węże śmigam sobie a tu nagle muszę skręcić w lewo i jadę 60 km/h a i na biegu 4 ale zwolniłem przed zakrętem i już jadę mniej np z 35 km/h to własnie jak mi po zakrecie spadnie szykosc to rozpedzac sie znowu z tego biegu co jechalem ( 4 ) czy też redukcja i od innego?
Proszę o pomoc nauki zmiany biegów.. wiem jestem moze żałosny ale skąd mam to wiedzieć jak nigdy nie miałem motoru żadnego?
Stawiam browarki itp
Z góry dziękuję
Pozdrawiam!