• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Mała wiata, a pozwolenie...

Rozmowy o wszystkim innym niż motoryzacja.
Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Mała wiata, a pozwolenie...

Postautor: BeNeK » ndz 17 lut, 2013

Witam.
Odkąd mama kupiła dla siebie kolejne auto, które wylądowało tam gdzie zwykle stało cc700 i moje bzyki, stanęła meganka... Niestety kymco i meganka się ze sobą nie pogodzą i moje kymco o ile teraz nie ma problemu, bo zimuje w piwnicy, to w trakcie sezonu nie będę go miał gdzie trzymać. Niestety na swój koszt potrzebuję zrobić taką małą wiatę/szopkę na motor, a przy okazji na kilka narzędzi i ew jakąś kosiarkę...

Wiata nie miała by fundamentu, a słyszałem, że takie coś nie wymaga pozwolenia. Takowa szopka miała by ok 3m długości i ok 2-2.5m szerokości. Słyszałem, że takowa mała budowa wymagała by jedynie zgłoszenia, a nie płatnego pozwolenia...

Jeśli się ktoś orientuję w takich sprawach, to za dobre rady stawiam piwa i pomógł <luzik>

Lewa !!
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Mała wiata, a pozwolenie...

Postautor: ZiomeK » ndz 17 lut, 2013

Z googli:
obiekty budowlane do 35 m2 nie potrzebują pozwolenia na budowę, załatwia się to na zgłoszenie. należy wypełnić odpowiedni druk zgłoszenia. do wniosku należy dołączyć stosowne oświadczenia np.: oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością.

rt. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej: a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m, garaz nawet do 35m/2 nie jest obiektem gospodarczym , wiec chyba raczej tak czy inaczej pozwolenie na budowe bedzie potrzebne

http://www.swiadomy-obywatel.pl/index.php?id=254 <---- i jeszcze takie cosik.

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=w ... 3238,d.Yms i wzór oświadczenia.
Ostatnio zmieniony ndz 17 lut, 2013 przez ZiomeK, łącznie zmieniany 2 razy.
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Ziom97, łap 2 nagrody...

yyy a to coś do czego muszę to zgłosić znajduję się w gminie czy gdzie... Mam bardzo małą wiedzę dotyczącą takich spraw :D

No i z papierkiem dotyczącym prawie do dysponowania działką, może być chyba problem...

Tylko wiecie chopy... W google to i mniej więcej ja szmyrałem :D tylko ja jeszcze by mi to ktoś przetłumaczył na chopski rozum :]
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » ndz 17 lut, 2013

Dzięki, pić mi się chce ostro. :D
A co do tego, to wychodzi na to, że jeśli powierzchnia nie przekroczy 35 m2 to wystarczy samo zgłoszenie. Wypełniasz je, dodatkowo dołączasz załączniki podane we wniosku tam.
A zgłosić należy w gminie ;] Mimo wszystko radziłbym pójść i się zapytać ;]
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Pewnie na dniach będę błądził po budynku gminy :D byłem tam chyba ze 3-4 razy z czego 2razy po dobudowie dodatkowego budynku po dowód osobisty xD

Szopka miała by ok 9m2 powierzchni więc tu się zgadza :D Na łacę koło domu na której chciałbym to postawić problemu z odległościami do granic mieć nie będę. Wysokość ścian to 2m + daszek więc też ok.

Myślę, że trochę użerania się z tym będę miał :/
Ostatnio zmieniony ndz 17 lut, 2013 przez BeNeK, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Wróć do „Off-topic”