• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

72 wolniejszy, niż 50

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
koc115
Amator
Amator

72 wolniejszy, niż 50

Postautor: koc115 » śr 20 cze, 2012

Cześć,

mam taką może trochę dziwną sprawę. Otóż wstawiłem ostatnio do mojego Zumico cylinder i głowicę 72ccm. Moc wzrosła, nie czuć już przyhamowań spowodowanych wiatrem i lekkimi wzniesieniami, ale... spadła prędkość. Na 50ccm jeździłem bez problemu 60km/h, a z lekkiej górki/z wiatrem 70, a gdy góra była większa, to udało mi się raz jechać 80, ale obroty były trochę za wysokie i zwolniłem. A teraz mam 72ccm i na razie go docieram z prędkością 30km/h, ale raz, czy dwa spróbowałem przyspieszyć. Okazało się, że nie mogę przekroczyć 60km/h, nawet, gdy jest z góry (!!!) Pożyczyłem od kolegi, który ma Ogara 900 moduł, ale granica 60 dalej była nie pokonana, a Ogar na tym module (przy cylindrze 50ccm) jechał 70bez problemu. Zauważyłem, że czasami jakby dusiło silnik, toteż wyregulowałem gaźnik, a następnie odczepiłem filtr powietrza i również bezskutecznie. Na forum o skuterach 4T znalazłem informację o blokadzie w gaźniku, którą jest taka śruba pod iglicą. Wydało mi się to logiczne, że dana śruba to swojego rodzaju "zwężka", no ale niestety po odkręceniu tego "czegoś" gaźnik cały czas był zalewany, więc skręciłem to spowrotem. No i teraz nie wiem, gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy.

Może ktoś z Forumowiczów może mi pomóc?
Z góry dzięki.

EDIT: Dodam jeszcze, że nie mogę przekroczyć 6tys obrotów na minutę pomimo, że nawet przy 5tys/min jest mocy pod dostatkiem.
Ostatnio zmieniony śr 20 cze, 2012 przez koc115, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Re: 72 wolniejszy, niż 50

Postautor: Lukas995 » śr 20 cze, 2012

Na moje to raczej moduł ale jak mówisz że sprawdzałeś z innym modułem hmm <mysli>

jakie masz zębatki na luzie do ilu ci się max wkręci ?

rozrzad, gaźnik i zawory dobrze ustawione?

Awatar użytkownika
ogorekadrian
Specjalista
Specjalista

Postautor: ogorekadrian » śr 20 cze, 2012

hm sprawdz jakie masz przełożenie może to być główną przyczyną
zwiększ dawkę na iglicy co najmniej do połowy i zobacz co się dzieje spróbuj jechać na pół otwartym ssaniu. Czy kolega ma na pewno odblokowany moduł? te obroty to dziwna sprawa
Obrazek

_ANIOŁ_
Majster
Majster

Postautor: _ANIOŁ_ » śr 20 cze, 2012

Dotrzyj silnik, potem marudź.

Awatar użytkownika
koc115
Amator
Amator

Postautor: koc115 » śr 20 cze, 2012

Na luzie go jeszcze nie kręciłem na maxa, bo tak jak mówię na razie docieram. Gaźnik był ustawiany już w chyba wszystkie możliwe pozycje z różnymi skutkami, ale znalazłem pozycję, która jest odpowiednia do jazdy i bezproblemowego odpalania. Moduł wydaje mi się, że jest odblokowany, chociaż głowy sobie nie dam uciąć, ale skoro Ogar jeździł na nim 70 bez żadnego problemu? Rozrząd i zawory na 100% dobrze są ustawione, bo gdyby coś z rozrządem byłoby nie tak, to daleko bym nie zajechał. Jak tylko załatwię klucz 8 nasadową, to napiszę, jaką mam zębatkę zdawczą, bo na razie nie mam się jak dostać do tego, a przy okazji sprawdzę wtedy jeszcze tą tylną. To tak trochę dziwnie wygląda, bo moc jest i jakby "chciał" jechać szybciej, a jednak go dusi. i to właśnie mnie zastanawia.
_ANIOŁ_, masz rację na razie go docieram spokojnie, ale chciałem sprawdzić, jak to śmiga pod względem V-max. Tak to normalnie nie przekraczam 30km/h.

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Postautor: Stefcio997 » śr 20 cze, 2012

Wyższa pojemność. pewnie troszkę niższe max obroty. No i nie dotarty, gorzej trochę pracuje pewnie. Na docieranie wrzuć jakieś mocne przełożenia na prędkość to nawet da się żyć na prostych, ale pod górki i wiatr cienko. Ale nawet 70km/h byś mógł docierać.
She's not girl, she's so bad.
She's the best ride I ever had.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22630240

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » śr 20 cze, 2012

Mam już dość tych tematów o 72ccm... Macie oddzielny temat vademecum o 72ccm i tam piszcie wszystko o tej pojemności. http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=3804
Zamykam.

Wróć do „Mechaniczne”