Postautor: Dargas » czw 15 gru, 2011
stepien0601, PablOoS_88, Ludzie, o czym wy piszecie? Nie słyszycie napieprzania w silniku? To jest zile złożony silnik lub usterka.
Ogólnie nie mogę przez jeden filmik wywąchać usterki, ale mogę powiedzieć przyczyny.
Za słabo przykręcone sprzęgło do wału, przez co puka o pokrywę. Za słabo lub wystająca niedokręcona śrubka od pokrywki sprzęgła. Nie jestem pewny czy wtedy był silnik na biegu czy nie, ale możliwe ze zile złożona skrzynia lub kopniak. Jeśli silnik kopci to możliwe, że coś z tłokiem. Nie wiem czy masz kompresie duża czy taką średnia, jeśli taka słaba to coś z tłokiem lub zaworkami. Pisałeś coś o iskrze. Patrzyłeś czy magneto jest dobrze osadzone może masz krzywy wał i bije. Przez co ociera o pokrywę cewek lub cewki. Sprawdzi czy nie ma porysowanej pokrywy. Sprawdzi tez luzy zaworowe. Ale takie ocieranie może być spowodowane zile założyłem łańcuszkiem rozrządu. Zdjęcie pokazałeś nie wiem czy to jest aktualne zdjęcie czy po odpaleniu. Ale myślę ze masz zrzucony łańcuszek z kółka prowadzącego w cylindrze i wpadł po miedzy cylinder a kółko. Możliwe tez, że odłamał ci się kawałek aluminium z dekielka od wałka rozrządu i wpadł w kółko prowadzące. Najlepiej zrzuć cylinder i luknij sprawdzi czy nie bije ci wal.