• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Jak wycisnąć więcej ze 110 ccm

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
goldi87
Uczeń
Uczeń

Jak wycisnąć więcej ze 110 ccm

Postautor: goldi87 » sob 24 wrz, 2011

W zasadzie już rozmawiałem z adrolem za co wielkie dzięki mu za cierpliwość. No, ale cały czas zastanawia mnie czy można wyciągnąć więcej mocy z silnika 110 ccm?

Oczywiście poza zmianą wydechu, gaźnika i modułu. Zmiana magneta nie bardzo wchodzi w grę bo założenie jest głównie takie że motor ma mieć zasilanie i ładowanie, chyba że jest taki zestaw lżejszy który wszystko zapewni. Chciałbym, abyście napisali o wszystkich możliwy zmianach. Oczywiście jeżeli jest coś nieopłacalne to też warto o tym wspomnieć, że np. koszty są duże, a efekt przyrostu mocy niewielki.

Mam jeszcze oprócz tego kilka pytań:
1. Czy przepustnica w gaźniku PZ26 i PZ20 jest taka sama?
2. Czy silniki 125/140/150 itp to to samo? Tzn. czy można za pomocą wymiany głowicy cylindra i tłoka skakać pomiędzy tymi pojemnościami (w zasadzie chodzi o to czy rozstaw szpilek jest ten sam).
3. Jeśli są to gdzie dostać 125ccm z rozrusznikiem ew. karter silnika z rozrusznikiem?
4. Co trzeba zrobić aby spasować karter silnika z 50 ccm z rozrusznikiem do 125 ccm, czy jest to możliwe?

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Okazało się że jeszcze co najmniej ze dwa lata pojeżdżę moim sprzętem więc siłą rzeczy warto mi w niego doinwestować.

adrol

Re: Jak wycisnąć więcej ze 110 ccm

Postautor: adrol » sob 24 wrz, 2011

Są dotępne 125 z rozrusznikiem, ale dość ciężko je dostać.
Jeśli porównać 125 do 140, to 140 ma oczywiście inny tłok, inny cylinder, ale głowica jest praktycznie taka sama, magneto praktycznie takie samo, ale ma 6 cewek, w które niektóre 125 też są wyposażone. Jeszcze z różnic to tak: inny wał, a mianowicie ma inny skok, ma też inne sprzęgło, które jest przykręcone do wałka pośredniego zamiast wału, a przez to też wałek pośredni w skrzyni jest inny i pokrywa sprzęgła też jest inna, nie można założyć zestawu 140ccm bez zmiany sprzegła, bo wał różni się nie tylko skokiem, ale też ma inne mocowanie zębatki napędzającej sprzęgło, jako że silnik nie ma odpowiedniego filtra oleju to na wale jest tzw. oil slinger w którym pod pokrywką odkładają się brudy. Kartery są takie same.
Różnice pomiędzy 140, a 150 jest tu wał i jeszcze większym skoku, cylinder też jest inny, tłok całkiem inny, głowica nieco zmodernizowana, ale konstrukcje praktycznie nie ma różnicy, zastosowano tutaj lekki wał czyli: Magneto waży 530g i ma średnicę o 10mm mniejszą niż normalnego magneto ważące 1200g, ładowanie jest w porządku. Zastosowano też sprzęgło daytona style czyli jest normalny filtr oleju i nie ma na wale tzw. oil slinger'a, który waży 750g, dzięki temu silnik szybko wkręca się na obroty.
Są też różne wersje silników 125, 140 i 150 niektóre mają aluminiowe cylindry, inne żeliwne, skrzynie mają wałek zdawczy o średnicy 17mm inne 20mm. niektóre 125 mają sprzęgło jak w 140 (takie jak w tym zdjęciu na górze strony), ale to rzadkość.
Oczywiście ze 125 można zrobić większą pojemność. Najwięcej mocy nam da zestaw takegawa 152ccm scut, dzięki temu będziemy mieli około 21KM, koszt około 6tys. zł, jeszcze nie widziałem, żeby ktoś go stosował.
Najpopularniejsze są zestawy 146ccm z tłokiem 57mm i cylindrem na nicasilu koszt około 700-800zł w połaczniu z wałkiem Z40 to już jest zadowalająca moc.
Jeszcze są dostępne silniki 150 i 160 w stylu kawasaki ksr110, mamy tu duże możliwości tuningu, jest to tzw. przyszłość elementy wspólne ze 125 to magneto, a ze 140 magneot i sprzęgło, są też dostępne wersje ze sprzęgłem jak w 150 i takim samym magnetem.

Co do wsadzenia 125 do karterów 50-110 z rozrusznikiem, to jesteśmy skazani na markowe zestawy kosztujące od 2tys. zł do 6tys. zł (nie mówię tu juz o zestawach DOHC i DESMO ;P ) i wtedy mamy około 12-21KM.

Lżejsze magneto do 110 można zastosować od lifana 150 koszt około 200zł (chyba na forum jest oferta sprzedaży) i mamy światła więc wszystko w porządku, ale musimy jeszcze zrezygnować z rozrusznika, dzięki temu zyskamy około 1,5km, moim zdaniem warto zainwestować. Jeszcze bym dał do 110 tłok hi-comp, dzięki czemu zyskamy około 2-3KM (i stracimy około 250zł), można tez zastosować cieńką uszczelkę takegawy koszt dość wysoki jak za taki drobiazg, dlatego lepiej porozglądać się za metalową uszczelką (60-100zł) można zainwestować w wałek rozrządu (250-300zł) na pewno da coś koło 1KM.

goldi87
Uczeń
Uczeń

Postautor: goldi87 » sob 24 wrz, 2011

Na rozruszniku zależy mi bardzo, to jest duża wygoda, a czasem się zdarzy coraz rzadziej, ale przydusi się moto przy ruszaniu i potem odpalanie go na prędko z kopa nie jest fajne, albo przygasa zaraz po zapaleniu (prawie zawsze zapalam bez ssania).

Na obecnym przełożeniu 16/48 silnik mi chodzi bardzo fajnie rozwijam bez problemu prędkości rzędu 70-80 km/h, ale chciałbym z tyłu dać zębatkę 41z. Ważę dość sporo obecnie 122 kg, ale tracę, jednak czasem jeżdżę z pasażerką. Pod górkę trochę słabnie teraz można powiedzieć że się bardzo wolno rozpędza. Podejrzewam że na większej zębatce braknie mu mocy.

Teraz silniczek będzie miał ok 7-8 KM? różnica między 4km a 8 KM była spora, więc jakbym uzyskał +3-4 KM to by mi wystarczyło aby uciągnąć motor na dwie osoby na przełożeniu 16/41.

Licząc to co muszę zmienić czyli dokładam 600 zł do tego silnika i mam jakieś +3-4KM. Do tego gaźnik i moduł który muszę i tak wymienić powinien zaspokoić moje zapotrzebowanie na moc. Na kolejny rok.

Na przełożeniu 16/41 powinienem już spokojnie przekraczać 100 km/h

Awatar użytkownika
kamilos1133
Uczeń
Uczeń

Postautor: kamilos1133 » śr 28 gru, 2011

Witam ja bym zrobił to tak jak ja robiłem w ogarze 900 po zimie będę właśnie też tak robił z silnikiem 125 ccm więc zdam relacje ale na pewno to coś da i to dużo :)) - oto co robiłem z silnikiem ogara 900 ----- http://forum.moto-4t.pl/planowanie-glow ... +g%B3owicy

Wróć do „Mechaniczne”