Szybki bill pisze:Jednakże tym samym straciłem na ładowaniu akumulatora.
Szybki bill pisze:czy przewód który wcześniej szedł na światła, mogę użyć w taki sposób aby ładował mi akumulator?
Kuaczozor pisze:Szybki bill pisze:Jednakże tym samym straciłem na ładowaniu akumulatora.
Masz na myśli, że ładuje mniej, czy, że nie ładuje wcale?
Instalacja o której mówisz wygląda tak (kolor pomarańczowy w tym wypadku czarny):
Generalnie wypięcie świateł jest jak wyjęcie/spalenie żarówki.
Sama zmiana źródła zasilania nie powinna powodować braku ładowania,
więc albo musiałeś coś bardziej namieszać,
albo, co bardziej obstawiam, magneto nie wyrabia z zasilaniem świateł oraz ładowaniem akumulatora z połowy cewki. W efekcie nie jest tak, że nie masz ładowania, tylko, że pobierasz więcej mocy niż magneto produkuje.Szybki bill pisze:czy przewód który wcześniej szedł na światła, mogę użyć w taki sposób aby ładował mi akumulator?
Odpowiem szerzej: nie możesz wykorzystać obwodu z tzw. odczepu (na grafice żółty przewód) do ładowania akumulatora, choćby tylko dlatego, że nie jest on wyprostowany, tylko ,,przycięty od góry". Nie nadaje się do ładowania baterii jedynie do zasilania odbiorników, którym to ,,nie przeszkadza" jak np. właśnie światła.
Szybki bill pisze:Posiadam stator bezmasowy, jeśli w czymś to pomoże.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości