• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Cylinder 72 Problem

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
xynox92

Cylinder 72 Problem

Postautor: xynox92 » wt 10 maja, 2011

Witam maWitam mam nie mały problem wczoraj postanowiłem wymienić cylinder z oryginalnego 49cm3, na 72cm3 Praca przebiegała bez problemów, wsadziłem cylinder tłoka, ustawiłem rozrząd założyłem głowice skręciłem wszystko nie ruszałem luzów zostawiłem oryginalne 0.05, Wdech i 0.07 Wydech. Usiłowałem odpalić silnik lecz nie chciał wkońcu jakoś sam od siebie załapał lecz z silnika dobiegał głośny stuk dosłownie gorzej jak w dieslu, postanowiłem sprawdzić zawory wyszły idealnie lecz problem nie ustępował postanowiłem przejechać koło domu nie jechałem szybko motor miał duży zryw itp, lecz nie dawało mi to stukanie spokoju dzisiaj odpaliłem motor pochodził chwilkę na wolnych obrotach zgasł i zamarł na wieczność rozebrałem wszystko okazało się że tłok walił po głowicy, a nie tak jak myślałem że zawory o tłoka zawory wyglądały idealnie a tłok na końcu jest cały skancelowany tak jak głowica nie wiem co zrobić czy sam tłok coś da, jeśli coś da to co z tą głowicą złożę i znowu tłok się spotka z głowicą czy może kupić głowicę pod 72 cm3 ?? , a tłok aż zbił elektrodę boczną w świecy co wy na to panowie ? mam nie mały problem

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Cylinder 72 Problem

Postautor: piotrek350 » wt 10 maja, 2011

Musisz wymienić głowice pod 72 gdyż masz pewnie tłok wypukły a on nie pasuje do głowicy 49
Ostatnio zmieniony wt 10 maja, 2011 przez piotrek350, łącznie zmieniany 1 raz.
Jaki¿ to motor piêkny i m³ody? I jaka to na nim dziewica? Zje¿d¿aj¹ z drogi im samochody, Œmigaj¹ przy œwietle ksiê¿yca. Ona mu krêci manet¹ do koùca, a on wci¹¿ podnosi obroty; Pewnie ju¿ rura jest ca³kiem gor¹ca, Pewnie znów wpadn¹ w k³opoty.

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

Postautor: Brunon K ver. 205 » wt 10 maja, 2011

xynox92, Bierz koniecznie głowicę od 72ccm. Wtedy nie powinno stukać, a do tego głowica od 72ccm ma większe zawory, a co za tym idzie - osiągi. :)
Obrazek
EMO

xynox92

;p

Postautor: xynox92 » wt 10 maja, 2011

No właśnie gdzie moja inteligencja :D faktycznie tamten 72 jest wypukły i a stary nie ;P dziwie się że to odpaliło i miało siłę na chwilę. A tak swoją drogą dzwoniłem do sklepu i za 120 zł, mam gotową uzbrojoną głowicę do 72cm3 tylko chyb a wałek muszę stary dać ale na niego muszę kupić łożysko bo to stare już nie ciekawe tzw już troszke szeleści , w sumie 17k , km wytrzymał stary tłok i zawsze do końca na każdym biegu tyle że go dobrze dotarłem ;P

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » wt 10 maja, 2011

No to dobrze że tak ładnie wszystko wytrzymało ;d
Nie masz głowicy 72cc i tu jest umarł pogrzebion musisz kupić głowicę od 72 i tłok jak mocno jest uszkodzony.

xynox92

Postautor: xynox92 » śr 11 maja, 2011

Kupię narazie tłoka 49cm3, i wsadzę głowica stara jest trochę skancelowana dzisiaj ją poprawię troszkę kamieniem szlifierskim gniazda zaworowe i zawory są ok, a głowicę 72 cm3 kupię dopiero jak bd miał kase ;d

Wróć do „Pomoc”