• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Brak prądu - Ogar 900

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
GodziXPL
Majster
Majster

Brak prądu - Ogar 900

Postautor: GodziXPL » sob 31 paź, 2015

Witam, miesiąc temu złapałem flaka, no i tak sobie mój Ogar powędrował do garażu, gdzie stał dużo czasu. Wkońcu wymieniłem mu dętke, wyciągnełem go, patrze odpala normalnie, ale elektryki nie ma... Iskra normalnie jest, akumulator naładowany, a światła, kierunki i wszystko inne jakby zamarło. Rozebrałem go, przeszukałem kable, wszystko gites, poruszałem główną wiązka nagle prąd się znalazł, lecz gdy ruszyłem jeszcze raz zanikł, i tak teraz ciągle go nie ma ;;/ Cóż zrobić? Posprawdzać miernikiem? Dodam że napięcie na akumulatorze mam 13v jak jest zgaszony, a jak go odpale i dodam gazu spada nawet do 0.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Brak prądu - Ogar 900

Postautor: to&owo » ndz 01 lis, 2015

zwarcie masz. Gdzies pewnie kable sie przetarly

GodziXPL
Majster
Majster

Postautor: GodziXPL » ndz 01 lis, 2015

problem już częściowo zażegnany, poprostu przetarł się gdzieś kabel wychodzący od akumulatora aż do stacyjki, podpiełem osobny - ten który miałem od gaszenia, które też mi się gdzieś przetarło, i o dziwo działa xd Musze zrobić dwa nowe kable, ładnie je przypiąć, i powinno grać. Dzięki za pomoc ;)

GodziXPL
Majster
Majster

Postautor: GodziXPL » pn 02 lis, 2015

Witam ponownie, jednak okazało się że to działa, dopóki nie spaliło mi połowy kabli w elektryce, i bezpieczniki.... Prąd zniknął, gdy przekręce kluczyk, kable od regulatora napięcia, są tak gorące że nie można się dotknąć...

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » wt 03 lis, 2015

zwarcie.

GodziXPL
Majster
Majster

Postautor: GodziXPL » wt 03 lis, 2015

ale kurcze gdzie? ;/ Przepaliło mi kable zółty i czarny z kostki która jest od świateł (nie ten co sie łączy z lampą, tylko chyba z przełącznikiem, kostka 4pin taka kwadratowa), i ponad to te kable byly ze sobą związane, połaczone, jak są rozłączone nie ma świateł. Przepalił się tylko czarny, ale to chyba przez to że pojeździłem bez izolacji, i chyba swoobdnie czasami dotykał masy...

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » śr 04 lis, 2015

pokaz foto tej kostki. Zwarcie moze byc np. W samej oprawce zarrowki, a kable bedzie ci palic w najslabszym miejscu. Mi kiedys zwarcie powodowala srubka, ktora przykreca sie ciegno ssania. Stykala do + w przelaczniku i robila zwarcie z - z kierownicy.

GodziXPL
Majster
Majster

Postautor: GodziXPL » sob 07 lis, 2015

Zrobiłem te kable, no i teraz mam następny problem... Nie mam świateł. Kierunki, klakson, rozrusznik - wszystko jest. Ale te kable co się spaliły, czyli czarny i zółty od koski 4pin która wychodzi z przełącznika świateł OFF-Postojowe-Mijania (nie mam jak zrobić zdjęcia) podłączyłem dobrze,.

GodziXPL
Majster
Majster

Postautor: GodziXPL » sob 21 lis, 2015

Okazało się że padł regulator napięcia, i kradł prąd, ale już go nie oddawał wogóle w instalacje... Ale teraz mam jeszcze jeden problem. Na wyłączonym silniku mam wszystko oprócz świateł, a na włączonym bez akumulatora mam wszystko. Wiecie może gdzie płynie prąd z akumulatora? Pod jakim kablem szukać? Na tych dwóch wychodzących z przekaznika, czy tym czerwonym na którym jest bezpiecznik. Ładowanie mam na poziomie 13.5 - 14.3V dobre? :d

Wróć do „Pomoc”