• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Simson sr50 vs skuter 50 4t

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Re: Simson sr50 vs skuter 50 4t

Postautor: Stefcio997 » czw 17 maja, 2012

Nie ogarniam, czemu co do niezawodności wypowiadają się ludzie którzy simsona w życiu nie mieli i prawdopodobnie nawet takim nie jeździli? To tak jakbym ja wypowiadał się jakie tampony są lepsze, może mi ktoś powiedzieć, względnie mógłbym zobaczyć, ale z autopsji nie wiem nic.
No bo tak po prawdzie? Który z was zrobił simkiem chociażby 1000km? Rękę sobie dam uciąć że maksymalnie 3 którzy się tu wypowiadają.
Kastomajzer, mają trochę racji, jeśli nie był tak zadbany jak ten mojego dziadka to może być problematyczny, ale wymiana cylek+tłok, albo zestaw naprawczy gaźnika to nie są kosmiczne pieniądze, a jestem pewien że wyremontowany pojedzie znacznie dłużej niż jakikolwiek chińczyk. No i on jest zawsze coś wart jak chcesz go sprzedać, a patrząc na ruch w sprzedaży opchnąć używanego chińczyka nie tracąc połowy kasy jaką się w niego włożyło jest prawie niemożliwe.
michau_ek, chodziło mi o takie powiedzmy luksusowe wersje :)
She's not girl, she's so bad.
She's the best ride I ever had.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22630240

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Postautor: RADI » czw 17 maja, 2012

Ja zaraz nerwicy dostane przez te posty typu " Simson to szwabska [...] "
Ludzie co wy macie do tego sprzętu ? Pomimo tego że simsony nie były robione jakoś żeby specjalnie miały osiągi tylko byly po to aby jeździły i był niezawadone. W tych czasach ludziom już to nie wystarzcza i potrzebuja wiecej i wiecej .
Silnik simsona jak widać ma ogormny potencjał o którym te wasze silniki przy takich pojemnościach mogą tylko pomarzyć .
A co do simka niby wszystko drogie jest ? Prawda że cięzko juz kupic org. czesci ale przykladowo polski cylinder 60 ktory idzie jak 50 niemiecka kosztuje tylko 100zł razem z tłokiem i całym kompletem .

Zobaczcie też ile lat mają simki i często też nie miały remontu kompletnego ... a cwaniaczek na 72cm3 weźmie zajechanego simka i będzie szpanował na pół miasta i pół internetu ...
NIe mam co prawda nic do tych chinskich silnikow 139fmb bo są to fajne oszczędne silniki ale nie podoba mi się to że jedziecie tak na simka .

Co do tego tak po prostej jechałem z nim i 90km/h u mni licznik pokazywał więc sory, ale tam jest wszystko tak wyglaskane żee szok :)

Co do tematu bo lekki ot się zrobił :
Jeżeli ma Ci to służyć też do wypadów jak to napisałeś bierz simka ;D prosta maszyna da CI więcej frajdy niż chinczyk napewno :P A przy dojazdach 2,5-3l spali więc nie tak źle :P P.S Jakie enduro kupujesz ;p ?

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » czw 17 maja, 2012

RADI pisze:Co do tego tak po prostej jechałem z nim i 90km/h u mni licznik pokazywał więc sory, ale tam jest wszystko tak wyglaskane żee szok :)

W to akurat to nie uwierzę .. ;) Realne to max 80 ;)
Co nie zmienia faktu że simki lubię i cenię ;]

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Lukas16, Posłuchaj moze i nierealne nie wiem jak z licznikiem w RS 50 ale uwież że ten simek jest naprawde zadbany .

http://www3.polskajazda.pl/Motocykle/Si ... duro/68227

tu masz link do PJ

polerowane kanały dolotowy,wydechowy i płuczące
tytanowe dysze (robione przez znajomego)
utwardzana korba wału i łożyska igiełkowe
łożtska C3 na całym silniku
węglowy wkład tłumika(fajny dzwięk)
obrotomierz skalowany do 19000rpm(wkręciłem go do 11500rpm)
utwardzone zawieszenie
cylinder poszlifie na org. tłoku 38.28DDR i pierścieniach

to on w nim zrobił ... idzie naprawde jak rakietka i to jest realne do tego czasu on jeszcze coś w nim robił ale PJ nie uaktualnił :P

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

RADI, niechcę się spierać ale ja wiem swoje :D
Co do simka to bardzo ładnie zrobiony napewno wiele km bezawaryjnie zrobi
tylko jedno mnie zastanawia
RADI pisze:tytanowe dysze (robione przez znajomego)

Co to daje ? :D

adrol

Postautor: adrol » czw 17 maja, 2012

RADI, 90km/h to żaden wyczyn na dobrego 2t widziałem szybsze Hondy monkey (50ccm i 4t) już nie mówiąc o seryjnej odblokowanej Hodzie dream 50 i starej cr110 (wszystko 50ccm 4t), po za tym Honda 50ccm z "waszymi" silnikami 3 biegi leci seryjnie 75km/h (cub 80km/h), więc nie rozumiem o co te kłótnie.
Ja tam bym wolał Simson'a jak jest dość zadbany i jeśli chcesz, żeby sprawiał Ci frajdę z jazdy. Co do skutera to jest tylko dla szarego człowieka, który chce tanim kosztem dojechać z punktu A do B, a nie może jechać autobusem.

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Lukas16, wiesz swoje, ale skąd? jechałeś najszybszym simsonem 50ccm na świecie? popatrz na filmik który podsyłałem, a są i szybsze od tego, co prawda to ultra wyglancowane 86ccm, ale 80 dobrze zrobione śmigają ponad 100. Mój bez problemów zamykał licznik(80km/h) i leciał dalej poza skalę.
No i takie spostrzeżenie, 2t ma dokładnie 2x więcej suwów pracy niż 4t, do tego mniej skomplikowanych mechanizmów zabierających moc (chociażby głowica). one maja zwykle przynajmniej 2x tyle mocy co czterosuwy takiej samej pojemności. Z resztą w simsonie tak jak w starych silnikach a nowych samochodowych. Skoda rapid która ma 50-60km ma osiągi na poziomie współczesnych samochodów o mocy 100km.
A tak mi się przypomniało, mówicie g*wno stare, a w legendach PRL był skuter osa o przebiegu 400k km, który miał remonty co 40k. Z resztą, te chińskie silniczki bez remontu 20k nie przejadą, dobry simson zrobi z 40-50k jak się o niego dba.

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » czw 17 maja, 2012

wszystko przejadą wystarczy dbać, jakby ktoś dbał o chinola (i trafił przy tym na dobry egzemplarz) jak to ludzie dbali w czasach prlu to i on by przejechał 40 tys km -.-
teraz nikt specjalnie nie dba aż tak, bo wiadomo czesci od groma i do tego tanie..

nasz silnik 50cc ma 3km, simson ma 6km ? nie ma opcj aby seria poleciała 90kmh, pozatym wejdz na jakiekolwiek forum o simsonach, i tam zobaczysz, ze dobra seria leci 70km/h w porywach 75 i to jest absolutny max, chyba, że te tytanowe dysze dają 15 kmh <rotfl> są oczywiscie bandy dzieciaków którym ich simsony śmigają 120 km/h, bo rozwiercili wydech, powiekszyli dysze główną 2x, dodali pare naklejek mocy kawasaki i mocno podgieli siedzenie oklaski

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Stefcio997 pisze:Lukas16, wiesz swoje, ale skąd? jechałeś najszybszym simsonem 50ccm na świecie?

Nie nie jechałem , a Ty jechałeś ? Poprostu widziałem już kilka simków i wiem na co je stać ..
michau_ek, dobrze prawisz :D

Kastomajzer
Majster
Majster

Postautor: Kastomajzer » czw 17 maja, 2012

Zdecydowałem się na Simsona i koniec kropka.Tata zrobił Simsonem s50(3b) 20 tys km z 1 szlifem i jedną regulacją platynek a tak to nic hamulce i oponę zmienił bo to normalne i był z niego bardzo zadowolony.Dzisiaj kleiłem plastiki do mojego paścia 2t i się tak nawdychałem tego dymu że prawie zemdlałem :[ i tata powiedział dość chińskiego gówna obesranego plastikiem koło domu!!! Sprzedaj jak najprędzej tego pizdzichuja i kupujemy Simsona!!! <hura>

RADI:Kupuję Fantic Motor Caballero 50 am6 2008r po tuningu jeżdżony na zawodach enduro za niska cenę tylko we wakacje nazbieram pojeżdżę do zimy i sprzedam i może jakiś quad albo WSK 125 i MZ ale jeszcze nie wiem i motorynkę muszę dopracować.
Ostatnio zmieniony czw 17 maja, 2012 przez Kastomajzer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

michau_ek, simson jak dobrze pamiętam w dowodach ma wbijane 1,8Kw, oszczędzę wam szukania, nasze mają 2,02kW. Nie mówię że seria leci 90, mój np leci niecałe 70, ale to nie seria, za stary, seryjnie nie miał amala, a na amalu lepsze osiągi. :) jak zamykałem licznik był zrobiony całkiem przyzwoicie.
Nie mierz ludzi swoją miarą i miarą "dzieciaków" chociaż znając życie to Twoi rówieśnicy, koledzy ze szkoły itp. simsony śmigają po 120km/h, pogódź się z tym, nie mówię o seriach, wręcz przeciwnie, rama od simsona podobno się rozpada przy 100km/h od wibracji.
Twierdzisz że by przejechał? To udowodnij, niestety, ja na słowo w takie bajki nie uwierzę :)
Lukas16, widziałeś kilka, ale nie wszystkie. To czym ja jeździłem nie ma nic do rzeczy.
Kastomajzer, no i dobra decyzja, takie maszyny to jest coś, mają duszę, o ile się ich nie zmienia jak w/w "bandy dzieciaków" :)

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Kastomajzer, Gratuluje zakupu :D A homologacje to ma :D ?

Kastomajzer
Majster
Majster

Postautor: Kastomajzer » pt 18 maja, 2012

Fantic?,ma

Wróć do „Moto-topic”